Se poate obtine in instanta acordarea perioadelor suplimentare de vechime proportional pentru perioade mai mici de un an?

Intrebare

Buna ziua! Conform Legii nr. 263/2010, Art. 18, si a modificarilor si precizarilor ulterioare, pentru perioadele ulterioare datei de 1 aprilie 2001, care constituie stagii de cotizare realizate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau la vechimea in serviciu, care sunt considerate stagii de cotizare in conditii normale, dupa cum urmeaza:
a) 4 luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca;
b) 6 luni pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca.

Casele de pensii nu acorda perioade suplimentare de vechime decat pentru ani intregi. Este corect? Se poate obtine in instanta acordarea perioadelor suplimentare de vechime, proportional, pentru perioade mai mici de un an? De exemplu, 5 luni pentru o perioada de 10 luni lucrata in conditii speciale? Multumesc!

Raspuns

Buna ziua! Articolul de fata exploreaza in detaliu prevederile legale stipulate in Legea nr. 263/2010, Art. 18, si modificarile ulterioare privind acordarea perioadelor suplimentare la vechimea in munca pentru perioadele lucrate in conditii deosebite sau speciale de munca.

Potrivit Legii nr. 263/2010:

a) 4 luni suplimentare pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite de munca
b) 6 luni suplimentare pentru fiecare an lucrat in conditii speciale de munca

Aceasta legislatie faciliteaza lucratorilor o pensionare mai rapida, reflectand conditiile dificile in care acestia si-au desfasurat activitatea. Problema principala care apare este legata de situatiile in care persoane au lucrat mai putin de un an in astfel de conditii si daca perioada suplimentara poate fi acordata proportional.

Casele de pensii acorda perioade suplimentare de vechime doar pentru ani intregi, conform unei interpretari stricte a legislatiei. Astfel, daca o persoana a lucrat, de exemplu, doar 10 luni in conditii speciale, teoretic, conform pozitiei caselor de pensii, nu ar beneficia de proportionalitate in acordarea perioadelor suplimentare de vechime.

Este important de mentionat ca interpretarea caselor de pensii nu este singura cale de intelegere si aplicare a legii. Intrebarea daca aceste perioade suplimentare de vechime pot fi obtinute proportional pentru perioade mai mici de un an este legitima si merita explorata.

Chiar daca casele de pensii aplica legea strict, exista precedente in instantele de judecata unde s-a solicitat acordarea proportionala a perioadelor suplimentare de vechime. Uneori, instantele pot oferi interpretari mai flexibile ale legii, in spiritul echitatii si drepturilor angajatilor, analizand fiecare caz individual. De exemplu, pentru o perioada de 10 luni lucrate in conditii speciale, se poate solicita in instanta acordarea celor 5 luni suplimentare la vechimea in munca.

In astfel de cazuri, angajatul trebuie sa prezinte documentatia necesara si sa argumenteze intr-un mod clar si convingator de ce ar trebui sa beneficieze de aceste drepturi, chiar si proportional. In procesele anterioare, avocatii au invocat principiul proportionalitatii si echitatii pentru a convinge instantele ca interpretarea stricta a caselor de pensii nu reflecta intotdeauna realitatea muncii prestate in conditii grele si riscante.

Pentru a obtine un rezultat favorabil in instanta, este esential sa se apeleze la un avocat specializat in legislatia muncii si pensiilor, care sa cunoasca detaliile legii si sa poata prezenta argumentele necesare. Totodata, este recomandabil sa se aduca martori si dovezi clare ale conditiilor speciale de munca si perioada exacta de timp lucrata in aceste conditii.

Se poate concluziona ca, desi casele de pensii nu acorda in mod automat perioadele suplimentare proportional pentru perioade mai mici de un an, exista posibilitatea legala de a obtine acest drept in instanta, cu argumentele potrivite si sustinerea juridica adecvata. In astfel de demersuri, este cruciala determinarea si pregatirea riguroasa a cazului, pentru a asigura o reprezentare cat mai solida in fata judecatorilor.