Poate fi revocata o procura speciala pentru succesiune dupa incetarea comunicarii cu mandatarul?

Intrebare

Buna ziua,

Am o intrebare referitoare la o situatie juridica. In octombrie 2018 am acordat o procura speciala unui unchi pentru a se ocupa de succesiunea dupa mama mea si de vanzarea apartamentului mostenit. Intre timp, nu mai comunicam. As dori sa aflu daca succesiunea a fost finalizata sau nu.

Procura nu are o data de expirare specificata, deci, conform legii, ar trebui sa fie valabila pana in octombrie 2021. Planific sa o revoc, dar inainte de a face acest lucru, vreau sa ma asigur daca succesiunea a fost incheiata sau nu.

Mentionez ca locuiesc in strainatate si nu imi pot permite sa vin in tara pentru o perioada lunga de timp.

Va multumesc anticipat pentru ajutor,
Alina

Raspuns

Buna ziua,

Situatia juridica pe care o descrieti implica mai multe aspecte legale pe care trebuie sa le clarificam pentru a va asigura ca aveti toate informatiile necesare pentru a lua o decizie informata.

Verificarea Stadiului Succesiunii

Pentru a afla daca succesiunea a fost finalizata, aveti cateva optiuni:

  1. Contactarea Notarului: Daca stiti numele notarului care se ocupa de succesiune, puteti incerca sa il contactati direct. Notarii pot oferi informatii relevante despre stadiul succesiunii, iar acesta ar putea sa va confirme daca succesiunea a fost finalizata.

  2. Solicitare de Informatii prin Intermediari: Puteti desemna o alta persoana in Romania care sa faca investigatii in numele dumneavoastra. Aceasta ar putea sa se prezinte la notar sau sa contacteze biroul notarial pentru a solicita informatii.

  3. Documente Oficiale: Daca aveti acces la documente oficiale, precum certificate de mostenitor sau alte documente juridice emise de notar dupa finalizarea succesiunii, acestea pot confirma stadiul procesului.

  4. Examinarea Registrelor Imobiliare: De asemenea, pentru a verifica daca apartamentul mostenit a fost deja inregistrat pe numele persoanei careia i-ati acordat procura, puteti verifica la Autoritatea Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) sau la orice registrul de imobiliare care administreaza zona in care se afla proprietatea.

Revocarea Procurei

O procura se poate revoca oricand de catre cel care a emis-o, indiferent daca procura initiala are sau nu o data de expirare specificata. Pentru a revoca o procura, trebuie:

  1. Notificare de Revocare: Sa intocmiti si sa semnati un document oficial de revocare a procurii la un notar public. Deoarece locuiti in strainatate, puteti face acest lucru la o ambasada sau consulat roman din tara in care va aflati.

  2. Comunicarea Revocarii: Sa trimiteti o copie a documentului de revocare atat notarului initial care a autentificat procura, cat si persoanei (unchiului) careia i-ati acordat procura.

  3. Inregistrarea Revocarii: Asigurati-va ca documentul de revocare este inregistrat impreuna cu autoritatile relevante. De exemplu, daca procura a fost inscrisa intr-un registru notarial special, revocarea trebuie inregistrata in acelasi registru.

Comunicarea cu Autoritatile si Persoanele Implicate

Este important sa comunicati in mod clar si formal cu toate partile implicate pentru a evita orice neintelegeri sau actiuni juridice viitoare. Notificarea unchiului despre revocarea procurii este esentiala pentru ca acesta sa nu mai aiba capacitatea legala de a actiona in numele dumneavoastra.

Alternative pentru Evitarea Deplasarii in Romania

Daca nu va puteti deplasa in tara, consulatele si ambasadele romanesti pot autentifica documentele necesare, inclusiv revocarea procurii, si pot facilita corectitudinea procedurilor juridice.

Sumarizand, este esential sa verificati statusul succesiunii prin contactarea notarului sau solicitand ajutorul unei terte parti fiable in Romania, inainte de a realiza formalitatile de revocare a procurii la consulatul roman din tara in care locuiti. Astfel, veti avea toate informatiile necesare pentru a lua decizii informate si legale.

Cu respect,
Alina