Procedeaza corect Primaria din Fetesti in privinta refacerii scarilor de acces la spatiile comerciale?

Intrebare

Buna ziua,

As dori sa stiu daca Primaria din Fetesti procedeaza corect. Sunt persoana juridica si detin doua spatii comerciale la parterul unui bloc. Primaria a decis sa refaca trotuarele cu pavele in tot orasul si mi-a propus (sau mai degraba m-a obligat) sa refac scarile de acces la intrarea in spatiile comerciale conform normelor actuale.

Mentionez ca am avut scari, dar acestea au fost stricate in urma lucrarilor. Doresc sa stiu daca scarile se afla pe domeniul public si, in acest caz, trebuie sa le reconstruiesc eu sau daca ar trebui sa fie responsabilitatea Primariei. Mi s-a facut un calcul si costul ar ajunge la 7000 de lei, ceea ce mi se pare exagerat.

Va rog sa imi oferiti un raspuns daca este normal sa suport eu costurile pentru reconstructie sau ar trebui sa se ocupe Primaria de acest aspect, respectand standardele europene (se spune ca orasul trebuie sa aiba un aspect placut). In alte zone din oras, pavarea s-a realizat fara a strica vreo scara, deci unele situatii par a fi tratate diferit (unii sunt avantajati, altii dezavantajati).

Va multumesc si astept raspunsul.

Raspuns

Refacerea Trotuarelor si Responsabilitatile pentru Scarile de Acces: Ce Trebuie sa Stie Persoanele Juridice din Fetesti

In contextul modernizarii infrastructurii urbane, multe orase din Romania, inclusiv Fetesti, se confrunta cu lucrari ample de reabilitare a trotuarelor, uneori generand conflicte intre administratia locala si proprietarii de spatii comerciale. O situatie comuna intampinata de persoanele juridice din Fetesti implica refacerea scarilor de acces la spatiile comerciale, ca urmare a lucrarilor de pavare initiate de Primarie.

Pe scurt, problema se centreaza pe intrebarea: Cine este responsabil pentru costurile de reconstructie a scarilor afectate de lucrarile de modernizare a trotuarelor? Raspunsul depinde de mai multi factori juridici si administrativi.

Proprietatea si Domeniul Public

Primul aspect important este clarificarea situatiei juridice a scarilor. Daca aceste scari se afla pe domeniul public, Primaria are responsabilitatea de a le reface. Insa, daca scarile sunt considerate parte integranta a proprietatii comerciale, responsabilitatea poate fi transferata proprietarului. De obicei, granitele intre proprietatea privata si domeniul public sunt definite clar in documentele de cadastru si in reglementarile locale.

Normele Legale si Reglementarile Locale

Conform Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructie, orice modificare a imobilului care afecteaza structura acestuia sau domeniul public necesita autorizatie de la primarie. In cazul in care Primaria initiaza lucrari care deterioreaza structura existenta a unui imobil (inclusiv scarile de acces), administratia locala ar trebui sa reabiliteze si sa reconstituie aceste elemente la starea lor originala sau intr-o forma conforma cu normele actuale.

Decizia Primariei de a Obliga Proprietarii sa Refaca Scarile

Daca scarile respective sunt distruse sau afectate in mod direct de lucrarile desfasurate de catre Primarie, proprietarii au dreptul sa solicite refacerea acestora din bugetul local. Administratia locala nu ar trebui sa impuna costuri aditionale proprietarilor, mai ales daca lucrarile sunt necesare din cauza deteriorarilor provocate de aceasta. In caz contrar, proprietarii au dreptul sa conteste aceasta decizie.

Calculul si Costurile pentru Reconstructie

Un alt aspect important este transparenta si justificarea costurilor estimate pentru reconstructia scarilor. Suma de 7000 de lei este considerabila si ar trebui sa fie bine fundamentata printr-o evaluare corecta si detaliata. Proprietarii beneficiaza de drepturi privind contestarea acestor costuri daca acestea sunt considerate exagerate sau nejustificate.

Standarde Europene si Aspectul Urban

Modernizarea infrastructurii orasului Fetesti trebuie sa se alinieze cu standardele europene privind accesibilitatea si estetica urbana. Aceste standarde promoveaza un mediul urban placut si accesibil pentru toti cetatenii. In acest context, Primaria trebuie sa asigure ca lucrarile desfasurate imbunatatesc aspectul si functionalitatea orasului fara a impune costuri disproportionate proprietarilor de spatii comerciale.

Discriminarea si Tratamentul Incorect

Este crucial ca toate lucrarile de modernizare sa fie implementate intr-o maniera corecta si echitabila pentru toti cetatenii si proprietarii de imobile. Daca in alte zone din oras pavarea trotuarelor s-a realizat fara a afecta scarile de acces, exista motive legitime pentru a suspecta o aplicare inegala a politicilor de modernizare. Proprietarii dezavantajati pot solicita o explicatie oficiala si, ulterior, pot initia actiuni legale pentru a corecta injustitiile.

Ce Poti Face ca Proprietar de Spatii Comerciale

  1. Consultatie Juridica: Ai dreptul sa solicite o opinie legala pentru a determina corectitudinea deciziei Primariei.
  2. Documentatie: Strange toate documentele relevante care pot arata proprietatea si granitele aceasteia, precum si orice comunicari cu Primaria si estimarile costurilor.
  3. Contestatie: Daca esti de parere ca decizia este incorecta sau costurile sunt exagerate, poti contesta oficial decizia Primariei.
  4. Mediere: Incearca sa initiezi o discutie directa cu reprezentantii Primariei pentru a gasi o solutie amiabila si echitabila.
  5. Actiuni Legale: In ultima instanta, poti demara actiuni legale pentru a-ti proteja drepturile si interesele comerciale.

In concluzie, responsabilitatea pentru refacerea scarilor de acces la spatiile comerciale, afectate de lucrarile de pavare din Fetesti, depinde de mai multi factori juridici si administrativi. Proprietarii au dreptul sa solicite clarificari si sa conteste deciziile percepute ca fiind nejuste sau discriminatorii.