Exista riscul ca sa ramanem fara casa daca nu achitam creditul bancar al tatalui decedat?

Intrebare

Tatal meu a decedat avand un credit bancar fara giranti, dar cu asigurare de viata. Dupa decesul lui, banca ne-a informat ca trebuie sa achitam suma restanta, deoarece firma de asigurari nu acopera despagubirile. Motivul a fost ca in certificatul de deces este specificat ca a murit de ciroza, desi el era activ profesional si nu era pensionar. A decedat in trei zile de la aparitia simptomelor si nu a avut probleme medicale pana atunci. Sotia lui este, de asemenea, decedata. Recent, am primit o notificare care ne informeaza ca, daca platim suma de 5400 RON, restul datoriei va fi anulata.

Tatal meu are doua fiice care nu locuiesc in tara, iar el nu a folosit casa drept garantie. Totusi, o parte din casa ii apartine. Exista riscul ca aceasta casa sa fie executata silit?

As aprecia orice sfat in legatura cu ceea ce putem face in aceasta situatie. Multumesc!

Raspuns

Ce se intampla cu creditul bancar in cazul decesului titularului?

Moartea unui titul ar de credit poate aduce numeroase complicatii pentru mostenitori. Aceasta situatie este chiar mai complicata atunci cand intervine o asigurare de viata care nu acopera intregul credit. Iata cativa pasi importanti de urmat si elemente de luat in considerare in cazul in care te confrunti cu o astfel de situatie.

Verificarea conditiilor din contractul de asigurare

Primul pas pe care trebuie sa il faca mostenitorii unui credit bancar este sa verifice clauzele contractului de asigurare de viata asociat creditului. In general, contractele specifica clar circumstantele in care asigurarea acopera sau nu datoria. In cazurile in care decesul a fost cauzat de afectiuni care ar fi trebuit sa fie raportate anterior incheierii asigurarii sau in alte conditii specificate in contract, asigurarea poate refuza sa faca plata.

Evaluarea legala a situatiei

In Romania, mostenitorii sunt responsabili pentru datoriile defunctului doar pana la valoarea mostenirii primite. In cazul in care datoria excede valoarea bunurilor mostenite, mostenitorii pot renunta la mostenire pentru a evita plata datoriilor. Cu toate acestea, aceasta decizie trebuie luata inainte de a accepta explicit sau implicit mostenirea.

Posibilitatea executarii silite a casei

Desi casa nu a fost folosita drept garantie pentru credit, ea este totusi parte din averea defunctului si potential obiect al succesiunii. Daca mostenitorii accepta mostenirea, casa poate fi susceptibila la executare silita pentru a acoperi datoriile restante, cu conditia ca banca sa obtina o hotarare judecatoreasca in acest sens.

Optiunile pentru mostenitori

  1. Plata sumei restante: Notificarea mentioneaza ca o plata de 5400 RON ar stinge restul datoriei. Mostenitorii ar trebui sa evalueze daca suma este rezonabila si daca este viabila din punct de vedere financiar.

  2. Renuntarea la mostenire: In cazul in care mostenitorii considera ca riscurile si datoriile asociate mostenirii sunt prea mari, ei pot alege sa renunte la mostenire. Aceasta trebuie facuta printr-o declaratie formala la notar, in termen de 1 an de la deschiderea succesiunii.

  3. Negocierea cu banca: Daca plata sumei de 5400 RON nu este posibila, mostenitorii pot incerca sa negocieze o solutie avantajoasa cu banca, explicand situatia particulara si posibil oferind un plan de plata esalonata.

  4. Consultarea unui avocat: In astfel de cazuri complexe, consultarea unui avocat specializat in drept succesoral si bancar poate oferi solutii legale suplimentare si poate ajuta la protejarea intereselor mostenitorilor.

In concluzie

Mostenirea unui credit bancar poate fi o situatie complicata. Mostenitorii trebuie sa fie foarte bine informati si sa actioneze rapid si strategic. Verificarea clauzelor asigurarii, evaluarea legala a situatiei, asigurarea ca platile solicitate sunt corecte si consultarea unui avocat sunt pasi vitali in gestionarea cu succes a situatiei.