Poate legatarul universal al lui Marin sa mosteneasca imobilul primit de Violeta in dar?

Intrebare

Probleme de succesiune

Violeta si Marin s-au casatorit in anul 1986. Marin a achizitionat un imobil in 1985. Violeta avea doua fiice dintr-o casatorie anterioara, in timp ce Marin nu avea copii. Violeta a decedat in anul 2000, iar Marin nu a demarat procedurile de succesiune pentru partea sotiei sale. Marin a lasat prin testament autentic intreaga sa mostenire unei nepoate. Marin a decedat in 2015. Nepoata lui Marin a deschis succesiunea testamentara si a devenit legatarul universal al lui Marin, mostenind astfel imobilul cumparat de acesta in 1985 in proportie de 100%.

Violeta a primit in dar de la parintii ei un imobil.

Situatii posibile:

  1. Donatia a fost incheiata inainte de casatoria cu Marin.
  2. Donatia a fost incheiata in timpul casatoriei cu Marin.
  3. Nu exista un act de donatie. Parintii Violetei, acum decedati, nu au instrainat imobilul si nu a fost deschisa succesiunea pentru acestia.

In toate aceste situatii, intrebarea este daca legatarul universal al lui Marin poate mosteni acest imobil in concurenta cu cele doua fiice ale Violetei.

Va multumesc.

Raspuns

Probleme de succesiune: Violeta si Marin

Violeta si Marin au avut o viata plina de evenimente, cu unele dintre ele complicand ulterior procedurile de succesiune. Vom analiza in detaliu problema succesiunii pentru a raspunde la intrebarea daca legatarul universal al lui Marin poate mosteni un imobil al Violetei in concurenta cu cele doua fiice ale acesteia.

Circumstantele Generale

Violeta si Marin s-au casatorit in 1986, iar Marin a achizitionat un imobil in 1985, inainte de casatorie. Violeta avea doua fiice dintr-o casatorie anterioara iar Marin nu avea copii. Violeta a decedat in anul 2000 si Marin nu a demarat procedurile de succesiune privind partea sotiei sale. Marin a lasat prin testament autentic intreaga sa mostenire unei nepoate, care a devenit legatarul sau universal dupa moartea sa in 2015.

Situatia I: Donatia Imobilului Primita de Violeta inainte de Casatorie

Daca donatia primita de Violeta de la parintii ei a fost incheiata inainte de casatoria cu Marin, atunci imobilul reprezinta bun propriu al Violetei. Conform legislatiei, bunurile proprii nu se impart intre soti, si astfel acest imobil nu a intrat in masa bunurilor comune ale casatoriei. Imprejurarea aceasta conduce la concluzia ca, la decesul Violetei, cele doua fiice ale ei sunt mostenitorii légitimi ale imobilului. In acest caz, legatarul universal al lui Marin nu poate mosteni acest imobil.

Situatia II: Donatia Imobilului Primita de Violeta in Timpul Casatoriei cu Marin

Daca donatia imobilului a avut loc in timpul casatoriei, modul de tratament al imobilului poate varia in functie de specificul actului de donatie. Daca aceasta a fost stipulata ca fiind bun propriu, imobilul va fi tratat similar ca in situatia I. In acest sens, imobilul ramane in proprietatea exclusiva a Violetei, iar fiicele ei vor fi mostenitoarele. In absenta unei clarificari in actul de donatie si presupunand ca imobilul devine parte a regimului bunurilor comune, atunci Marin devine co-proprietar. La moartea Violetei, fiicele ei mostenesc partea Violetei; iar dupa decesul lui Marin, legatarul universal poate mosteni partea lui Marin din acest imobil.

Situatia III: Fara Act de Donatie, Parintii Violetei Decedati, Succesiune Nedeschisa

In cazul in care nu exista un act de donatie si succesiunea parintilor Violetei nu a fost deschisa, imobilul nu a fost niciodata transmis Violetei. Astfel, Violeta si mostenitorii sai (fiicele) nu au putut in mod oficial sa intre in posesia imobilului. In cazul in care succesiunea parintilor Violetei ar fi fost deschisa dupa decesul lui Marin, fiicele Violetei ar fi mostenitoarele legale ale imobilului. In aceasta situatie, legatarul universal al lui Marin nu are dreptul asupra imobilului.

Concluzie

Legatarul universal al lui Marin poate mosteni imobilul in functie de specificul donatiei si circumstantele in care aceasta a avut loc:

  1. Imobil primit inainte de casatorie: Fiicele Violetei sunt mostenitoarele exclusive.
  2. Imobil primit in timpul casatoriei: Daca este bun propriu al Violetei, fiicele sunt mostenitoarele. Daca imobilul este bun comun, legatarul universal mosteneste partea lui Marin.
  3. Fara act de donatie: Fiicele Violetei vor fi mostenitoarele imobilului dupa deschiderea succesiunii parintilor Violetei.

Este important ca toate aceste situatii sa fie atent analizate in functie de documentele legale disponibile. Consultarea unui expert in drept succesoral poate fi de mare ajutor pentru clarificarea si solutionarea oricaror dispute in astfel de cazuri complexe de succesiune.