Sunt obligat sa dau jumatate din casa concubinei care nu a contribuit financiar la achizitionare sau reamenajare?

Intrebare

Buna ziua,

Am o intrebare legata de o situatie recenta. Mama mea mi-a cumparat o casa, iar in contractul de vanzare-cumparare am inclus si concubina mea, desi nu suntem casatoriti. Fiecare dintre noi are o cota de 1/2 din proprietate. In cazul unei despartiri, sunt obligat sa-i dau jumatate din casa? Mentionez ca ea nu a contribuit financiar la achizitionarea casei si nici la reamenajarea acesteia, care este in curs si ale carei cheltuieli sunt suportate exclusiv de mine. De asemenea, ea nu este angajata.

Multumesc.

Raspuns

Proprietatea comuna in cazul unui concubinaj: Ce trebuie sa stii

Achizitionarea unei locuinte reprezinta o realizare importanta si, adesea, procesul implica decizii semnificative legate de partajare si de dreptul de proprietate. In cazul in care o casa este cumparata in comun, iar partenerii nu sunt casatoriti, exista aspecte juridice specifice care trebuie luate in considerare.

Distribuirea cotei de 1/2 din proprietate

Faptul ca ati inclus concubina in contractul de vanzare-cumparare si ati convenit asupra unei cote de 1/2 pentru fiecare face ca detinerea proprietatii sa fie una de tip “coproprietate”. Conform legii, coproprietarii au drepturi egale asupra proprietatii, indiferent de contributia financiara la achizitionare sau la renovare. Astfel, partajul de 1/2 este consemnat si recunoscut legal, ca atare este stabilit un drept de proprietate egal pentru amandoi.

Implicarea financiara si legalitatea proprietatii

Chiar daca mentionati ca concubina nu a contribuit financiar la achizitionarea sau reamenajarea casei, acest aspect nu schimba dreptul sau legal asupra cotei de 1/2 din proprietate. In legislatia civila romana, contributia financiara la achizitionarea proprietatii nu influenteaza dreptul de coproprietate stipulat in actul de vanzare-cumparare.

Partajul in caz de despartire

In cazul unei despartiri, coproprietatea intre parteneri care nu sunt casatoriti trebuie solutionata fie prin intelegerea amiabila, fie printr-o hotarare judecatoreasca. In cadrul unei intelegeri amiabile, puteti conveni asupra modalitatii de impartire a proprietatii, ceea ce ar putea include vanzarea locuintei si distribuirea sumelor obtinute conform cotelor detinuta de fiecare, sau achizitionarea cotei partenerei de catre dumneavoastra.

In absenta unei intelegeri amiabile, instanta va decide asupra modului de impartire a proprietatii. In acest context, fiecare coproprietar are dreptul sa ceara partajarea proprietatii si sa primeasca echivalentul valorii cotelor detinute daca vanzarea proprietatii nu este o optiune viabila.

Aspectul contributiei financiare

Desi consideratiile financiare nu influenteaza drepturile legale acordate prin contract, instanta poate lua in calcul contributiile efective pentru acoperirea costurilor de renovare si alte imbunatatiri aduse locuintei. Este posibil ca un coproprietar care a efectuat cheltuieli semnificative sa aiba dreptul sa primeasca despagubiri sau sa i se recunoasca o contributie suplimentara.

Recomandare

Pentru a evita complicatiile juridice si financiare, este recomandat sa consultati un avocat specializat in drept civil. Acesta va poate oferi sfaturi specifice cazului dvs. si va poate asista in stabilirea unui acord amiabil sau in sustinerea unui litigiu privind partajarea proprietatii in instanta.

In concluzie, chiar daca concubina dvs. nu a contribuit financiar, cota sa de 1/2 din proprietate este recunoscuta prin contractul de vanzare-cumparare, iar in cazul unei despartiri, acest drept trebuie respectat si reglementat conform legii.