Exista vreo cale legala pentru a rezolva scandalurile nocturne provocate de vecini?

Intrebare

Buna ziua,

As aprecia foarte mult daca imi puteti oferi un sfat legat de o problema pe care o am cu o vecina. In mod constant, aceasta provoaca scandaluri in mijlocul noptii, certandu-se foarte zgomotos cu fiica sa pe diverse teme. Problema nu este doar ca se cearta, ci ca tipetele lor sunt atat de puternice incat se aud pe tot etajul blocului, care are opt nivele. In plus, trantesc usile cu atata forta incat vopseaua de langa usile mele a inceput sa crape.

Am sunat la politie intr-o noapte, dar pana cand am reusit sa iau legatura cu ei, cearta incetase. Politistul mi-a spus ca, daca la momentul respectiv nu se mai cearta, nu pot interveni si mi-a sugerat sa trimit un email pentru a face o sesizare oficiala. Se pare ca apelul telefonic facut la ora 1 noaptea nu este suficient pentru a se lua masuri.

Exista vreo cale legala sau vreo notificare pe care am putea sa o facem ca vecini impotriva acestor scandaluri?

Multumesc anticipat pentru ajutor.

Raspuns

Buna ziua,

In situatia descrisa, este de inteles ca zgomotul constant din timpul noptii poate deveni o sursa majora de stres si disconfort. Pentru a gasi solutii eficiente si legale la aceasta problema cu vecina care provoaca scandaluri nocturne, iata cateva recomandari utile:

  1. Discutie amiabila cu vecina:
    Inainte de a apela la masuri legale, incercati sa purtati o discutie calma si respectuoasa cu vecina dumneavoastra. Explicati-i cum zgomotul afecteaza intreaga comunitate si incercati sa gasiti o solutie impreuna. Uneori, oamenii nu realizeaza cat de deranjant este comportamentul lor pana cand cineva le aduce asta in atentie intr-un mod rational.

  2. Reunirea locatarilor:
    Daca discutia individuala nu aduce rezultate, organizati o intalnire cu alti locatari care sunt afectati de zgomot. O voce comuna va avea un impact mai mare si poate conduce la o solutie mai rapida. Puteti, de asemenea, sa formati o petitie semnata de mai multi vecini, care sa fie adresata administratorului sau asociatiei de proprietari.

  3. Sesizare oficiala:
    Daca zgomotul continua, urmatorul pas ar fi sa trimiteti o sesizare oficiala la politie, asa cum v-a fost sugerat. In email-ul catre politie, descrieti detaliat situatia, specificand orele si zilele in care au avut loc scandalurile si impactul asupra vietii dumneavoastra si a celorlalti locatari. Este util sa pastrati o evidenta a incidentelor si, daca aveti posibilitatea, sa inregistrati zgomotele.

  4. Legislatia locala si regulamentele de bloc:
    Familiarizati-va cu legislatia locala privind zgomotul si tulburarea linistii publice. De obicei, exista reguli stricte privind linistea pe timpul noptii (de exemplu, intre orele 22:00 si 07:00). Asociatia de proprietari sau administratorul blocului ar trebui sa aiba, de asemenea, un set de reguli sau regulamentul intern care interzice comportamentele zgomotoase. Sesizati administratorul sau comitetul blocului si cereti-le sa ia masuri conform regulamentelor in vigoare.

  5. Masuri legale:
    Daca toate celelalte metode nu au un rezultat, puteti consulta un avocat specializat in dreptul locativ sau civil. Acesta va poate oferi consiliere juridica adaptata situatiei dumneavoastra si va poate spune ce demersuri legale puteti intreprinde, cum ar fi o plangere formala pentru tulburarea linistii publice sau chiar obtinerea unui ordin de restrictie in cazuri extreme.

  6. Documentarea incidentelor:
    Documentati toate incidentele, pastrati o evidenta a acestora, inclusiv data, ora si natura zgomotului. Daca este posibil, colectati martori dintre ceilalti vecini care au fost deranjati. Aceasta poate servi drept dovada in cazul in care problema ajunge pe caile legale.

In concluzie, este important sa abordati situatia cu calm si sa incercati mai intai metodele amiabile si comunitare inainte de a recurge la masuri legale. Speram ca aceste sfaturi va vor fi de ajutor in rezolvarea problemei cu vecina zgomotoasa si va vor ajuta sa va recapatati linistea in locuinta. Mult succes!