Este necesar sa am un loc de munca permanent pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?

Intrebare

Buna seara! Am o intrebare si sper ca ma puteti ajuta: sunt doctorand la o universitate si asistent universitar la o alta facultate, unde sunt angajata pe o perioada determinata de 1 an. As dori sa stiu daca, dupa expirarea contractului de munca si nasterea copilului la 3-4 luni dupa acest termen, pot beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului de la fostul angajator. Sau este necesar sa am un loc de munca permanent pentru a beneficia de acest drept? Va multumesc anticipat pentru ajutor!

Raspuns

Buna seara! Inteleg ca esti intr-o situatie complicata si doresti clarificari legate de indemnizatia pentru cresterea copilului in contextul expirarii contractului de munca.

In Romania, indemnizatia pentru cresterea copilului este reglementata prin OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Pentru a beneficia de aceasta indemnizatie, trebuie sa indeplinesti anumite conditii, indiferent daca ai un contract de munca permanent sau pe perioada determinata.

Prima conditie este sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Aceste venituri pot proveni din salarii, activitati independente sau alte tipuri de venituri care sunt impozabile conform legislatiei in vigoare.

A doua conditie este sa ai calitatea de asigurat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Practic, trebuie sa fi cotizat la sistemul de asigurari sociale in perioada in care ai realizat veniturile mentionate anterior.

In cazul tau specific, daca contractul de munca pe perioada determinata expira inainte de nasterea copilului, important este sa te asiguri ca indeplinesti conditia de a fi realizat venituri impozabile timp de 12 luni in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Nu este necesar sa ai un loc de munca permanent in momentul nasterii copilului, dar este esential sa fi cotizat corespunzator in perioada mentionata.

Dupa expirarea contractului de munca, daca nu vei mai avea un loc de munca, poti beneficia in continuare de indemnizatia pentru cresterea copilului, atata timp cat indeplinesti conditiile legale specifice. In acest sens, trebuie sa completezi si sa depui documentele necesare la agentia pentru plati si inspectie sociala din judetul sau sectorul in care ai domiciliul. Documentele solicitate includ cererea de indemnizatie, certificatul de nastere al copilului si acte care dovedesc perioada de realizare a veniturilor.

In concluzie, nu este necesar sa ai un loc de munca permanent pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului dupa nasterea acestuia. Principalul criteriu este sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit timp de 12 luni in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Asigura-te ca ai toate documentele necesare si contacteaza autoritatile competente pentru a te ghida in procesul de solicitare a indemnizatiei.