Pot beneficia de prevederile Legii nr. 87/2020 pentru a primi o cota din terenul curtii si gradinii?

Intrebare

Sunt proprietarul unui apartament achizitionat conform Legii nr. 112/95. Apartamentul se afla intr-un bloc cu doua etaje, situat intr-o incinta comuna cu alte trei cladiri. Terenul aferent, care include curtea si gradina, a fost initial transmis in folosinta speciala a fostului propritar.

Nu sunt sigur daca acest teren a fost transferat in proprietate de la folosinta speciala in prezent. Avand in vedere aceasta situatie, va rog sa imi explicati daca pot beneficia de prevederile Legii nr. 87/2020 pentru a primi o cota din terenul curtii si gradinii.

Daca da, ce pasi trebuie sa urmez?
Multumesc.

Raspuns

Este posibil sa beneficiezi de prevederile Legii nr. 87/2020 pentru a primi o cota din terenul aferent curtii si gradinii asociate apartamentului achizitionat conform Legii nr. 112/1995. Totusi, inainte de a urma pasii necesari, este important sa clarificam cateva aspecte importante referitoare la statutul juridic al terenului.

Statutul juridic al terenului aferent

Legea nr. 112/1995 a permis vanzarea locuintelor nationalizate catre chiriasii acestora, iar prevederile acestei legi nu au inclus explicit si terenul aferent locuintelor. In multe cazuri, terenul a fost pastrat in proprietatea statului sau transmis in folosinta speciala fostilor proprietari, asa cum este indicat in cazul tau.

Legea nr. 87/2020 are rolul de a reglementa in mod clar transferul dreptului de proprietate aferent terenului pe care sunt construite locuintele, inclusiv terenurile de folosinta comuna (curti, gradini), in coproprietatea detinatorilor unitatilor individuale.

Procedura de aplicare a Legii nr. 87/2020

Pentru a beneficia de prevederile Legii nr. 87/2020 si a obtine o cota din terenul curtii si gradinii aferente apartamentului, urmeaza acesti pasi esentiali:

  1. Verificarea statutului terenului: Consulta documentele de proprietate si extrasele de carte funciara pentru a verifica clar statutul terenului. Este important sa stii daca terenul este in proprietate publica, privata sau in folosinta speciala.

  2. Cerere catre autoritatile locale: Depune o cerere la Primaria localitatii unde este situat apartamentul. In cererea ta, specifica in mod clar dorinta de a beneficia de prevederile Legii nr. 87/2020 pentru atribuirea unei cote din terenul aferent. Anexeaza la cerere copii ale actelor de proprietate si/sau contractului de vanzare cumparare, precum si orice alte documente relevante.

  3. Documentatie cadastrala: Este necesar sa soliciti si sa obtii documentatia cadastrala pentru terenul in cauza. Aceasta va include ridicarea topografica si planurile necesare pentru masurarea si delimitarea terenului.

  4. Procesul de atribuire: Odata ce cererea ta este inregistrata, autoritatile locale vor evalua documentatia si vor incepe procesul de atribuire a cotelor de teren. Acest proces poate include organizarea unor intalniri cu toti proprietarii interesati si efectuarea de negocieri.

  5. Emiterea actului de proprietate: Dupa finalizarea evaluarilor si delimitarilor necesare, autoritatile locale vor emite actele de proprietate corespunzatoare, in conformitate cu prevederile Legii nr. 87/2020. Aceste acte vor confirma dreptul tau de coproprietate asupra unei cote din terenul aferent curtii si gradinii.

  6. Inscrierea in cartea funciara: In final, trebuie sa te asiguri ca noul drept de proprietate este inscris in cartea funciara. Aceasta va implica depunerea documentelor de proprietate obtinute de la autoritatile locale la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI).

Tinand cont de toti acesti pasi, vei putea beneficia de cota ta din terenul aferent curtii si gradinii blocului, conform Legii nr. 87/2020. In cazul in care intampini orice dificultati sau ai nevoie de clarificari suplimentare, este recomandat sa consulti un avocat specializat in drept imobiliar pentru a te asigura ca toate procedurile sunt urmate corect si in conformitate cu legislatia in vigoare.