Se prescrie executarea unei hotarari judecatoresti dupa trei sau cinci ani?

Intrebare

Buna seara,

In anul 2013 am fost implicat intr-un accident rutier fara victime, in urma caruia a avut loc un proces civil deoarece polita de asigurare de la Euroins nu fusese inregistrata. Partea adversa a castigat si i s-au acordat daune materiale. In mai 2015, am primit o citatie de la un executor judecatoresc din Ploiesti pentru plata sumei respective. De atunci, nu am mai primit nicio comunicare, nicio citatie sau institare de plata, pana astazi, 2 martie 2021, cand un alt executor judecatoresc din Bucuresti mi-a blocat contul bancar.

Intrebarea mea este: dupa trei sau cinci ani de la primirea citatiei, nu se prescrie fapta? Mai are dreptul un alt executor judecatoresc sa-mi blocheze conturile dupa atata timp? Poate fi contestata aceasta decizie sau exista un termen limita in care hotararea era aplicabila?

Va multumesc!

Raspuns

Prescriptia Raspunderii in Cazul unui Accident Rutier: Ce Trebuie Sa Stii

Buna seara,

Acidentele rutiere, chiar si cele fara victime, pot duce la implicari legale complicate, mai ales atunci cand asigurarea nu este inregistrata corespunzator. Intrebarea dvs. privind prescriptia raspunderii si drepturile unui executor judecatoresc de a va bloca conturile bancare dupa o anumita perioada este una legitima si frecvent intalnita.

Prescriptia in Dreptul Civil din Romania

Prescriptia extinctiva se refera la pierderea dreptului de a cere executarea unei creante dupa trecerea unui anumit interval de timp. Potrivit codului civil din Romania, termenul general de prescriptie este de trei ani.

Aplicabilitatea Prescriptiei in Cazul Dvs.

In situatia dvs., termenul de prescriptie ar incepe sa curga de la data la care creditorul putea cere executarea silita. Daca din mai 2015, cand ati primit prima citatie de la executorul judecatoresc din Ploiesti, nu ati mai primit nicio alta comunicare pana in martie 2021, s-ar putea considera ca dreptul de a cere executarea s-a prescris.

Intreruperea Termenului de Prescriptie

Trebuie mentionat ca sunt situatii in care termenul de prescriptie poate fi intrerupt sau suspendat. De exemplu, daca partea adversa a facut demersuri legale in acest interval de timp, cum ar fi depunerea unei noi cereri de executare, termenul ar fi fost intrerupt si ar incepe sa curga din nou de la zero.

Blocarea Conturilor Bancare

Astfel, un executor judecatoresc poate sa va blocheze conturile bancare doar daca termenul de prescriptie nu a expirat sau daca au existat acte ce au intrerupt cursul prescriptiei. Daca termenul de 3 ani a trecut fara intreruperi, atunci decizia de a va bloca conturile poate fi contestata.

Cum sa Procedati

  1. Consultati un Avocat: Primul pas este sa consultati un avocat specializat in drept civil si executari silite. Acesta va poate ajuta sa determinati daca termenul de prescriptie a expirat si sa contestati actele de executare.

  2. Depunerea unei Contestatii la Executare: Aveti dreptul sa depuneti o contestatie la executare in fata instantei competente. Contestatia trebuie depusa in termen de 15 zile de la data la care ati fost notificat despre masura executarii.

  3. Verificarea Actelor de Executare: Solicitati toate documentele aferente pentru a vedea daca au existat acte care sa fi intrerupt termenul de prescriptie.

  4. Posibilitatea Suspendarii Executarii: In anumite conditii, puteti solicita suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiei.

Concluzie

In rezumat, dupa trecerea termenului de prescriptie de trei ani, nu ar mai trebui sa aveti conturile blocate, cu exceptia cazului in care prescriptia a fost intrerupta. Consultand un avocat si contestand in instanta masura executarii, puteti clarifica situatia si, eventual, deblocha conturile bancare.

Va dorim mult succes in demersurile dvs. legale!