Cum si cand trebuie sa anunt oficial sarcina la locul de munca?

Intrebare

Buna ziua,

As dori sa aflu in cat timp trebuie sa anunt oficial in scris sarcina la locul de munca si care este procedura legala in acest sens.

Din pacate, angajatorul meu nu imi permite sa anunt in scris, pe motiv ca vor veni cei de la ITM in control si considera ca nu este necesar pentru ca sunt abia la inceputul sarcinii (9 saptamani) si nu am probleme de sanatate.

Nu stiu cum sa procedez astfel incat sa nu imi fie afectate drepturile pe viitor. Nu se pune problema sa fiu concediata si mi se permite sa plec la medic cand am nevoie. Totusi, cand ar trebui sa fac anuntul oficial? Intentionez sa lucrez pana in luna a saptea de sarcina.

Va multumesc!

Raspuns

Drepturile Gravidei la Locul de Munca si Procedura de Anuntare a Sarcinii

Buna ziua,

Felicitari pentru sarcina si pentru decizia de a te informa corespunzator pentru a-ti proteja drepturile la locul de munca. Este esential sa intelegi in cat timp trebuie sa iti anunti angajatorul in scris despre starea ta si care sunt pasii legali de urmat in acest sens, pentru a te asigura ca toate drepturile tale sunt respectate.

Termenul Legal pentru Anuntarea Sarcinii

Conform legislatiei din Romania, salariata gravida trebuie sa isi informeze angajatorul despre starea sa de graviditate de indata ce afla acest lucru, fara a exista un termen strict cerut de lege. Cu toate acestea, este recomandat sa faci notificarea cat mai curand pentru a beneficia de protectiile garantate de lege.

Procedura Legala de Anuntare a Sarcinii

Procedura legala implica urmatorii pasi:

  1. Obtinerea unui Certificat Medical: Primul pas este sa obtii un certificat medical de la medicul tau de familie sau de la ginecolog. Acest certificat va confirma sarcina si va specifica saptamana in care te afli.

  2. Redactarea Comunicarii Scrise: Dupa obtinerea certificatului medical, redacteaza o comunicare scrisa pe care sa o adresezi angajatorului. In aceasta comunicare trebuie sa mentionezi ca esti gravida si sa atasezi certificatul medical.

  3. Inregistrarea Documentelor la Resurse Umane: Este important sa depui aceasta comunicare impreuna cu certificatul medical la departamentul de resurse umane al companiei. Asigura-te ca primesti un numar de inregistrare pentru documentele depuse.

Obligatiile Angajatorului

Dupa primirea comunicarii oficiale:

  • Evaluarea Riscurilor: Angajatorul este obligat sa evalueze riscurile la locul de munca si sa-ti ofere conditii optime de munca, fara expunerea la factori nocivi pentru sanatatea ta sau a copilului.

  • Modificarea Conditiilor de Munca: Daca este necesar, angajatorul trebuie sa modifice conditiile de munca sau sa iti ofere un alt post, fara reducerea salariului.

Protectia Legala

In momentul in care anunti oficial sarcina, beneficiezi de o serie de protectii legale:

  • Esti protejata impotriva concedierii, cu exceptia cazului in care concedierea este dispusa pentru motive care nu au legatura cu starea de graviditate.

  • Ai dreptul la concediu medical in cazul in care apar probleme de sanatate legate de sarcina.

  • Ai dreptul de a efectua controalele medicale necesare si de a beneficia de conditii de lucru adecvate.

Anuntarea Sarcinii – Cand si Cum

Desi legiuitorul nu stabileste un termen fix pentru anuntarea sarcinii, este recomandat sa informezi angajatorul cat mai curand posibil. In cazul tau, fiind deja in saptamana a 9-a de sarcina, ar fi indicat sa faci acest pas cat mai repede.

Este crucial sa urmezi procedura legala si sa ai toate documentele inregistrate oficial, chiar daca angajatorul considera ca nu este necesar. Acest lucru iti va asigura protectia legala si drepturile pe termen lung, inclusiv dupa revenirea din concediul de maternitate.

Sper ca informatiile oferite iti vor fi de ajutor si iti vor clarifica pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a anunta sarcina la locul de munca in conditii legale.

Iti urez mult succes si o sarcina fara probleme!