Este posibil sa anulezi procesul-verbal pentru nepurtarea mastii de protectie daca faci apel?

Intrebare

Buna seara!

As dori sa aflu in ce masura se poate aplica legea contraventionala mai favorabila intr-un proces de plangere contraventionala. Este vorba despre o amenda primita pentru nepurtarea corecta a mastii de protectie in spatiile deschise, pe vremea cand aceasta masura era obligatorie. In prezent, aceasta fapta nu mai este considerata contraventie, deoarece masca nu mai este obligatorie in spatiile deschise. Procesul nu s-a incheiat inca si decizia prin care amenda a fost inlocuita cu un avertisment poate fi atacata cu apel. In aceste conditii, este posibil sa anulez procesul-verbal daca fac apel?

Va multumesc!

Raspuns

Aplicarea Legii Contraventionale Mai Favorabile intr-un Proces de Plangere Contraventionala

Buna seara!

In cadrul unui proces de plangere contraventionala, aplicarea legii contraventionale mai favorabile beneficiaza de o importanta majora. Aceasta se refera la situatia in care, intre momentul comiterii faptei si momentul pronuntarii unei decizii definitive, cadrul legislativ sufera modificari ce pot influenta favorabil situatia persoanei sanctionate.

Aplicabilitatea legii contraventionale mai favorabile se sprijina pe principiul constitutional al retroactivitatii legii penale sau contraventionale mai favorabile, prevazut de articolul 15, alineatul 2, din Constitutia Romaniei: „Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile.” Aceasta inseamna ca, daca intre momentul savarsirii contraventiei si momentul solutionarii definitive a cauzei contraventionale intervine o lege mai favorabila contravenientului, instanta de judecata trebuie sa aplice aceasta lege.

In cazul mentionat referitor la amenda primita pentru nepurtarea corecta a mastii de protectie in spatiile deschise, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

  1. Contextul Legislativ la Momentul Savarsirii Faptei: In perioada in care masca de protectie era obligatorie in spatiile deschise, nepurtarea acesteia corect constituia o contraventie sanctionabila prin amenda conform prevederilor legale de atunci.

  2. Modificari Legislative Ulterioare: In prezent, aceasta cerinta nu mai exista, iar nepurtarea mastii de protectie in spatiile deschise nu mai constituie o contraventie. Aceasta inseamna ca a intervenit o lege mai favorabila care dezincrimineaza fapta pentru care ati fost sanctionat.

  3. Procesul Nu s-a Incheiat: Important este si faptul ca procesul nu s-a incheiat inca, iar decizia prin care amenda a fost inlocuita cu un avertisment poate fi atacata cu apel. Avand in vedere ca nu exista o hotarare definitiva, in conformitate cu principiul constitutional mentionat anterior, instanta de apel trebuie sa aplice legea mai favorabila in vigoare la momentul solutionarii definitive a cauzei.

Asadar, este posibil sa solicitati in apel aplicarea legii contraventionale mai favorabile, ceea ce, in contextul actual, ar putea duce la anularea procesului-verbal si, implicit, la anularea sanctiunii initiale. Este esential sa argumentati clar aceasta cerere in fata instantei de apel, facand referire la principiul retroactivitatii legii mai favorabile pentru a sublinia ca, in baza modificarilor legislative actuale, fapta dumneavoastra nu mai constituie contraventie.

Pe scurt, aplicarea legii contraventionale mai favorabile intr-un proces de plangere contraventionala este nu doar posibila, ci si necesara in conformitate cu prevederile constitutionale. Din moment ce fapta de nepurtare a mastii de protectie in spatiile deschise a fost dezincriminata, iar procesul nu este inca finalizat, aveti dreptul sa solicitati anularea procesului-verbal pe aceasta baza legala.