Este posibil sa fac un partaj cu sulta la notar pe baza fundatiei din contract si sa devin proprietar unic al constructiei?
Intrebare
Buna ziua! Doresc sa realizez un partaj cu sulta la notar. In actul de vanzare-cumparare figureaza o fundatie, insa in prezent constructia este finalizata. As dori sa efectuez receptia finala doar pe numele meu. Un notar mi-a sugerat sa facem partajul pe baza fundatiei din contractul din 2012 si, ulterior, mi-a spus ca acest document ar fi suficient pentru a deveni proprietar unic al constructiei. Este acest lucru posibil?
Raspuns
Buna ziua! Efectuarea unui partaj cu sulta la notar, in contextele descrise, poate parea complicata, dar este posibila cu respectarea anumitor pasi legali. In cazul tau, avand in vedere ca actul de vanzare-cumparare mentioneaza existenta unei fundatii si ca in prezent constructia este finalizata, trebuie parcursi urmatorii pasi pentru a realiza ceea ce iti doresti.
Un partaj cu sulta presupune impartirea unui bun comun, in urma careia unul dintre coproprietari primeste o compensatie financiara pentru partea sa. Daca actul de vanzare-cumparare din 2012 include doar fundatia, iar constructia a fost finalizata ulterior, aceasta trebuie reflectata adecvat in documentatia notariala.
Primul pas esential este obtinerea autortizatiei de construire si efectuarea receptiei finale a constructiei. Aceasta va include verificarea conformitatii constructiei cu autorizatia de construire si asigurarea ca aceasta respecta normele legale in vigoare.
Pentru a efectua partajul cu sulta si a deveni unic proprietar al constructiei, trebuie sa urmezi acesti pasi:
-
Verificarea documentelor existente â Asigura-te ca toate documentele legate de constructie (autorizatii, receptii partiale, planuri) sunt complete si valabile.
-
Receptia finala a constructiei â Aceasta trebuie realizata cu ajutorul unei comisii formate din reprezentanti ai primariei si ai altor autoritati relevante. In urma receptiei finale, vei obtine un proces-verbal semnat de toti membrii comisiei.
-
Actualizarea documentelor cadastrale â Dupa receptia finala, este necesar sa actualizezi cadastrul si sa inregistrezi constructia la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI). Aceasta implica depunerea unei documentatii tehnice intocmita de un expert autorizat.
-
Partajul cu sulta la notar â Prezentarea tuturor documentelor la notar va permite initierea procedurii de partaj. Notarul va pregati actul de partaj prin care fundatia si constructia de pe aceasta vor fi atribuite integral unuia dintre coproprietari (in acest caz, tie), iar celalalt coproprietar va primi o suma de bani (sulta) drept compensatie.
-
Inscrierea in Cartea Funciara â Odata intocmit actul notarial de partaj, este necesar sa inregistrezi noul statut de proprietar unic la Cartea Funciara. Acesta va reflecta intregul tau drept de proprietate asupra constructiei.
Da, este posibil sa devii unic proprietar al constructiei, insa este esential sa urmezi toti pasii legali de mai sus pentru a evita eventuale probleme legale in viitor. Consultarea unui avocat specializat in drept imobiliar poate oferi un plus de siguranta si claritate pe parcursul acestui proces.
Prin urmare, sugestia notarului de a realiza partajul pe baza fundatiei din contractul din 2012 este corecta, dar trebuiesc respectati pasii legali mentionati pentru a asigura dreptul tau de proprietate asupra constructiei finalizate.