Sunt obligat sa platesc taxa de studii ca parte a obligatiei de intretinere pentru fiul meu student la Universitatea Carol Davila?

Intrebare

Buna ziua,

As dori sa primesc un raspuns la urmatoarea intrebare:

Fiul meu, in varsta de 21 de ani, este student la Medicina, cursuri de zi, la Universitatea Carol Davila. Anul acesta, din cauza mediei insuficiente, a trecut de la buget la cu taxa (taxa anuala fiind de 9000 RON). In conditiile acestea, sunt obligat sa ii platesc taxa de studii ca parte a obligatiei mele de intretinere pana la implinirea varstei de 26 de ani, conform articolului 499? Sau aceasta prevedere legala este valabila doar pentru facultatile de stat, pentru cursurile de zi fara taxa?

Nu am gasit detalii sau precizari referitoare la tipul de facultate (cu taxa sau fara taxa), iar in cazul facultatilor cu taxa, consider ca exista alte cheltuieli suplimentare.

Multumesc anticipat!

Raspuns

Conform legislatiei romane in vigoare, obligatia parintilor de a intretine copiii majori in timpul studiilor superioare este un subiect complex si cu multiple nuante care necesita o intelegere detaliata a contextului specific.

Articolul 499 din Codul Civil Roman prevede ca parintii au obligatia de a intretine copiii lor, inclusiv dupa ce acestia au implinit varsta majoratului, daca acestia urmeaza studii la o unitate de invatamant de stat sau privata, organizata conform legii, pana la terminarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani. Totusi, textul articolului nu specifica in mod clar diferentierea intre cursurile de zi de la facultatile de stat fara taxa si cele cu taxa.

In cazul fiului dumneavoastra, care studiaza la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” si a trecut de la buget la cu taxa din cauza mediei insuficiente, este important de inteles ca legislatia romana impune parintilor sa suporte cheltuielile de intretinere ale copiilor in timpul studiilor universitare in conditiile mentionate mai sus. Aceasta obligatie de intretinere include asigurarea tuturor necesitatilor de baza, cum ar fi cazarea, hrana, imbracamintea si educatia, ceea ce implica si acoperirea taxelor de studii daca acestea sunt necesare pentru continuarea educatiei copilului.

Legea nu face distinctia directa intre universitatile de stat si cele private sau intre tipurile de finantare (buget/taxa), ci subliniaza in general dreptul copilului la intretinere in cadrul studiilor superioare. Astfel, indiferent daca universitatea este de stat cu taxe sau fara taxe, parintii au obligatia legala de a sustine financiar educatia copiilor lor pana la termenul specificat, cu conditia ca studiile sa fie urmate in mod serios si continuu.

Fiindca articolul din Codul Civil nu ofera distinctii clare referitoare la facultatile cu sau fara taxa, orice interpretare suplimentara a obligatiilor financiare ar putea depinde de contextul specific si de circumstantele individuale, in special de resursele financiare ale parintilor si de necesitatile particulare ale copilului in cursul studiilor universitare.

Daca inca exista neclaritati sau considerati necesara o interpretare juridica mai detaliata, recomandarea ar fi de a consulta un avocat specializat in dreptul familiei, care va poate oferi o analiza aprofundata adaptata situatiei personale si va poate indruma in clarificarea si respectarea obligatiilor legale.

Totodata, este important sa luati in considerare si alte cheltuieli suplimentare legate de educatie, cum ar fi costurile legate de materiale didactice, transport, locuinta si alte necesitati esentiale, care pot influenta bugetul familiei si obligatiile legale de intretinere.