Cum pot obtine ambii copii permisiunea de calatorie in cazul unui divort in Germania?

Intrebare

Buna ziua! Sunt intr-o situatie dificila si nu stiu ce decizie sa iau. Sunt casatorita de sase ani si avem doi copii minori. Locuim in Germania, dar am hotarat sa divortam. Problema este ca nu reusim sa obtinem documentele necesare pentru a calatori cu ambii copii; ne-au dat doar pentru unul. Dorim sa impartim copiii, eu sa plec in Romania cu unul, iar sotul meu sa ramana cu celalalt. Eu vreau sa plec in Romania cu ambii copii, dar sotul meu nu este de acord.

Raspuns

Divort in Germania: Solutii si pasi pentru a calatori cu copiii in contextul unui divort

Procesul de divort este intotdeauna o provocare, mai ales atunci cand sunt implicati copii. In situatia in care sunteti casatorita de sase ani, aveti doi copii minori si locuiti in Germania, iar dumneavoastra si sotul ati hotarat sa divortati, este esential sa abordati problema cu mare atentie pentru a proteja interesele copiilor si pentru a respecta legile aplicabile.

Divortul in Germania implica respectarea anumitor reguli stricte privind custodia si relocarea copiilor. Dificultatile intampinate in obtinerea documentelor necesare pentru a calatori cu ambii copii pot fi solutionate numai printr-o colaborare stransa cu autoritatile si, daca este necesar, cu ajutorul unui avocat specializat in dreptul familiei.

Custodia copiilor in Germania

In Germania, custodia copiilor dupa divort poate fi acordata in comun ambilor parinti sau unicului parinte. Este important sa se ia in considerare interesul superior al copiilor in deciziile referitoare la locul de resedinta si la modalitatea de desfasurare a activitatilor lor educative si sociale.

Probleme in obtinerea documentelor necesare

In situatia in care ati primit documentele necesare doar pentru unul dintre copii, este important sa intelegeti care sunt motivele refuzului pentru cel de-al doilea copil. Va recomandam sa contactati ambasada sau consulatul Romaniei din Germania, pentru a clarifica aceasta problema. De asemenea, un avocat specializat in probleme de imigratie si drepturile copilului va poate oferi asistenta in obtinerea documentelor necesare pentru ambii copii.

Impartirea custodiei

In conditiile in care sotul dumneavoastra doreste sa imparta copiii, o solutie amiabila poate fi de folos in evitarea unui litigiu prelungit. Totusi, trebuie sa evaluati potentialele efecte asupra copiilor si sa prioritizati mentinerea legaturii dintre ei, asigurandu-va ca deciziile voastre vor permite copiilor sa ramana conectati si sa beneficieze de dragostea si sprijinul ambilor parinti.

Va recomandam sa consultati un mediator familial care sa faciliteze conversatiile si sa ajute la gasirea unei solutii de compromis acceptabile pentru ambele parti. Medierea poate contribui la clarificarea preocuparilor fiecaruia dintre voi si la stabilirea unui plan de parentalitate care sa includa programul de vizitare si responsabilitatile individuale.

Relocarea copiilor

Daca dorinta dumneavoastra este sa parasiti Germania cu ambii copii pentru a va stabili in Romania, trebuie sa obtineti consimtamantul scris al tatalui. Daca sotul dumneavoastra nu este de acord, va trebui sa solicitati aprobarea instantei. Instanta va lua o decizie pe baza interesului superior al copiilor, evaluand aspecte precum relatiile personale, stabilitatea si capacitatea fiecaruia dintre parinti de a oferi un mediu sanatos si sigur pentru copii.

Pasi recomandati

  1. Consultarea unui avocat specializat in dreptul familiei si al copiilor – Acesta va va indruma si va va ajuta sa obtineti documentele necesare si sa navigati in sistemul juridic german.
  2. Contactarea ambasadei sau consulatului roman pentru a clarifica problema documentelor si pentru a primi sprijin in obtinerea acestora.
  3. Utilizarea medierei familiale pentru a negocia un plan de custodie si a incuraja colaborarea intre parinti.
  4. Solicitarea interventiei instantei daca nu puteti ajunge la un acord amiabil si daca doreti sa relocati copiii in Romania.

Respectarea legalitatilor si abordarea procesului cu sinceritate si deschidere pot conduce la o solutionare favorabila si rapida a situatiei, asigurand binele copiilor si respectand drepturile ambilor parinti.