Exista vreo posibilitate de a scapa de poprirea contului bancar si plata amenzii dupa 10 ani?

Intrebare

Buna ziua,

Va rog sa ma indrumati in legatura cu urmatoarea problema:

In anul 2011, in urma unui apel pentru intreruperea pedepsei, am avut de platit cheltuieli de judecata in valoare de 150 RON. Abia acum, in anul 2020, am aflat ca aceste cheltuieli s-au transformat intr-o amenda de 250 RON si, mai recent, am descoperit ca am contul bancar poprit din aceasta cauza.

Va rog sa imi spuneti daca exista vreo posibilitate de a scapa de aceasta poprire si de plata amenzii. Dupa 10 ani, nu ar fi trebuit ca aceste cheltuieli de judecata sa fie prescrise si radiate? Inteleg ca exista posibilitatea solicitarii prescriptiei dupa 3 ani, desi eu nu am facut nicio solicitare in acest sens, dar totusi… 10 ani?

Va multumesc anticipat pentru ajutorul oferit!

Raspuns

Buna ziua,

In cazul dumneavoastra, este important sa intelegem aspectele legale referitoare la prescriptie si la obligatiile de plata a cheltuielilor de judecata, care s-au transformat ulterior intr-o amenda.

Prescriptia datoriilor: Ce trebuie sa stiti

Prescriptia reprezinta un termen legal in care o datorie poate fi recuperata prin mijloace legale. Dupa expirarea acestui termen, creditorul nu mai poate solicita executarea silita pentru recuperarea sumei datorate. In Romania, termenele de prescriptie sunt reglementate de Codul civil.

Termenul de prescriptie pentru cheltuieli de judecata

Conform legislatiei romane, termenul general de prescriptie pentru datoriile civile, inclusiv cheltuielile de judecata, este de 3 ani, incepand cu data la care creanta putea fi valorificata. Totusi, exista anumite exceptii si proceduri specifice pe care trebuie sa le luati in considerare:

  1. Interruperea prescriptiei: Termenul de prescriptie poate fi intrerupt prin anumite actiuni, cum ar fi recunoasterea datoriei de catre debitor sau initierea unei actiuni in instanta. Cand prescriptia este intrerupta, incepe sa curga un nou termen de prescriptie de la data intreruperii.

  2. Suspendarea prescriptiei: In anumite situatii, termenul de prescriptie poate fi suspendat, ceea ce inseamna ca acesta nu va curge temporar. Suspendarea poate interveni in cazul in care exista o cauza legala care impiedica exercitarea dreptului de a solicita executarea silita.

Posibilitati de a scapa de poprire si amenda

Avand in vedere ca termenul general de prescriptie este de 3 ani, iar in cazul dumneavoastra au trecut 9 ani de la momentul respectiv, exista probabilitatea ca aceste cheltuieli de judecata sa fi fost prescrise, cu conditia sa nu fi fost intrerupt sau suspendat termenul de prescriptie.

  1. Verificarea dosarului: Primul pas este sa verificati dosarul aferent cazului dvs. pentru a vedea daca prescriptia a fost intrerupta sau suspendata. Puteti solicita aceste informatii de la instanta care a emis hotararea sau de la executorul judecatoresc implicat.

  2. Contestatia executarii silite: Daca considerati ca prescriptia a operat, puteti formula o contestatie la executare in instanta. In cadrul acestei actiuni, veti solicita anularea executarii pe motivul implinirii termenului de prescriptie. Este recomandabil sa consultati un avocat specializat in drept civil sau executari silite pentru a va asigura ca depuneti contestatia corect si complet.

  3. Negocierea cu creditorul: Un alt mod de a rezolva aceasta problema ar putea fi negocierea directa cu creditorul sau cu institutia care a impus poprirea. Daca institutia recunoaste ca termenul de prescriptie a expirat, aceasta ar putea ridica poprirea fara a fi nevoie de o actiune in instanta.

Recomandari

In concluzie, recomandam urmatoarele actiuni:

  1. Verificati dosarul pentru a identifica eventuale intreruperi sau suspendari ale prescriptiei.
  2. Consultati un avocat pentru a formula o contestatie la executare, daca termenul de prescriptie a fost implinit.
  3. Incercati sa contactati creditorul pentru a discuta direct posibilitatea ridicarii popririi.

Este important sa actionati rapid si sa obtineti consiliere juridica specializata pentru a va asigura ca drepturile dumneavoastra sunt respectate si ca evitati orice complicatii suplimentare. Mult succes!