Este normal sa i se interzica mamei sa fie alaturi de copilul ei in aceasta situatie?

Intrebare

Buna ziua,

Sora mea are un baietel de un an si o luna, rezultat dintr-o relatie de concubinaj. Parintii copilului nu mai locuiesc impreuna, iar baietelul a stat pana acum cu tatal sau. Sora mea a fost minora pana acum doua luni, dar acum, fiind majora, doreste sa petreaca si ea timp cu fiul ei si sa aiba grija de el (adica sa locuiasca pe rand la ambii parinti).

Tatal copilului refuza categoric sa permita acest lucru. Este normal sa i se interzica mamei sa fie alaturi de copilul ei in aceasta situatie?

Va multumesc si astept un raspuns urgent pentru a sti ce pasi sa urmez in continuare.

Raspuns

In situatia pe care o descrieti, drepturile parintilor si interesul superior al copilului sunt aspecte esentiale de luat in considerare. Din punct de vedere legal si emotional, mama are dreptul de a petrece timp cu fiul sau, iar acest drept este protejat de lege.

  1. Drepturile parintilor asupra copilului

Conform legislatiei din Romania, ambii parinti au drepturi si responsabilitati egale in ceea ce priveste cresterea si educatia copilului. Codul Civil prevede ca parintii sunt tutelati comun de responsabilitatea de a lua decizii in interesul copilului si de a asigura o dezvoltare sanatoasa si echilibrata.

  1. Principiul interesului superior al copilului

In toate deciziile care afecteaza copilul, trebuie luat in considerare principiul interesului superior al acestuia. In general, este considerat ca participarea ambilor parinti in viata copilului contribuie la o dezvoltare sanatoasa. In acest context, este important ca si mama sa poata petrece timp cu copilul.

  1. Custodia si aranjamentele de vizitare

Daca parintii nu ajung la un acord amiabil, se poate apela la instanta pentru stabilirea unui program de vizitare si pentru a clarifica custodia. Instantele pun accent pe mentinerea unui contact constant cu ambii parinti, daca acest lucru este in interesul copilului.

  1. Pasi legali pe care ii poate face mama

Daca tatal copilului refuza categoric sa ii permita mamei sa fie alaturi de copil, urmatorii pasi ar fi recomandabili:

  • Consultarea unui avocat specializat in dreptul familiei: Un avocat poate oferi consultanta personalizata si poate ajuta la initierea unor proceduri legale pentru stabilirea custodia si a unui program de vizitare.

  • Depunerea unei cereri in instanta: Daca negocierea amiabila esueaza, mama poate depune o cerere in instanta pentru stabilirea modalitatilor prin care sa poata petrece timp cu copilul. Instanta va analiza situatia si va decide in functie de interesul copilului.

  • Asistenta sociala: In unele cazuri, directiile de asistenta sociala si protectia copilului pot fi implicate pentru a evalua situatia si a oferi suport in gasirea unei solutii adecvate.

  1. Importanta documentarii si a prezentarii dovezilor

Pentru a sustine cererea in fata instantei, mama poate aduce dovezi privind capacitatea sa de a ingriji copilul, cum ar fi documente care dovedesc stabilitatea financiara si locativa, evaluari psihologice pozitive, precum si marturii din partea unor persoane de incredere care atesta buna sa relatie cu copilul.

  1. Rolul mediatorilor familiali

Inainte de a ajunge la instanta, parintii pot apela si la servicii de mediere, unde un mediator profesionist poate ajuta la identificarea unei solutii amiabile si poate facilita comunicarea intre parinti.

Ca raspuns la intrebarea specifica adresata: Tatal copilului nu poate sa ii interzica mamei sa fie alaturi de copilul ei atat timp cat aceasta doreste sa fie implicata in cresterea si educatia sa. Este recomandat sa urmeze procedurile legale pentru a asigura respectarea drepturilor sale si pentru a contribui la bunastarea copilului. In astfel de cazuri, consultarea unui avocat si urmarea pasilor legali poate asigura o solutie echitabila si in interesul superior al copilului.