Problema juridica privind proprietatea terenului si a casei poate fi contestata in instanta?
Intrebare
Problema juridica: Buna ziua! Sotul meu a achizitionat un teren pe numele sau si a inceput constructia casei noastre din fonduri comune, inainte de a ne casatori (locuiam impreuna fara a fi casatoriti). Ulterior, ne-am casatorit si am finalizat constructia, obtinand receptia casei in timpul casatoriei. In consecinta, in Extrasul de Carte Funciara, casa este inregistrata ca bun comun, iar amandoi figuram ca proprietari. Va rog sa imi spuneti daca acest act imi confera calitatea deplina de proprietar sau poate fi contestat in instanta, avand in vedere ca lucrarile au inceput inainte de casatorie. Va multumesc!
Raspuns
Problema juridica: Calitatea de proprietar asupra unui imobil construit inainte de casatorie, dar finalizat in timpul casatoriei
In contextul achizitiei unui teren si constructiei unei case inainte de casatorie, dar finalizate si receptionate in timpul casatoriei, se ridica anumite intrebari juridice cu privire la drepturile de proprietate asupra imobilului. In Romania, regimul proprietatii imobiliare este reglementat de Codul Civil, iar analiza detaliata a acestei situatii poate oferi un raspuns clar la intrebarea referitoare la calitatea deplina de proprietar.
Potrivit Codului Civil, bunurile dobandite inainte de casatorie raman in proprietatea personala a fiecaruia dintre soti. Prin urmare, terenul achizitionat de sotul dvs. pe numele sau inainte de casatorie este considerat un bun propriu. In ceea ce priveste constructia casei, daca aceasta a fost inceputa inainte de casatorie si finalizata in timpul casatoriei, lucrurile devin mai complexe.
Conform legii, bunurile dobandite in timpul casatoriei, prin contributia ambilor soti, intra in categoria bunurilor comune. In cazul de fata, desi terenul a fost achizitionat inainte de casatorie, casa a fost terminata si inregistrata in Carte Funciara in timpul casatoriei. Aceasta implica faptul ca, formal, casa este considerata un bun comun, iar dreptul de proprietate este impartit intre ambii soti.
Faptul ca in Extrasul de Carte Funciara casa este inregistrata ca bun comun si amandoi figurati ca proprietari confera, in teorie, calitatea deplina de proprietar asupra casei pentru ambii soti. Totusi, deoarece constructia a inceput inainte de casatorie si ati folosit fondurile comune pentru a finaliza constructia, acest lucru ar putea deveni un aspect contestabil in instanta.
In situatia ipotetica a unui eventual litigiu, instanta va analiza contributiile fiecarui sot la dobandirea si imbunatatirea imobilului. Daca se demonstreaza ca ati contribuit semnificativ la finalizarea si imbunatatirea casei din fonduri comune in timpul casatoriei, acest lucru va sustine calitatea dvs. de coproprietar cu drepturi depline. Totodata, va fi luat in calcul si bunul stal al terenului, ca fiind un bun propriu dobandit ante-marital de catre sot.
Pentru a intari si mai mult drepturile dumneavoastra asupra imobilului, este recomandat sa pastrati toate documentele justificative care dovedesc contributia financiara si materiala adusa la finalizarea casei. De asemenea, este posibil sa consultati un avocat specializat in dreptul familiei si in proprietati imobiliare pentru a va asigura ca drepturile dvs. sunt protejate in mod adecvat.
In concluzie, inregistrarea casei ca bun comun in timpul casatoriei va confera calitatea deplina de proprietar coindiviz cu sotul dumneavoastra, insa acest act poate fi contestat in instanta pe baza faptului ca lucrarile au inceput inainte de casatorie. O astfel de contestare va trebui sa fie sustinuta de dovezi clare referitoare la contributia fiecarui sot la dobandirea si finalizarea imobilului.