Cum se va realiza masa succesorala dupa bunici daca un copil ramas in viata pretinde partea fratelui necasatorit fara urmasi?
Intrebare
Succesiune dupa bunicii mei:
Bunica a decedat in 1970, iar bunicul in 1993. Ei au avut patru copii: doua fete si doi baieti. Unul dintre copii a decedat inaintea bunicului, iar alti doi au murit dupa acesta. Unul dintre copii nu a fost casatorit si nu are urmasi. Ceilalti doi au avut unul, respectiv trei copii. In prezent, mai este in viata doar unul dintre copiii lor. Cum se va realiza masa succesorala in acest caz?
Multumesc!
Mentionez ca fiica in viata nu doreste sa se faca succesiunea conform legii; ea pretinde partea fratelui care nu a fost casatorit si nu are urmasi.
Raspuns
In contextul succesiunii dupa bunicii tai, este esential sa analizam ce prevede legea privind mostenirea si cum se distribuie masa succesorala in cazul specific pe care l-ai mentionat.
Bunica ta a decedat in 1970, iar bunicul in 1993. Conform legii romanesti, dupa decesul unui bunic, succesiunea se deschide in functie de mostenitorii care au supravietuit acestuia. In acest caz, bunicii tai au avut patru copii. Este important sa vedem cine sunt mostenitorii legali si cum se imparte averea intre acestia.
In conformitate cu Codul Civil roman, ordinea de prioritate la mostenire este urmatoarea:
- Descendentii defunctului (copiii, nepotii etc.).
- Ascendentii privilegiati (parintii).
- Colateralii privilegiati (fratii si surorile, si descendentii acestora).
- Ascendentii ordinari (bunici, strabunici etc.).
- Colateralii ordinari (uncles, aunts, si descendentii acestora).
In cazul tau, bunicii tai au avut patru copii. Unul dintre acesti copii a decedat inaintea bunicului, iar doi au murit ulterior. Unul dintre copii, care a murit dupa bunic, nu a fost casatorit si nu a avut urmasi. Rezultand astfel:
- Primul copil decedat inaintea bunicului nu mai are drept la mostenire directa; in locul sau vor intra in mostenire descendentii sai (daca exista). In cazul prezentat, nu exista mentionati descendenti ai acestuia.
- Un alt copil care a decedat dupa bunic si nu a avut sot sau urmasi, conform legii nu va avea mostenitori legali directi.
- Ceilalti doi copii care sunt decedati dar au avut urmasi (unul cu un copil, altul cu trei copii) urmeaza sa transmita dreptul lor de mostenire propriilor descendenti.
Calcularea masei succesorale se va face in felul urmator:
- Mostenirea se imparte in mod egal intre cei patru copii initiali ai bunicilor.
- Partea copilului care a murit fara urmasi nu va fi impartita altfel decat intre ceilalti mostenitori legali.
In acest caz specific:
- Mostenirea va fi impartita in patru parti initial egale.
- O parte va fi alocata copilului supravietuitor (fiica in viata).
- Doua parti vor fi distribuite urmasilor celor doi copii decedati care au avut urmasi (unul cu un copil si altul cu trei copii, drepturile acestora impartindu-se intre acesti nepoti).
- Partea copilului decedat fara urmasi va fi distribuita fiicei in viata?
Masa succesorala finala va arata astfel:
- Copilul in viata (fiica): va primi initial 1/4 din mostenire plus partea fratelui decedat fara urmasi, resultand in cumulat partea lui de mostenire va reprezenta 2/4 (jumatate) din masa succesorala.
- Nepotul copilului cu un urmas: va primi 1/4 din mostenire.
- Cei trei nepoti ai copilului decedat cu trei urmasi: fiecare vor primi impreuna 1/4 din mostenire, ceea ce inseamna ca fiecare nepot va primi o treime din acest sfert.
In concluzie, masa succesorala va fi impartita in mod specific conform proportiilor de mai sus, avand in vedere ca fiica in viata isi recupereaza partea sa si pe cea a fratelui care a murit fara urmasi.