Este posibil sa obtin o decizie judecatoreasca pentru incetarea activitatilor zgomotoase ale vecinului?

Intrebare

Buna ziua,

Detinem o firma de microproductie si am achizitionat o jumatate de hala intr-o zona industriala, fost IAS. Spatiul este intabulat pe firma noastra, Ergofila SRL, si am amenajat aici o locuinta de serviciu, devenita ulterior locuinta de interventie, la mijlocul halei. Ne-am mutat in acest spatiu din lipsa de locuinta, devenind astfel domiciliul unic al familiei noastre (sot, sotie, copii). Toti membrii familiei au primit carti de identitate de la SPCLEP Rasnov, judetul Brasov.

Locuinta noastra de interventie are un perete comun cu cel al unui vecin, care detine cealalta jumatate de hala. Dupa multi ani in strainatate, vecinul s-a intors si a inceput activitati de confectii metalice fara firma, generand un nivel ridicat de poluare fonica, atat prin munca desfasurata, cat si prin ascultarea muzicii la volum mare.

In seara de 22 iunie 2021, dupa ora 23:00, si in dimineata zilei de 23 iunie 2021, incepand cu ora 04:30, vecinul nostru a pornit activitatile zgomotoase de prelucrare a profilelor metalice (cu ciocane, polizor, aparat de sudura), desi era constient ca locuim in apropiere. Zgomotul nocturn persista, chiar daca vecinul nu lucreaza in fiecare noapte. In dimineata zilei de 23 iunie, m-am trezit la ora 04:30 din cauza zgomotului.

La ora 05:00, am mers la usa lui, i-am cerut sa iasa pe aleea comuna si i-am explicat amiabil referitor la Legea 61/1991 republicata, informandu-l despre obligatia de a pastra linistea intre orele 22:00-08:00 si 13:00-14:00. In replica, vecinul a proferat injurii si a folosit un limbaj ofensator, refuzand orice conformare cu legea.

Eu sunt o persoana educata, absolvent de facultate in 1992, si am 53 de ani. Am incercat sa discut cu el politicos, dar acesta a demonstrat o lipsa de respect si un comportament agresiv. Nu am raspuns la atacurile lui verbale si i-am spus ca il voi actiona in instanta pentru incalcarea legii privind zgomotul.

Intrebarea mea este: daca il actionez in instanta, pot obtine o decizie care sa dispuna incetarea activitatilor zgomotoase?

Astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

Va multumesc respectuos!

Cu deosebita stima,
[Semnatura dvs.]

Raspuns

Ce puteti face pentru a opri activitatile zgomotoase ale vecinului din hala industriala

Ergofila SRL, o firma de microproductie, a achizitionat o jumatate de hala intr-o zona industriala, fost IAS, in judetul Brasov. Spatiul a fost amenajat pentru a include o locuinta de interventie, devenita apoi domiciliul unic al familiei. Dupa mai multi ani petrecuti in strainatate, vecinul care detine cealalta jumatate de hala s-a intors in tara si a inceput sa desfasoare activitati de confectii metalice intr-un mod informal si extrem de zgomotos, fara a respecta legislatia privind orele de liniste.

Aceasta situatie a generat o serie de disconfoarte majore pentru familia dumneavoastra, inclusiv trezirea la ore neobisnuit de devreme din cauza zgomotului produs de diversele unelte de prelucrare a metalului si muzica la volum mare. In pofida eforturilor de a rezolva amiabil situatia conform Legii 61/1991 republicata, vecinul a refuzat cooperarea si a reactionat agresiv.

Ce spune legea despre zgomotul nocturn

Legea 61/1991 republicata prevede clar ca este obligatoriu sa se pastreze linistea publica intre orele 22:00-08:00 si 13:00-14:00. In cazul incalcarii acestei norme, persoana afectata are dreptul de a depune o plangere la autoritatile competente. Pe baza acestor prevederi, aveti dreptul legal de a solicita incetarea activitatilor zgomotoase si de a cauta solutii pentru protejarea dreptului dumneavoastra la un mediu linistit si sanatos.

Pasii legali pe care ii puteti urma

  1. Documentarea incidentelor: Este esential sa aveti o evidenta detaliata a tuturor incidentelor de zgomot, inclusiv orele exacte si tipurile de zgomote. Poate fi util sa filmati sau sa inregistrati sunetele pentru a avea probe clare.

  2. Plangere la Politie: Prima actiune formala este depunerea unei plangeri la politie. Conform Legii 61/1991, politia are obligatia de a lua masuri pentru a sanctiona comportamentele care incalca normele de convietuire sociala si de a asigura linistea publica.

  3. Primaria si Agentia pentru Protectia Mediului: Daca politia nu ia masuri adecvate, puteti depune o sesizare la Primarie si la Agentia pentru Protectia Mediului. Ei au responsabilitatea de a investiga plangerile cu privire la poluarea fonica si de a dispune masurile necesare.

  4. Actiune in instanta: Ca ultima solutie, daca toate celelalte masuri esueaza, puteti actiona vecinul in instanta. Cu o plangere bine documentata si dovezi clare, aveti sanse mari sa obtineti o hotarare judecatoreasca care sa dispuna incetarea activitatilor zgomotoase. Instanta poate impune sanctiuni si obligatii clare pentru respectarea linistei.

Impactul comportamentului vecinului asupra sanatatii si calitatii vietii

Zgomotul excesiv are un impact semnificativ asupra sanatatii fizice si mentale. Printre efectele comune se numara tulburarile de somn, cresterea nivelului de stres si anxietate, si chiar probleme de sanatate pe termen lung cum ar fi hipertensiunea sau bolile cardiovasculare. De asemenea, atmosfera tensionata si conflictele frecvente pot afecta semnificativ calitatea vietii de zi cu zi.

Gasirea unei solutii durabile

Desi abordarea legala este necesara si justificata, este important sa incercati sa negociati o solutie amiabila ori de cate ori este posibil. In unele cazuri, medierea poate fi o optiune eficienta pentru a ajunge la o intelegere reciproc avantajoasa. Totodata, puteti considera izolarea fonica suplimentara a locuintei de interventie ca o masura aditionala de protectie.

Siguranta si confortul familiei dumneavoastra sunt prioritare. Aveti dreptul de a trai intr-un mediu linistit si sanatos, iar legislatia este de partea dumneavoastra pentru a asigura acest lucru. Actionand rapid si decisiv, puteti crea conditiile necesare pentru a proteja acest drept.