Exonereaza punctul 5 barurile cu terase exterioare de la obligativitatea verificarii certificatelor verzi?

Intrebare

Buna ziua,

Vineri, Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta a emis un comunicat privind restrictiile din capitala (https://m.hotnews.ro/stire/25059141?amp).

Detin un spatiu comercial inregistrat cu codul CAEN 5630 (Baruri si alte activitati de servire a bauturilor), care include, pe langa spatiul interior, si o terasa deschisa in exterior.

In documentul atasat, articolul 13 stipuleaza urmatoarele:

Art. 13.
(1) Activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare, precum si la terasele acestora, este permisa pana la capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 05:00 – 02:00, doar pentru persoanele cazate in cadrul acestor unitati.
(2) Activitatea publica a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, precum si la terase, este permisa pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 05:00 – 02:00. Participarea este permisa doar pentru persoanele care se afla in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
b) prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore inainte;
c) prezinta rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore inainte;
d) se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2.
(3) Activitatea publica a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice in interiorul centrelor comerciale este permisa numai in zonele de consum delimitate fata de restul spatiului public si amenajate in acest scop. Accesul in zonele de consum astfel delimitate si amenajate este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore inainte, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore inainte, respectiv persoanele care se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.
(4) Masurile prevazute la alineatul (1) se aplica si operatorilor economici care desfasoara activitati in spatiile publice inchise care au un acoperis, plafon sau tavan si care sunt delimitate de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Totusi, la punctul 5 gasim urmatoarea precizare:

(5) Prepararea, comercializarea si consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice sunt permise in spatiile special destinate dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu exceptia celor prevazute la alineatul (2), cu respectarea normelor de sanatate publica stabilite in ordinul ministrului sanatatii si al ministrului economiei, antreprenoriatului si turismului si al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, emis in temeiul art. 71 alin. 2 din Legea 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.

Intrebarea mea se refera la acest punct 5 si daca acesta ma exonereaza de la obligativitatea verificarii certificatelor verzi pentru clientii de pe terasa exterioara a spatiului de tip bar (si nu cafenea sau restaurant), fiind necesara doar respectarea normelor de sanatate cunoscute.

Va multumesc anticipat,
Arh. Michael Gunther Tewe.

Raspuns

Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta (CMBSU) a emis un comunicat referitor la noile restrictii impuse in capitala in contextul pandemiei de COVID-19. Aceste masuri au impact asupra operatorilor economici din domeniul HoReCa, in mod special restaurantele, cafenelele si barurile.

Daca detii un spatiu comercial inregistrat cu codul CAEN 5630 (Baruri si alte activitati de servire a bauturilor), este vital sa intelegi explicit cum te afecteaza aceste reglementari si ce obligativitati iti revin conform articolului 13 din comunicatul CMBSU.

Conform articolului 13 alin. (2), activitatea publica a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul barurilor, restaurantelor si cafenelelor, este permisa doar pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 05:00 – 02:00. De asemenea, participarea este permisa doar pentru persoanele care:

  • Sunt vaccinate impotriva virusului SARS-CoV-2 si au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • Prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore inainte;
  • Prezinta rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, efectuat cu cel mult 48 de ore inainte;
  • Se afla in perioada cuprinsa intre a 15-a zi si a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu SARS-CoV-2.

Intrebarea ta se refera la punctul 5 din acelasi articol, care precizeaza ca: “Prepararea, comercializarea si consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice sunt permise in spatiile special destinate dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu exceptia celor prevazute la alineatul (2), cu respectarea normelor de sanatate publica stabilite.”

Acest punct 5 ar putea crea confuzie, insa este esential sa intelegem ca “cu exceptia celor prevazute la alineatul (2)” se refera la faptul ca restrictiile mentionate in alineatul (2) nu se aplica spatiilor exterioare.

Asadar, pentru terasele exterioare, conform punctului 5, este permisa activitatea de preparare, comercializare si consum de bauturi alcoolice si nealcoolice in aer liber, fiind necesara doar respectarea normelor de sanatate publica stabilite de autoritatile competente. Aceasta inseamna ca verificarea certificatelor verzi nu este o obligatie pentru clientii de pe terasa exterioara a spatiului de tip bar.

Este insa vital sa te asiguri ca respectarea normelor de sanatate publica este riguroasa. Normele de igiena, distantarea sociala si alte masuri sanitare trebuie respectate pentru a evita sanctiuni sau eventuale probleme legale.

In concluzie, conform comunicatului CMBSU, punctul 5 te exonereaza de la obligativitatea verificarii certificatelor verzi pentru clientii aflati pe terasa exterioara a barului tau, cu conditia respectarii rigorilor de sanatate publica stabilite. Este important sa fii la curent cu toate actualizarile si reglementarile pentru a te asigura ca activitatea ta se desfasoara in conformitate cu legislatia in vigoare.