Pot incheia un contract de consultanta IT cu firma la care sunt angajat si detin propria firma?

Intrebare

Buna ziua,

Sunt angajat al unei companii in calitate de dezvoltator software (inginer software) si detin un SRL cu cod CAEN principal 6202 (Consultanta in tehnologia informatiei) si cod CAEN secundar 6201 (Dezvoltare software).

Intrebarea mea este daca pot incheia un contract de consultanta cu firma la care lucrez, avand in vedere ca sunt si angajat acolo, dar si administratorul propriei firme. Stiu ca activitatile ar trebui sa fie diferite, dar nu sunt sigur daca aceasta diferentiere se refera doar la domeniul IT in general sau daca trebuie sa fie specifica la nivel de CAEN.

Multumesc,
Ionut

Raspuns

Incheierea unui contract de consultanta intre SRL-ul propriu si compania angajatoare

Pe plan juridic si fiscal, aceasta intrebare implica o complexitate semnificativa deoarece trebuie respectate anumite reglementari si practici. Colaborarea intre SRL-ul tau (cu cod CAEN 6202 – Consultanta in tehnologia informatiei si 6201 – Dezvoltare software) si compania la care esti angajat in calitate de dezvoltator software necesita o abordare atenta pentru a evita posibilele conflicte de interese si probleme juridice sau fiscale.

In primul rand, este esential sa se mentina o clara delimitare intre activitatile desfasurate in cadrul contractului de munca si cele desfasurate in cadrul contractului de consultanta prin SRL. Astfel, este necesar ca activitatile si responsabilitatile executate prin SRL sa fie distincte si separate de cele ale rolului tau de angajat. Aceasta separare nu trebuie sa fie doar formala, ci substantiala, de exemplu, consultanta ar putea implica strategii de dezvoltare software sau management de proiect, in contrast cu programarea efectiva pe care o faci ca angajat.

Din punct de vedere legal, legislatia romaneasca nu interzice explicit incheierea unui astfel de contract, insa exista anumite prevederi care trebuie respectate. Legea concurentei si codul muncii evita situatiile de conflict de interese si neloialitate fata de angajator. Astfel, este recomandabila obtinerea unui acord scris din partea angajatorului care sa specifice faptul ca acesta este de acord cu aceasta colaborare oficiala prin SRL-ul tau.

Din perspectiva fiscala, trebuie sa te asiguri ca serviciile prestate de SRL sunt taxate corect conform legislatiei in vigoare, evitand astfel riscurile unei posibile reincadrari a activitatilor. Autoritatile fiscale ar putea interpreta aceste servicii ca activitati dependente daca nu exista o delimitare clara a sarcinilor si responsabilitatilor, ducand la posibile reincadrari si taxe suplimentare.

Jetnews.com subliniaza ca relatiile contractuale bine fundamentate si clarificate pot preveni aceste reincadrari. Pentru siguranta, este recomandabil sa consulti un avocat specializat in dreptul muncii si un consultant fiscal care pot oferi o vedere de ansamblu asupra implicatiilor specifice ale acestei situatii.

In concluzie, da, este posibil sa inchei un contract de consultanta intre SRL-ul tau si compania la care esti angajat, dar aceasta implica o atentie deosebita la reglementarile legale si fiscale pentru a mentine totul in conformitate cu legislatia actuala. Este crucial sa asiguri o separare clara a activitatilor si sa obtii validarea oficiala a angajatorului pentru a evita potentialele conflicte de interese si probleme fiscale.