Exista vreo sansa sa obtin o parte mai mare din avere daca eu am fost singurul care a ingrijit-o pe mama?

Intrebare

Buna ziua,

Am urmatoarea problema: tatal meu a decedat in 1994, iar mama a suferit un AVC hemoragic in 2005, ramanand paralizata la pat si incapabila sa se hraneasca sau sa se ingrijeasca singura, fiind necesara folosirea scutecelor. Am luat-o la mine pentru a o ingriji. Dupa un an, am incercat sa incheiem un contract de intretinere, dar nu am reusit deoarece cei doi frati ai mei nu au dorit sa se prezinte la succesiunea dupa tatal nostru, sustinand ca o vom ingriji pe mama pe rand. Eu am ingrijit-o pe mama timp de 13 ani in casa mea, perioada in care fratii mei nu au participat la ingrijirea ei nici macar o zi.

Acum, dupa decesul mamei, fratii mei doresc sa impartim averea in mod egal. Documentele de succesiune sunt pregatite la notar, dar inca nu am semnat. Intrebarea mea este: exista vreo sansa sa obtin o parte mai mare din avere daca merg in instanta, avand in vedere ca eu am fost singurul care a ingrijit-o pe mama in toti acesti ani?

Va multumesc!

Raspuns

Buna ziua,

Aveti o situatie complexa, iar intrebarea dumneavoastra implica atat aspecte legale, cat si morale. Voi incerca sa va ofer o explicatie detaliata pentru a clarifica daca exista o sansa sa obtineti o parte mai mare din mostenire, avand in vedere ingrijirea exclusiva pe care ati acordat-o mamei timp de 13 ani.

In dreptul succesoral romanesc, masa succesorala (totalitatea bunurilor lasate de o persoana decedata) se imparte intre mostenitori in cote egale, conform Codului Civil. Aceasta este regula generala, insa exista anumite circumstante care pot modifica aceasta impartire.

  1. Contractul de Intretinere:
    In cazul in care ar fi fost incheiat un contract de intretinere intre dumneavoastra si mama dumneavoastra, lucrurile ar fi fost mai clare. Contractul de intretinere este un acord prin care o persoana se obliga sa intretina o alta persoana pe durata vietii acesteia, in schimbul unui bun specific sau a unei parti din mostenire. In lipsa acestui contract, situatia devine complicata, deoarece nu exista un document legal care sa ateste obligatiile asumate si indeplinite de catre dumneavoastra.

  2. Contributia la Intretinere si Justa Cauza:
    Chiar daca nu exista un contract de intretinere, instanta poate lua in considerare contributia dumneavoastra la intretinerea mamei. Art. 1088 din Codul Civil prevede ca un mostenitor poate solicita reducerea sau excluderea altor mostenitori, daca poate dovedi ca acestia nu si-au incheiat responsabilitatile familare sau au refuzat sprijinul. Astfel, dumneavoastra puteti aduce dovezi care sa sustina ca ati suportat exclusiv povara intretinerii mamei, ceea ce ar putea justifica o cerere pentru o cota mai mare din mostenire.

  3. Dovezi Necessare:
    Pentru a avea succes in instanta, va fi necesar sa adunati si sa prezentati dovezi concrete:

    • Martori care sa confirme ca ati ingrijit-o exclusiv pe mama.
    • Documente medicale care atesta starea de sanatate si necesitatile mamei.
    • Chitante, extrase de cont sau alte documente financiare care sa demonstreze cheltuielile suportate de dumneavoastra pentru ingrijirea mamei.
  4. Primul Pas: Mediere sau Negociere:
    Inainte de a recurge la instanta, ar putea fi util sa purtati o discutie deschisa cu fratii dumneavoastra despre aceste aspecte. Uneori, o mediere poate rezolva conflictele familiale fara a fi necesar un proces lung si costisitor. Puteti incerca sa incheiati o intelegere amiabila care sa recunoasca eforturile si cheltuielile dumneavoastra.

  5. Procesul in Instanta:
    Daca negocierile nu duc la un rezultat favorabil, urmatorul pas ar fi sa depuneti o actiune in instanta. In cadrul procesului, judecatorul va analiza toate dovezile si argumentele prezentate de ambele parti si va decide cum va fi impartita mostenirea. Un avocat specializat in dreptul succesoral va poate oferi asistenta juridica si va poate ghida prin toate etapele necesare.

In concluzie, desi regula generala este ca mostenirea se imparte in mod egal intre mostenitori, exista posibilitatea ca dumneavoastra sa obtineti o parte mai mare din mostenire daca puteti dovedi contributiile semnificative la ingrijirea mamei. Consultarea unui avocat specializat va poate ajuta sa intelegeti mai bine sansele de succes ale demersului si sa pregatiti un dosar solid.

Va dorim mult succes si putere in rezolvarea acestei situatii!