Poate tatal cu dementa sa instraineze bunul fara semnatura sotiei si a copilului?

Intrebare

Buna ziua,

Tatal unui baiat nu este inca oficial divortat de mama acestuia, desi a plecat de langa familie inca de cand baiatul era mic. Acum tanarul are 25 de ani. Pensia alimentara a fost platita de catre bunicii paterni, care ulterior au decedat, lasand tatalui mostenire o casa situata in centrul Brailei. Recent, baiatul a fost contactat de nasa sa din Braila, care l-a informat ca tatal lui sufera de dementa si ca ar fi intocmit acte de transfer al casei pe numele unor vecini.

Intrebarea este daca tatal poate instraina bunul fara semnatura sotiei si a copilului, avand in vedere ca este internat si sufera de afectiuni mintale. Cand baiatul a mers la adresa respectiva, vecinii nu l-au lasat nici macar sa-si vada tatal.

Daca exista sanse de a recupera mostenirea, baiatul este dispus sa semneze un procent din viitoarea vanzare a casei cu o firma de avocatura care sa il ajute. Mentionez ca imobilul este situat in centrul orasului si are o valoare estimata de peste 200.000 euro.

Multumesc!

Raspuns

Recuperarea Mostenirii in Cazul unui Parinte care Sufera de Afectiuni Mintale

Recuperarea unui bun imobiliar in urma unei tranzactii contestate poate fi un proces complex, mai ales in contextul in care titularul proprietatii sufera de afectiuni mintale. In situatia descrisa, este crucial sa se inteleaga drepturile legale si procedurile necesare pentru a proteja mostenirea.

Verificarea Validitatii Actelor de Transfer

Pentru a stabili daca actele de transfer realizate de tatal cu dementa sunt valide, in primul rand trebuie analizata capacitatea acestuia de a realiza astfel de acte in momentul semnarii. In conformitate cu legislatia romaneasca, o persoana diagnosticata cu dementa poate fi considerata incapabila juridic de a semna documente legale. Prin urmare, este necesar sa:

  1. Obtineti un Certificat Medical: Solicitati un certificat de la medicul care trateaza tatal, in care sa se specifice data la care a fost diagnosticat cu dementa si gradul de incapacitate al acestuia.
  2. Solicitati Expertiza Psihiatrica: Se poate cere o expertiza psihiatrica pentru a confirma starea mentala a tatalui la momentul respectiv. Aceasta va fi esentiala in cazul unui proces de contestare a actelor.

Contestarea Actelor de Transfer pe Cale Judecatoreasca

Daca se stabileste ca tatal nu avea capacitatea mentala necesara pentru a instraina bunul, actul de transfer poate fi contestat in instanta. Pasii cheie sunt:

  1. Depunerea unei Cereri de Contestare: Prin intermediul unui avocat specializat in drept civil, baiatul poate depune o cerere de contestare a actelor de transfer la tribunal.
  2. Prezentarea Probatoriului: In cadrul procesului, trebuie prezentate certificatele medicale si alte dovezi privind incapacitatea tatalui de a semna documentele respective.
  3. Obtinerea unei Hotarari Judecatoresti: Daca instanta constata ca actele de transfer au fost realizate in mod neinspirat, le poate anula, revenind astfel proprietatea in patrimoniul tatalui.

Administrarea Bunurilor unei Persoane cu Afectiuni Mintale

In situatia in care tatal este declarat incapabil juridic, instanta poate desemna un tutore pentru administrarea bunurilor sale. Acesta poate fi fiul sau alta persoana de incredere. Procedura pentru desemnarea unui tutore include:

  1. Depunerea unei Cereri de Tutela: Aceasta se face la tribunalul competent, insotita de certificatele medicale si alte documente justificative.
  2. Audierea in Instanta: Atat tatal, cat si persoana desemnata tutore vor trebui audiati de catre judecator.
  3. Numirea Tutorelui: In functie de concluziile instantei, se va emite o hotarare prin care se desemneaza tutorele si se stabilesc atributiile si responsabilitatile acestuia.

Recuperarea Mostenirii prin Angajarea unei Firme de Avocatura

Un aspect crucial in recuperarea mostenirii este angajarea unei firme de avocatura specializata in astfel de cazuri. Iata cum sa procedezi:

  1. Selectarea unei Firme de Renume: Cauta firme de avocatura cu experienta in dreptul civil si litigii patrimoniale.
  2. Negocierea Onorariilor: Avand in vedere ca baiatul este dispus sa ofere un procent din viitoarea vanzare a imobilului, este important sa negocieze clar termenii si clauzele contractuale cu firma de avocatura.
  3. Intocmirea unui Contract de Mandat: In care sa fie specificate toate detaliile colaborarii, inclusiv procentele acordate din valoarea vanzarii.

Drepturile Mamei in Cazul Instrainarii Bunului Comun

Chiar daca parintii nu sunt divortati oficial, conform Codului Civil, bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt considerate bunuri comune. Mama are dreptul sa conteste orice act de instrainare realizat fara consimtamantul ei. Aceasta poate face urmatoarele:

  1. Consultarea unui Avocat: Pentru a intelege drepturile sale si procedurile legale aferente.
  2. Initierea unui Proces de Partaj: Pentru a clarifica situatia bunurilor comune si a obtine partea ce i se cuvine.

Concluzii si Pasi Urmatori pentru Protejarea Mostenirii

Pentru a proteja mostenirea de 200.000 euro, este esential sa se actioneze rapid si eficient:

  1. Consultarea Avocatilor: Trebuie sa angajeze o firma de avocatura competenta pentru a deschide un proces in instanta.
  2. Obtinerea Dovadelor: Strangerea dovezilor medicale este esentiala pentru a dovedi incapacitatea tatalui la momentul semnarii actelor de transfer.
  3. Examinarea Legalitatii Actelor: Prin intermediul instantei, sa conteste legalitatea actelor de transfer si sa solicite anularea acestora.

Prin urmarea acestor pasi, baiatul poate avea sanse reale de a recupera mostenirea si de a proteja interesele atat ale sale, cat si ale familie, chiar si in conditiile complicate actuale.