Pot construi o cladire pe terenul donat fiicei mele si cum se va imparti acesta la mostenitori?

Intrebare

Buna ziua!

Am donat un teren fiicei mele, care are peste 18 ani. Am o intrebare: pot construi o cladire pe acest teren, dar sa fie pe numele meu? In cazul in care voi deceda, va ramane automat ea proprietara terenului si a constructiei, sau se va imparti intre toti mostenitorii mei?

Va multumesc frumos!

Raspuns

Buna ziua!

Multumim pentru intrebarea dumneavoastra. Situatia pe care o descrieti include mai multe aspecte juridice si de drept succesoral pe care le vom analiza pentru a va oferi un raspuns complet si clar.

Transferul Proprietatii Terenului

In primul rand, este important sa intelegeti ca dupa ce ati donat terenul fiicei dumneavoastra, aceasta devine unica proprietara a terenului. Ca urmare, dreptul de a construi pe acel teren ii apartine in totalitate. Daca doriti sa construiti o cladire pe acel teren pe numele dumneavoastra, ar fi necesar sa obtineti acordul scris al fiicei dumneavoastra, deoarece toate drepturile legale asupra terenului ii revin ei.

Proprietatea asupra Constructiei

In cazul in care obtineti acordul fiicei si construiti cladirea pe terenul donat, aveti dreptul de a construi in numele dumneavoastra. In mod normal, legile din Romania stipuleaza ca toate constructiile realizate pe un teren devin parte integranta a acelui teren. Totusi, prin acorduri notariale sau clauze specifice, se poate stipula ca proprietatea cladirii ramane in numele construitorului (in acest caz, dumneavoastra).

Situatia dupa Deces

Daca nu faceti alte demersuri legale (de exemplu, un testament), cladirea si terenul nu vor fi tratate unitar. La decesul dumneavoastra, cladirea construita pe teren va urma regulile generale ale mostenirii legale, adica se va imparti intre toti mostenitorii dumneavoastra legali (sotie, alti copii etc.), conform cotelor succesorale prevazute in Codul Civil. In schimb, terenul pe care se afla cladirea ramane in totalitate in proprietatea fiicei dumneavoastra, acesta fiind primit prin donatie, care nu este supusa partajului succesoral.

Recomandari Legale

Pentru a evita eventualele conflicte sau neclaritati in ceea ce priveste succesiunea, va recomandam sa luati cateva masuri:

  1. Realizarea unui Testament: Mentionati clar in testament dorintele dumneavoastra referitoare la cladire si distribuirea acesteia.

  2. Contract de Superficialitate: Puteti incheia un contract prin care sa va rezervati dreptul de proprietate asupra cladirii, chiar fiind construita pe terenul altcuiva (terenul fiicei dumneavoastra).

  3. Consultare Juridica: Consultarea unui avocat sau notar pentru a va asigura ca toata documentatia este intocmita corect si ca drepturile dumneavoastra asupra cladirii sunt protejate conform intentiilor dumneavoastra.

Astfel, prin aceste masuri preventive, veti putea asigura o claritate in drepturile de proprietate si o buna gestionare a succesiunii. Va recomandam consultarea unor specialisti in domeniu pentru a va ghida conform situatiei dumneavoastra specifice.

Va uram succes si toate cele bune!