Este justificat impozitul solicitat de primarie pentru un spatiu inchiriat cand detinatorul cladirii este chiar primaria?

Intrebare

Buna ziua!

Detinem un spatiu inchiriat de la primarie intr-o cladire de birouri. Desi in contractul incheiat nu se mentioneaza nimic despre impozitarea acelui spatiu, am primit de la primarie un plic care contine impozitul aferent spatiului inchiriat, pe care societatea noastra comerciala ar trebui sa-l plateasca.

Doresc sa clarific daca acest impozit solicitat de primarie este justificat, avand in vedere ca spatiul este doar inchiriat si ca detinatorul cladirii este, de fapt, primaria. Este corecta aceasta solicitare din partea primariei?

Va multumesc!

Raspuns

Buna ziua!

Inteleg preocuparea dumneavoastra privind impozitul solicitat de primarie pentru spatiul inchiriat si dorinta de a clarifica daca aceasta plata este justificata. Este important sa analizam mai in detaliu situatia, cu referire la legislatia in vigoare si conditiile din contract.

In primul rand, este esential sa evaluam bazele legale care reglementeaza impozitarea cladirilor si spatiilor inchiriate. Conform legislatiei fiscale din Romania, in special Codul fiscal, proprietarul unui imobil este principalul responsabil pentru plata impozitului pe cladiri. In cazul in care proprietarul este o entitate publica, cum este primaria in acest caz, obligatia de plata a impozitului revine, teoretic, acelei entitati.

Cu toate acestea, exista cateva exceptii si nuante importante de avut in vedere. Contractele de inchiriere pot include clauze specifice privind responsabilitatile fiscale. In esenta, daca in contractul incheiat intre societatea dumneavoastra comerciala si primarie nu exista o clauza explicita care delega responsabilitatea platii impozitului pe cladiri catre chirias, atunci intreprinderea dumneavoastra nu ar trebui, in mod normal, sa fie responsabila pentru aceasta plata.

O verificare atenta a contractului de inchiriere este cruciala. In cazul in care contractul nu mentioneaza nimic despre impozit, atunci ar trebui sa refuzati respectuos solicitarea primariei, argumentand ca, potrivit legii, responsabilitatea platii impozitului pe cladiri revine proprietarului, adica primariei.

Totusi, in practica, exista situatii in care autoritatile locale incearca sa transfere sarcinile fiscale catre chiriasi, chiar daca acest lucru nu este foarte clar stipulat in contract. In acest context, este recomandat sa solicitati clarificari suplimentare de la reprezentantii primariei si sa le cereti sa va indice baza legala pe care isi fundamenteaza cererea. De asemenea, consultarea unui avocat specializat in drept fiscal si imobiliar poate oferi o clarificare suplimentara si asistenta juridica in cazul in care este necesar sa contestati o astfel de solicitare.

Un alt aspect de luat in considerare este jurisprudenta si interpretarile administrative oferite de directiile de taxe si impozite. Aceste institutii pot oferi ghidaje suplimentare si interpretari ale legislatiei care ar putea fi relevante pentru situatia dumneavoastra specifica.

In concluzie, solicitarea primariei de a achita impozitul aferent spatiului inchiriat poate fi considerata justificata doar daca exista o clauza contractuala clara care delega aceasta sarcina catre chirias. In absenta unei astfel de clauze, responsabilitatea legala pentru plata impozitului pe cladiri revine proprietarului, adica primariei. Este recomandat sa analizati contractul de inchiriere si, daca este necesar, sa consultati un specialist in drept fiscal pentru a va asigura ca drepturile si obligatiile societatii dumneavoastra comerciale sunt pe deplin respectate.