Este normal sa asteptam atat de mult pentru obtinerea pensiilor restante?
Intrebare
Buna ziua! Mama mea a decedat pe 2 iunie, cu putin timp inainte de a primi prima pensie (ar fi trebuit sa primeasca, de fapt, doua pensii, una restanta). Din pacate, nu a mai apucat sa incaseze aceste pensii. De atunci, tatal meu incearca fara succes sa intre in posesia drepturilor care ii revin pe buna dreptate de la Casa de Pensii Sector 6.
Din pacate, angajatele de acolo, inclusiv doamna director, il amana in mod constant si nu ii ofera explicatii clare privind motivul pentru care nu poate primi acesti bani sau cand ii va putea primi. Ultima lor raspuns a fost ca vor lua legatura cu noi in octombrie. Este normal sa asteptam atat de mult, din iunie pana in octombrie?
Suntem nelamuriti si nu stim ce pasi sa urmam pentru a obtine aceste drepturi. Ce putem face in aceasta situatie?
Raspuns
Cum Sa Obtii Pensiile Neincasate ale Decedatului: Ghid Complet
Buna ziua! Daca te gasesti in situatia neplacuta descrisa, este esential sa intelegi drepturile tale si pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a obtine pensiile neincasate ale decedatului.
Drepturile tale legale
In Romania, legislatia prevede ca pensiile neincasate ale unui decedat pot fi revendicate de catre mostenitori. Conform Legii pensiilor publice (Legea nr. 263/2010), drepturile de pensie neincasate de catre titular inainte de deces se platesc mostenitorilor, in baza cererilor depuse de acestia.
Pasii pentru obtinerea pensiei neincasate:
-
Certificat de deces si documente de identitate:
Asigura-te ca ai la dispozitie Certificatul de Deces si o copie a documentului de identitate al tatalui tau. Acestea sunt esentiale pentru orice solicitare oficiala. -
Certificat de mostenitor:
Este necesar sa obtii un Certificat de Mostenitor de la un notar, care sa ateste cine sunt mostenitorii legali ai decedatului. Acest document este vital pentru legitimarea revendicarilor tale. -
Cererile oficiale:
Tatal tau trebuie sa adreseze o cerere scrisa catre Casa de Pensii Sector 6. In cerere, trebuie mentionat explicit ca solicita plata pensiilor neincasate ale decedatului. Anexeaza toate documentele justificative: Certificatul de Mostenitor, Certificatul de Deces, si copiile actelor de identitate. -
Contact direct si insistenta:
Recomandam sa incerci sa ai o discutie directa cu personalul Casei de Pensii. De asemenea, este util sa soliciti un numar de inregistrare pentru fiecare cerere sau document depus, lucru care te va ajuta in urmarirea statutului cererii tale.
Alternative si solutii
Reclamatii:
Daca intampinati in continuare probleme sau intarzieri nejustificate in primirea sumelor cuvenite, poti depune o reclamatie oficiala la institutia superioara, respectiv Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP). Reclamatia trebuie sa contina toate detaliile relevante si sa fie cat mai clara posibil.
Contacteaza un avocat:
In cazul in care nu primesti niciun raspuns satisfacator, consultarea unui avocat specializat in drept administrativ poate sa fie o solutie. Avocatul te poate ghida si ajuta in procesul legal de revendicare a drepturilor tale.
Media si societatea civila:
Un alt pas poate fi adresarea catre media sau organizatii care se ocupa cu protectia drepturilor cetatenilor. Publicitatea poate atrage atentia asupra cazului tau si poate accelera rezolvarea acestuia.
Perseverenta este cheia
Din pacate, nu este neobisnuit ca procesul de obtinere a pensiilor neincasate sa fie unul de durata si frustrant. Totusi, este important sa iti cunosti drepturile si sa perseverezi. Documenteaza toate interactiunile cu Casa de Pensii si pastreaza copii ale tuturor documentelor depuse.
Intrebari frecvente:
-
Cat timp poate dura procesul?
â De obicei, platile ar trebui sa fie efectuate in cateva luni, dar variabila poate fi influentata de diferite factori birocratici. Daca amanarile sunt nejustificate, este indicat sa soliciti clarificari oficiale. -
Este normal sa astepti atat de mult?
â Nu, nu este normal sa astepti din iunie pana in octombrie fara clarificari. Daca intampini intarzieri, exercitarea presiunii prin plangeri si consultatii legale ar trebui sa fie urmatoarele tale actiuni.
Prin urmare, urmand acesti pasi si fiind insistenti, ar trebui sa reusiti sa obtineti pensiile neincasate care vi se cuvin pe buna dreptate.