Poate fi poprirea veniturilor asistate persoanelor cu handicap de catre banci?

Intrebare

Buna ziua,

Sunt o persoana cu handicap grav, asistata de un insotitor. Din cauza unor datorii neplatite catre banca, am popriri pe conturile mele, impuse de executorii de la Kruk. Aceasta situatie a aparut deoarece, din cauza bolii, nu am mai putut achita datoriile in timp util.

In prezent, veniturile mele constau in:

  • 800 lei pensie de boala, dintre care 450 lei provin, cred, din contributiile la asigurarile sociale, iar restul reprezinta ajutor social.
  • 500 lei indemnizatie pentru handicap.
  • 1380 lei indemnizatie pentru insotitor, acordata tot pentru handicap.

Din cate am inteles, aceste venituri nu pot fi poprite datorita surselor lor. As aprecia daca mi-ati putea confirma acest lucru.

De asemenea, cei de la Directia pentru Protectia Persoanelor cu Handicap imi deconteaza, in limita a 1500 lei pe an, cheltuielile cu carburantul pentru transportul interurban.

Pentru a primi cat mai simplu aceste sume, intentionez sa-mi deschid un cont bancar (card). Reprezentantii bancii mi-au spus ca, daca le prezint adeverinte de la institutiile care imi vireaza banii, sumele nu vor putea fi poprite, iar banca va debloca lunar aceste sume.

Va rog sa-mi confirmati aceste informatii si, eventual, sa ma sfatuiti cum pot proceda mai bine, deoarece, din cauza afectiunii mele, imi este foarte greu sa ma deplasez la banca si alte institutii.

Va multumesc!

Raspuns

Cum Sa Gestionezi Popririle Pe Conturile Tale Daca Esti Persoana cu Handicap Grav

In cazul unei persoane cu handicap grav, sustinerea financiara si asigurarea unui trai decent reprezinta elemente fundamentale. Din pacate, datoriile neplatite catre banci si institutii financiare pot complica situatia, ducand la popriri pe conturi si dificultati suplimentare. In continuare, vom analiza cum sa gestionezi aceasta problema si cum sa te asiguri ca veniturile tale esentiale raman protejate.

Venituri Care Nu Pot Fi Poprite

Conform legislatiei din Romania, anumite venituri sunt protejate de popriri, avand in vedere sursa lor sociala si scopul de sustinere a persoanelor vulnerabile. In cazul dumneavoastra, acesta este contextul:

  1. Pensie de Boala – In functie de contributiile la asigurarile sociale si de ajutorul social, pensia pentru boala este o sursa esentiala de venit pentru persoanele cu dizabilitati. De obicei, pensia de boala este protejata de popriri, in masura in care aceasta nu depaseste o anumita valoare stabilita prin lege.

  2. Indemnizatia pentru Handicap – Acesti 500 de lei pe care ii primiti reprezinta o forma de suport social care este, de asemenea, protejata de popriri, fiind destinata acoperirii nevoilor specifice ale persoanelor cu handicap.

  3. Indemnizatia pentru Insotitor – Acesti 1380 de lei reprezinta o alta forma de suport esential, avand in vedere nevoile dumneavoastra zilnice. La fel ca in cazul celorlalte venituri de natura sociala, aceste sume nu ar trebui sa fie poprite.

Astfel, toate veniturile pe care le primiti provin din surse care sunt protejate de popririle impuse pentru datorii bancare. In continuare, este insa important sa aveti dovezi clare ale sursei acestor venituri pentru a le prezenta bancii.

Deschiderea unui Cont Bancar

Pentru a administra mai eficient aceste venituri, deschiderea unui cont bancar dedicat poate fi o solutie. Iata cateva sfaturi pentru a va asigura ca sumele de bani nu vor fi poprite:

  1. Prezentati Adeverintele Necesare – Atunci cand deschideti contul, prezentati bancii adeverintele si documentele care confirma sursa si natura veniturilor. Aceste documente ar trebui sa fie emise de institutiile care va vireaza banii, cum ar fi Casa Nationala de Pensii sau Directia pentru Protectia Persoanelor cu Handicap.

  2. Comunicati Permanent cu Banca – Mentineti un canal de comunicare deschis cu reprezentantii bancii pentru a va asigura ca acestia inteleg clar situatia si ca au toate documentele necesare pentru a debloca lunar sumele nepopribile.

  3. Solicitati Asistenta – Daca va deplasati cu dificultate, verificati posibilitatea de a organiza intalniri la domiciliul dumneavoastra sau de a trimite documentele necesare online, daca banca ofera astfel de servicii.

Decontarea Cheltuielilor cu Carburantul

Intretinerea mobilitatii si accesul la transport interurban pot fi acoperite partial prin decontarea cheltuielilor cu carburantul, in limita a 1500 lei pe an. Aceasta decontare se face pe baza documentelor justificative, pe care este bine sa le pastrati intr-un dosar pentru a evita complicatii.

Sfaturi Suplimentare pentru Gestionarea Popririlor

  1. Contactati un Avocat – In unele situatii, consultarea unui avocat specializat in drepturile persoanelor cu dizabilitati poate oferi solutii suplimentare si sfaturi legale valoroase.

  2. Mentineti Legatura cu Un Executor Judecatoresc – Daca popririle persista, discutati direct cu executorul judecatoresc pentru a clarifica natura veniturilor si protectia lor legala.

  3. Explorati Alte Surse de Sprijin – Organizatiile non-guvernamentale (ONG-uri) si alte institutii de profil pot oferi asistenta suplimentara sau informatii despre drepturile dumneavoastra si cum le puteti proteja efectiv.

In final, gestionarea veniturilor si popririlor in cazul unei persoane cu handicap grav necesita organizare si o buna cunoastere a drepturilor legale. Fiecare pas in directia informarii si consultarii cu specialisti va va ajuta sa asigurati un trai mai linistit si sa va concentrati pe sanatatea si bunastarea dumneavoastra.