Pot pleca din tara cu fiul meu fara a avea probleme legale?
Intrebare
Va rog sa ma lamuriti…
Am un fiu de 10 luni si nu am fost niciodata casatorita cu tatal sau. Desi tatal este trecut pe certificatul de nastere, nu am trait niciodata impreuna ca un cuplu. Planuiesc sa ma mut in strainatate pentru a locui cu un membru al familiei si pentru a incepe o noua viata. In acest sens, am primit sfaturi juridice contradictorii, iar in prezent nu exista documente oficiale care sa stabileasca custodia. Fiind mama lui, consider ca am dreptul de custodie. Pot pleca fara a avea probleme legale?
Raspuns
Planificarea unei mutari internationale cu un copil poate fi complicata din punct de vedere legal, mai ales daca nu exista documente oficiale care sa stabileasca custodia. Dat fiind faptul ca tatal copilului este trecut pe certificatul de nastere, acesta are drepturi parentale, chiar daca nu ati fost casatoriti si nu ati trait impreuna.
Din punct de vedere legal, plecarea din tara cu copilul, fara consimtamantul celuilalt parinte, poate ridica probleme legale grave, inclusiv acuzatii de rapire internationala de copii. Chiar daca, in practica, majoritatea timpului copilul a fost sub grija si supravegherea mamei, drepturile tatalui nu pot fi trecute cu vederea.
Pentru a proceda corect si pentru a evita problemele legale, iata cateva etape si aspecte de luat in considerare:
-
Consultare juridica: Este esential sa consulti un avocat specializat in dreptul familiei si in aspectele legate de custodia internationala. Acesta iti poate oferi sfaturi juridice adecvate situatiei tale si iti poate spune care sunt pasii necesari pentru obtinerea consimtamantului sau a unei hotarari judecatoresti.
-
Negociere si mediere: Incearca sa negociezi cu tatal copilului pentru a obtine consimtamantul scris de la acesta. Daca este de acord, puteti intocmi un document semnat de ambii parinti care sa ateste ca este de acord cu mutarea copilului in strainatate.
-
Documente oficiale: Daca tatal nu este de acord sau nu poate fi contactat, este necesar sa obtii o hotarare judecatoreasca cu privire la custodia copilului. In cadrul acestui proces, trebuie sa prezinti motivele mutarii si cum va fi beneficiul copilului din aceasta actiune.
-
Autorizarea plecarii: Unele tari necesita o autorizatie scrisa si legalizata de la celalalt parinte pentru a iesi din tara cu un minor. Verifica reglementarile tarii tale si ale tarii in care intentionezi sa te muti pentru a te asigura ca indeplinesti toate cerintele legale.
-
Impact asupra copilului: Fii pregatita sa demonstrezi cum mutarea va beneficia copilului atat din punct de vedere emotional, cat si material. Sanse mai bune de educatie, context familial stabil si alte beneficii pot fi argumente valide.
-
Respectarea drepturilor tatalui: Chiar daca obtii custodia totala, tatal copilului are dreptul de a mentine legaturi cu copilul sau. Este important sa stabilesti un plan de vizita sau comunicare care sa fie in interesul copilului, dar si sa mentina implicarea tatalui in viata acestuia.
Pe scurt, desi ca mama ai o legatura puternica si implicare directa in viata copilului, tatal are drepturi legale care nu pot fi ignorate. Planificarea unei mutari internationale trebuie sa fie realizata corespunzator din punct de vedere legal pentru a nu intampina probleme. Alegerea unei abordari legale si consensuale este cea mai buna cale de urmat pentru a asigura interesul superior al copilului si pentru a evita complicatiile juridice.