Pot primi pensie de întreținere de la un părinte care lucrează în străinătate?

Întrebare: M-am despărțit de tatăl copilului meu, iar el lucrează acum în străinătate. Nu contribuie deloc la cheltuielile copilului. Pot primi pensie de întreținere de la el, chiar dacă nu locuiește în România?

Răspuns pe scurt: Da. Obligația de întreținere a părintelui față de copil există indiferent de țara în care acesta lucrează. Poți cere stabilirea pensiei de întreținere în instanță, iar dacă părintele locuiește într-un stat membru al Uniunii Europene, Regulamentul (CE) nr. 4/2009 facilitează stabilirea, recunoașterea și executarea hotărârii, inclusiv prin cooperarea dintre autoritățile centrale; în România, autoritatea centrală este Ministerul Justiției. Dacă părintele lucrează în afara UE, se aplică, după caz, convențiile internaționale, cum este Convenția de la Haga din 2007, acolo unde statul respectiv este parte.

Informațiile au caracter general și nu înlocuiesc consultanța unui avocat.

Pe scurt

  • Părintele datorează întreținere copilului minor, chiar dacă lucrează în altă țară.
  • Când pensia se stabilește ca procent din venitul net, Codul civil prevede limite de până la 1/4, 1/3 sau 1/2, în funcție de numărul copiilor (art. 529).
  • În UE, Regulamentul (CE) nr. 4/2009 stabilește ce instanță este competentă și cum se recunoaște și se execută hotărârea.
  • Poți cere sprijinul autorității centrale din România, adică Ministerul Justiției.
  • În afara UE, totul depinde de convențiile aplicabile între România și statul respectiv.
  • Dacă pensia nu este plătită, se poate trece la executarea silită.

Ce spune legea despre cuantumul pensiei

Potrivit art. 529 din Codul civil, întreținerea se datorează potrivit nevoii celui care o cere și mijloacelor celui care urmează să o plătească. Când pensia se stabilește ca procent din venitul lunar net al părintelui, ea poate fi de până la:

Număr de copii Limita maximă din venitul net
Un copil Până la 1/4
Doi copii Până la 1/3
Trei sau mai mulți copii Până la 1/2

Faptul că părintele câștigă în altă monedă sau într-o țară cu venituri mai mari nu schimbă aceste reguli de principiu, dar poate influența dovada veniturilor și calculul concret. Dacă bănuiești că celălalt părinte își declară venituri mai mici decât are în realitate, vezi și cazul discutat în articolul despre recalcularea pensiei alimentare când fostul soț declară venituri mai mici.

Dacă părintele lucrează într-o țară din UE

Regulamentul (CE) nr. 4/2009 privind obligațiile de întreținere se aplică în statele membre ale UE și simplifică mult lucrurile pentru tine:

  • Competența. Ca regulă, poți introduce cererea fie la instanța de la reședința obișnuită a părintelui pârât, fie la instanța de la reședința obișnuită a creditorului întreținerii. Practic, de multe ori poți acționa în România, unde locuiește copilul.
  • Recunoaștere și executare. Hotărârea dată în România poate fi recunoscută și executată în celălalt stat membru, în general fără procedura de exequatur, adică fără o hotărâre separată de încuviințare.
  • Cooperarea autorităților centrale. Fiecare stat are o autoritate centrală care ajută la localizarea debitorului, la obținerea informațiilor despre venituri și la transmiterea cererilor. În România, această autoritate este Ministerul Justiției.

Dacă părintele lucrează în afara UE

Aici răspunsul depinde de țara în care se află. Convenția de la Haga din 2007 privind obținerea pensiei de întreținere pentru copii și alți membri ai familiei se aplică între statele care sunt parte la ea. Pentru alte țări, pot exista alte convenții sau tratate bilaterale, iar în lipsa lor, hotărârea poate fi supusă procedurilor de recunoaștere prevăzute de legea statului respectiv.

Înainte de a începe, merită verificat ce instrument se aplică în relația cu acel stat, pentru că de el depind pașii, documentele cerute și durata procedurii.

Pas cu pas: ce faci

  1. Strânge informațiile despre părinte: țara, orașul, adresa, angajatorul, dacă le cunoști.
  2. Pregătește actele copilului: certificat de naștere, dovezi ale cheltuielilor (școală, medic, îmbrăcăminte, activități).
  3. Cere stabilirea pensiei în instanță, dacă nu există deja o hotărâre.
  4. Solicită recunoașterea și executarea în țara unde lucrează părintele, direct sau prin autoritatea centrală.
  5. Urmărește executarea. Dacă pensia nu se plătește, se poate trece la executarea silită, de exemplu prin poprire pe salariu, conform regulilor statului unde se află veniturile.

Exemplu concret

Exemplu ilustrativ. O mamă din Iași are un copil de 8 ani. Tatăl lucrează în Germania și nu mai trimite bani. Ea introduce acțiunea la instanța din România, de la reședința obișnuită a copilului. Instanța stabilește pensia de întreținere. Apoi, cu sprijinul Ministerului Justiției ca autoritate centrală, cererea de executare este transmisă în Germania, unde hotărârea poate fi pusă în executare, de regulă fără exequatur.

Greșeli frecvente

  • Să aștepți ani de zile înainte de a cere pensia, deși copilul are nevoie de ea acum.
  • Să te bazezi pe înțelegeri verbale, fără o hotărâre sau un acord scris.
  • Să nu păstrezi dovezile cheltuielilor copilului.
  • Să presupui că, dacă părintele e în străinătate, nu se mai poate face nimic.

Întrebări frecvente

Pot cere pensia la o instanță din România dacă tatăl lucrează în altă țară din UE?

De regulă, da. Regulamentul (CE) nr. 4/2009 permite introducerea cererii și la instanța de la reședința obișnuită a creditorului, adică a copilului.

Cât poate fi pensia de întreținere?

Când se stabilește ca procent din venitul net, până la 1/4 pentru un copil, 1/3 pentru doi copii și 1/2 pentru trei sau mai mulți.

Cine mă poate ajuta să execut hotărârea în străinătate?

În relația cu statele UE și cu statele parte la convențiile aplicabile, autoritatea centrală din România, adică Ministerul Justiției, poate sprijini transmiterea cererilor.

Ce se întâmplă dacă părintele nu plătește?

Se poate trece la executarea silită, potrivit regulilor statului în care se află veniturile sau bunurile părintelui.

Pentru o situație concretă, mai ales când celălalt părinte se află în afara UE, o consultație cu un avocat te ajută să alegi procedura potrivită și să pregătești corect actele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *