Este legal ca banca sa refuze inchiderea unui cont din cauza unei popriri?

Intrebare

Buna ziua! Am si eu un cont bancar pe care nu l-am mai folosit de mai bine de trei ani. Recent, am primit o notificare prin care mi se solicita plata unei sume pentru intretinerea cardului. Am achitat suma respectiva si am contactat banca telefonic pentru a inchide contul. Mi s-a spus ca nu pot inchide contul deoarece a existat o poprire emisa de un executor judecatoresc. Mi s-a explicat ca, pentru a inchide contul, trebuie sa se decida acest lucru de catre executor. Va rog sa-mi spuneti daca aceasta este procedura legala sau daca este o situatie inselatoare creata de banca. Va multumesc!

Raspuns

Buna ziua!

Pentru a raspunde la intrebarea dumneavoastra legata de imposibilitatea de a inchide contul bancar din cauza unei popriri, este important sa clarificam cateva aspecte esentiale ale procedurii legale in astfel de situatii.

Procedura de Poprire a Conturilor Bancare

Poprirea conturilor bancare este o masura legala utilizata de creditori pentru a recupera sumele datorate de catre debitori. Aceasta se aplica prin intermediul unui executor judecatoresc, care emite un ordin de poprire ce este trimis catre banca unde debitorul are conturi deschise. Odata ce ordinul de poprire este primit de banca, aceasta este obligata sa blocheze sumele indicate in ordin si sa comunice cu executorul pentru a realiza transferurile necesare catre creditor.

Legalitatea Procedurii

Conform legislatiei in vigoare, odata emisa o poprire, banca nu poate inchide contul bancar respectiv pana cand poprirea nu este ridicata de catre executorul judecatoresc. Aceasta se datoreaza faptului ca, pana la recuperarea integrala a sumei datorate, contul trebuie sa ramana activ pentru a facilita recuperarea datoriilor.

Executorul judecatoresc este autoritatea competenta pentru a decide asupra ridicarii popririi. In acest sens, banca are obligatia legala de a respecta dispozitia executorului si nu poate actiona contrar acesteia fara riscul de a incalca legea.

Pasi de Urmat pentru Inchiderea Contului

In cazul dumneavoastra, iata ce pasi trebuie sa urmati:

  1. Contactarea Executorului Judecatoresc: Primul pas esential este sa contactati directo executorul judecatoresc care a emis ordonanta de poprire. Acesta va poate oferi detalii suplimentare despre datoria in cauza si despre eventualele solutii pentru inchiderea contului.

  2. Achitarea Datoriei: Daca situatia financiara va permite, achitarea integrala a datoriei constituie cea mai rapida solutie pentru a ridica poprirea si a inchide contul. Dupa achitarea sumei datorate, executorul judecatoresc va emite o decizie de ridicare a popririi, pe care o va transmite bancii.

  3. Solicitarea unui Acord: Daca achitarea integrala a datoriei nu este posibila imediat, puteti incerca sa negociati cu creditorul sau cu executorul un plan de plati esalonate. In anumite cazuri, creditorul poate accepta un astfel de acord, ceea ce ar putea facilita ridicarea partiala sau totala a popririi.

  4. Documentatia Necesara: Dupa ridicarea oficiala a popririi, este esential sa obtineti documentatia necesara care atesta acest fapt. Aceste documente vor trebui prezentate bancii pentru a valida ridicarea popririi si a initia procedura de inchidere a contului.

Informatii Suplimentare

In mod obisnuit, bancile respecta cu rigurozitate legile si regulamentele privind poprirea conturilor bancare. Daca aveti suspiciuni ca banca nu respecta procedura legala, aveti optiunea de a solicita asistenta juridica pentru a verifica corectitudinea actiunilor acesteia. O consultare cu un avocat specializat in drept bancar sau in executari silite poate oferi clarificarile necesare si poate asigura protejarea drepturilor dumneavoastra.

In concluzie, procedura descrisa de banca prin care contul nu poate fi inchis din cauza popririi este una legala si conforma cu reglementarile in vigoare. Rezolvarea acestei situatii se poate face doar prin intermediul executorului judecatoresc care a emis poprirea.