Se poate construi pe o fundatie ridicata prea aproape de hotar si se mai poate obtine autorizatie de construire?
Intrebare
Buna ziua,
Detin un teren intravilan cu constructie, iar pe terenul invecinat exista o fundatie ridicata in anul 2005, care a ramas in acelasi stadiu pana in prezent. Intre aceasta fundatie si linia de hotar este o distanta mai mica decat cea prevazuta de lege, respectiv aproximativ 15 cm, maxim 25 cm. Avand in vedere aceste conditii, se mai poate construi pe acea fundatie? Se mai poate obtine autorizatie de construire? In cazul in care raspunsul este afirmativ, sunt obligat sa permit accesul vecinului pentru a construi de pe terenul meu?
Va multumesc.
Raspuns
Buna ziua,
Situatiile in care proprietarii de terenuri intravilane se confrunta cu probleme legate de distantele legale dintre constructii sunt destul de frecvente. Din pacate, neconformitatile constructiilor cu reglementarile urbanistice pot genera numeroase conflicte si dificultati in obtinerea autorizatiilor de construire.
Distanta Minima Legala intre Constructii
Conform legislatiei in vigoare, distanta minima intre cladirile situate pe terenuri adiacente trebuie sa respecte anumite norme stabilite pentru a asigura siguranta, intimitatea si accesul necesar pentru intretinere si interventii de urgenta. Aceasta distanta minima variaza in functie de planurile urbanistice locale, dar de obicei este de cel putin 3 metri.
Constructia pe Fundatia Existenta
In situatia in care fundatia existenta se afla la o distanta de doar 15-25 cm de linia de hotar, este foarte probabil ca acest fapt sa fie in contradictie cu reglementarile urbanistice locale. Tribunalul poate cere demolarea sau modificarea fundatiei pentru a o aduce in conformitate cu distantele legale.
Pentru a se putea construi pe acea fundatie, este esential ca proprietarul sa obtina o noua autorizatie de construire. Autorizatia va fi emisa de catre Primaria locala si va necesita un nou certificat de urbanism care sa ateste ca toate conditiile legale sunt respectate. Cel mai probabil, autoritatile locale vor cere modificarea proiectului astfel incat sa respecte distantele legale.
Obtinerea Autorizatiei de Construire
Pentru a obtine o autorizatie de construire, proprietarul fundatiei va trebui sa parcurga urmatorii pasi:
- Solicitarea Certificatului de Urbanism – Acest document va stabili reglementarile urbanistice aplicabile terenului respectiv si va specifica conditiile de construire, inclusiv distantele minime fata de limitele de proprietate.
- Proiectarea Constructiei – Proiectul trebuie elaborat de catre un arhitect autorizat si trebuie sa respecte toate reglementarile specificate in certificatul de urbanism.
- Depunerea Documentatiei – Documentatia trebuie depusa la Primaria locala si trebuie sa includa cererea de autorizare, proiectul tehnic, certificatul de urbanism si avizele necesare.
- Analiza Documentatiei – Autoritatile locale vor analiza documentatia depusa si vor stabili daca aceasta respecta toate reglementarile inainte de a emite autorizatia de construire.
Permisiunea de Acces pe Terenul Dvs. pentru Construire
In ceea ce priveste accesul de pe terenul dvs. pentru a construi, Codul Civil prevede dreptul de trecere pentru executarea de lucrari necesare intretinerii sau constructiei pe proprietatea vecina, in limita prevederilor legale si cu despagubirea eventualelor daune provocate. Totusi, avand in vedere ca fundatia existenta nu respecta distantele legale, acest drept de acces devine discutabil.
Posibile Solutii
- Medieaza Situatia cu Vecinul – Este ideal sa discutati deschis cu vecinul si sa incercati sa gasiti o solutie amiabila. Poate o modificare a proiectului astfel incat sa respecte distantele legale ar fi benefica pentru ambele parti.
- Consultati un Specialist in Urbanism – Un avocat sau un arhitect cu experienta in reglementarile urbanistice va poate oferi consiliere specifica pentru situatia dvs.
- Notificati Autoritatile Locale – Daca vecinul nu ia masuri pentru a respecta distantele legale, puteti sesiza Primaria care poate lua masuri pentru a corecta situatia.
In concluzie, pentru a se putea construi pe fundatia existenta, este esential ca toate reglementarile legale privind distantele minime sa fie respectate si o noua autorizatie de construire sa fie obtinuta. Avand in vedere ca distanta de la hotar este mult sub cea legala, este putin probabil sa se poata obtine o autorizatie fara modificari semnificative. In ceea ce priveste accesul pe terenul dvs., acesta poate fi solicitat, dar intr-un cadru legal si rezonabil.
Va multumesc.