Este posibil sa vand partea unei proprietati mostenite fara acordul celuilalt coproprietar?

Intrebare

Eu si fiul meu detinem un apartament mostenit dupa decesul sotului meu, respectiv tatal sau. Eu detin 5/8 din apartament, iar fiul meu 3/8. Va rog sa imi spuneti daca este posibil sa vand apartamentul doar in prezenta mea, avand in vedere ca fiul meu este plecat din localitate. Mentionez ca toate cheltuielile legate de intretinerea si plata utilitatilor apartamentului sunt suportate de mine. Fiul meu nu este de acord cu vanzarea apartamentului, iar eu nu mai pot face fata costurilor de intretinere. Legal, exista posibilitatea de a intocmi un act notarial care sa permita vanzarea partii de 3/8 din valoarea apartamentului pentru a achita datoriile restante?

Raspuns

Vanzarea unui apartament mostenit poate deveni un proces complex, mai ales atunci cand coproprietarii nu sunt de acord. In cazul dumneavoastra, situatia se complica si mai mult din cauza absentei fiului dumneavoastra si a dezacordului sau privind vanzarea apartamentului. Totusi, exista optiuni legale pe care le puteti explora pentru a solutiona problema datoriilor restante, chiar si fara consimtamantul fiului dumneavoastra.

Potrivit legii, coproprietarii unui bun imobil trebuie sa fie de acord cu vanzarea acestuia. Avand in vedere ca dumneavoastra detineti 5/8 din apartament, iar fiul dumneavoastra 3/8, amandoi trebuie sa consimtiti la vanzare pentru ca tranzactia sa fie legal valabila. In lipsa acordului fiului dumneavoastra, vanzarea intregului apartament nu poate avea loc fara o actiune in instanta.

Optiuni legale disponibile

  1. Partajul judiciar: Daca fiul dumneavoastra nu este de acord cu vanzarea si nu exista posibilitatea unui compromis, puteti solicita partajul judiciar. Aceasta presupune impartirea bunului comun, fie prin divizarea fizica a proprietatii, fie prin vanzarea si impartirea contravalorii intre coproprietari conform cotelor detinute. Avand in vedere ca apartamentul este un bun indivizibil, instanta ar putea decide vanzarea acestuia si repartizarea sumelor in mod corespunzator.

  2. Dezinteresul fata de intretinere: Argumentul ca dumneavoastra suportati toate cheltuielile legate de intretinere si utilitati poate fi folosit intr-o eventuala actiune judiciara. Puteti solicita instantei sa oblige fiul dumneavoastra sa contribuie la aceste costuri sau sa autorizeze vanzarea pentru a acoperi datoriile. Totusi, aceasta procedura poate fi indelungata si implica prezentarea de dovezi ale cheltuielilor suportate.

  3. Mandat special de reprezentare: Daca fiul dumneavoastra este de acord sa va permita gestiunea integrala a apartamentului dar nu poate fi prezent pentru a semna documentele de vanzare, el poate acorda un mandat special de reprezentare. Acesta este un document notarial prin care fiul dumneavoastra isi exprima acordul ca dumneavoastra sa il reprezentati in toate demersurile legate de vanzarea apartamentului. Acest mandat trebuie semnat la notar si descrie in detaliu puterile acordate.

  4. Evaluarea si vanzarea cotei parti: Legal, puteti vinde doar partea dumneavoastra de proprietate (5/8) fara consimtamantul fiului dumneavoastra. Totusi, acest lucru poate fi complicat deoarece nu toti cumparatorii sunt dispusi sa achizitioneze doar o cota parte dintr-un bun imobil. Astfel, vanzarea partii dumneavoastra poate fi dificila si neprofitabila.

Recomandari

Inainte de a lua orice decizie, este recomandat sa consultati un avocat specializat in drept imobiliar si mosteniri. Acesta va poate oferi consilierea necesara si va poate ajuta sa alegeti cea mai buna solutie in functie de circumstantele specifice ale cazului dumneavoastra. De asemenea, daca exista un dialog deschis cu fiul dumneavoastra, incercati sa ajungeti la un compromis benefic pentru ambele parti, evitand astfel procesele judiciare lungi si costisitoare.

Chiar daca fiul dumneavoastra este plecat din localitate, ar putea fi posibil sa rezolvati situatia la distanta prin corespondenta electronica si semnaturi notariale efectuate in orasul in care se afla. Documentele notariale semnate la distanta pot fi trimise prin curier sau alt mijloc sigur catre dumneavoastra pentru a finaliza tranzactia.