Cum pot recupera investitia in casa parintilor mei, avand doar un acord verbal?

Intrebare

Buna ziua! Am o problema cu recuperarea unei sume de bani in valoare de 40.000 RON. Eu si sotia mea am investit, de comun acord, in proprietatea parintilor mei, pentru constructia unei bai, a unei bucatarii, a unui hol si pentru termoizolarea casei, sperand ca parintii mei ne vor intocmi acte sau ne vor vinde partea respectiva a casei. Ulterior, eu si sotia mea am plecat in Anglia timp de aproximativ 6 ani, unde am lucrat ca asistent medical.

Recent, am aflat ca intre timp parintii mei au vandut intreaga proprietate unui frate de-al meu, fara a mentiona nicaieri investitia pe care am facut-o si fara a-l informa pe fratele meu. Desi el este constient de aceasta situatie, ignora complet investitia noastra si insista sa eliberam zona casei in care locuim, deoarece acum el este proprietarul.

Detin bonuri fiscale pentru materialele folosite la executarea lucrarilor, in valoare de aproximativ 10.000 RON. Relatiile cu parintii mei s-au racit, iar comunicarea este foarte proasta.

Care sunt mijloacele legale prin care as putea sa recuperez macar o parte din investitia facuta, avand in vedere ca acordul si intelegerea cu parintii mei la momentul investitiei au fost verbale si nu un acord scris? Va multumesc!

Raspuns

Buna ziua!

Va aflati intr-o situatie delicata in care investitia facuta de dumneavoastra si sotia dumneavoastra in proprietatea parintilor dumneavoastra nu a fost recunoscuta oficial si s-a ajuns la vanzarea acesteia fara compensarea financiara a contributiei dumneavoastra. Pentru a recupera suma de bani investita, chiar si partial, exista mai multe solutii legale pe care le puteti considera.

In primul rand, ar trebui sa analizati posibilitatea de a demara o actiune in justitie prin care sa solicitati recuperarea investitiei facute. Desi intelegerea cu parintii a fost verbala si nu exista un contract scris, detinerea bonurilor fiscale pentru materialele folosite constituie o doveada importanta. In functie de circumstantele cazului si de tipul de dovezi disponibile, se pot invoca mai multe cai juridice:

  1. Actiunea in imbogatire fara justa cauza: Conform articolului 1345 din Codul Civil roman, puteti solicita o astfel de actiune. In acest caz, trebuie sa demonstrati ca parintii sau fratele dumneavoastra s-au imbogatit nejustificat in detrimentul dumneavoastra prin investitia realizata in proprietatea lor. Aici, puteti prezenta bonurile fiscale si eventual numele martorilor care pot confirma contributia fiecarei parti.

  2. Conditiile unei actiuni in pretentii (drept de creanta): In cazul in care aveti bonuri fiscale, acestea pot servi drept dovezi directe pentru suma de 10.000 RON, intrucat acestea atesta clar cheltuielile facute de dumneavoastra. Pentru restul sumei de 30.000 RON trebuie sa aduceti alte dovezi, cum ar fi marturii, corespondenta (SMS-uri, e-mailuri) sau orice alt document relevant care poate demonstra intentia si acordul verbal avut cu parintii.

  3. Obligatiile de restituire si raspunderea civila delictuala: Puteti examina posibilitatea de a solicita restituirea investitiei efectuate sub forma de despagubiri materiale asupra imobilului. Aici, ar trebui sa dovediti ca s-a produs un prejudiciu cauzat de contractul de vanzare-cumparare intre parintii si fratele dumneavoastra, care a ignorat complet investitia facuta de dumneavoastra.

In ce priveste optiunile practice, va recomand sa urmati aceste pasi:

  1. Consultati un avocat specializat: Avand in vedere complexitatea cazului, este esential sa obtineti sfaturi si asistenta juridica de la un avocat specializat in drept civil sau dreptul proprietatii. Un avocat va putea evalua exact situatia, va determina cea mai buna cale de actiune si va intocmi corect documentele necesare pentru a demara procedurile legale.

  2. Incercarea de mediere: Daca relatiile cu parintii dumneavoastra s-au racit, medierea ar putea fi o solutie eficienta de a ajunge la un acord. Un mediator profesionist poate facilita comunicarea cu parintii si fratele dumneavoastra pentru a ajunge la o intelegere amiabila.

  3. Strangerea probelor suplimentare: Gasiti si pregatiti toate probele posibile care ar putea sustine cazul dumneavoastra, inclusiv martori care cunosc intelegerea avuta si aportul dumneavoastra financiar in constructia locuintei.

Asadar, exista solutii legale pentru a incerca recuperarea sumei investite. Este important sa actionati cu celeritate si sa urmati pasii legali corespunzatori pentru a va proteja interesele financiare.

Va doresc mult succes in rezolvarea problemei!