Cum se poate solutiona partajul si problemele legate de curentul electric intr-un divort complicat?

Intrebare

Buna ziua!

Am urmatoarea situatie:

Am fost casatorit timp de 30 de ani, in aceasta casnicie s-au nascut trei copii, care acum sunt toti majori. Suntem divortati de 5 ani, dar separati de 15 ani. Imi doresc sa realizam partajul de la momentul divortului, insa fosta mea sotie nu este de acord si tot amana acest proces.

M-am recasatorit acum 2 ani, dar sunt intr-o relatie cu actuala mea sotie de 7 ani. Am impartit casa in care locuim acum in doua, printr-un perete, in urma cu 2 ani. Am impartit si terenul, construind un gard, deoarece am trei caini mari. Am facut aceste modificari deoarece fiica mea cea mare, impreuna cu cei doi copii ai sai si cu fosta mea soacra, s-au mutat in jumatatea cealalta a casei, in timp ce fosta mea sotie este plecata in Italia.

Fosta mea sotie continua sa amane partajul si nu doreste sa-l realizam la notar, ci vrea sa mergem la tribunal, crezand ca va obtine astfel intreaga casa.

Contorul electric este pe partea cealalta a casei, iar energia electrica este impartita pentru intreaga casa, dar eu sunt titularul contractului. Lunar, ele imi platesc suma aferenta consumului de curent. Dupa ce achit factura, trebuie sa actualizez indexul nou la compania electrica, dar, din pacate, ele nu platesc la timp, iar acest lucru imi cauzeaza intarzieri, ceea ce face ca furnizorul sa reduca cantitatea de kilowati pentru luna urmatoare.

Contorul general este pe partea lor de casa, iar in interior au un supracontor pentru a masura cat consuma si cat trebuie sa plateasca.

In urma cu un an, am cumparat o masina, pe numele meu, impreuna cu actuala mea sotie, iar fosta mea sotie isi doreste si ea aceasta masina.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

  1. Pot realiza partajul la notar, daca ea refuza sa coopereze?
  2. Este posibil sa racordez curentul electric pe numele meu si pe partea mea din casa, fara sa fi realizat partajul?
  3. Dupa partaj si dupa decesul meu, pot lasa toate bunurile mele actualei mele sotii, fara ca copiii mei sa mosteneasca nimic de la mine?

Sper ca am fost clar. Daca aveti nevoie de alte detalii, sunt dispus sa le ofer. Va multumesc anticipat!

Raspuns

Buna ziua!

Inteleg ca situatia dumneavoastra este complexa si ca doriti sa clarificati cateva aspecte importante legate de partaj si proprietatea bunurilor. Iata raspunsurile la intrebarile dumneavoastra, detaliate pentru a va oferi o imagine cat mai clara asupra pasilor pe care ii puteti urma.

  1. Realizarea Partajului la Notar daca Sotia Refuza sa Coopereze

Cand fosta sotie refuza sa coopereze pentru realizarea partajului la notar, singura optiune ramane apelarea la instanta de judecata. Conform legislatiei din Romania, partajul poate fi realizat pe cale amiabila prin notar, insa este necesar acordul ambelor parti. In absenta acestui acord, trebuie sa formulati o cerere de chemare in judecata pentru partaj, in instanta. Desi este un proces mai lung si mai costisitor decat intelegerea la notar, judecatorul poate dispune impartirea bunurilor conform legii, luand in considerare contributia fiecarui fost partener de-a lungul casniciei.

  1. Racordarea Curentului Electric pe Numele Dumneavoastra, pe Partea Dumneavoastra din Casa

Pentru a racorda curentul electric pe numele dumneavoastra si pe partea dumneavoastra din casa este necesar sa detineti un titlu de proprietate clar asupra respectivei parti. Fara realizarea partajului, nu veti avea un document oficial care sa ateste ca partea de imobil in care locuiti va apartine in mod exclusiv. Cu toate acestea, puteti incerca sa discutati cu furnizorul de energie electrica pentru a vedea daca exista solutii provizorii pana la clarificarea situatiei juridice prin partaj. Optiunea unui contor separat ar putea fi analizata, insa va necesita cel mai probabil acordul coproprietarului, in acest caz fosta sotie.

  1. Testamentul si Mostenirea Bunurilor

Dupa partaj, toate bunurile care va vor ramane sunt considerate proprietati exclusive. Potrivit legislatiei romane, puteti dispune liber prin testament de maximum 50% din averea dumneavoastra in favoarea oricui doriti, inclusiv actualei sotii. Cealalta jumatate constituie rezerva succesorala si trebuie sa ajunga la mostenitorii legali, care sunt copiii dumneavoastra.

Pentru a va asigura ca actuala sotie va beneficia pe cat posibil de bunurile dumneavoastra, puteti:

  • Face un testament in care sa includeti informatiile clare privind intentiile dumneavoastra.
  • Discutati cu un avocat specializat in drept succesoral pentru consultanta specifica situatiei dumneavoastra.
  • Dona parte din bunurile dumneavoastra catre sotie, intr-un mod legal, inainte de deces (cu atentie la restrictiile legate de rezerva succesorala).

Este important sa intelegeti ca, in orice caz, copiii dumneavoastra vor avea dreptul legal la o parte din mostenire. Chiar si cu un testament, copiii vor avea dreptul la rezerva succesorala, care reprezinta jumatate din masa succesorala.

Recomandari Conexe:

  • Consultarea unui avocat specializat in dreptul familiei pentru a gestiona in mod corespunzator litigiile si pentru a primi consiliere juridica personalizata.
  • Discutii amicale cu fosta sotie in vederea gasirii unei solutii de compromis pentru partaj.
  • Verificarea legislatiei in vigoare privind protectia mostenirilor si a eventualelor modificari ce ar putea influenta situatia dumneavoastra.

Este esential sa abordati aceste probleme cu atentie, in colaborare cu specialisti, pentru a asigura protejarea intereselor dumneavoastra si ale actualei sotii. Va urez succes in rezolvarea acestei situatii complexe!