Cum influenteaza Legea nr. 204/2020 responsabilitatile Consultantului in contractele de consultanta?
Intrebare
Buna ziua,
La data de 18 septembrie 2020 a intrat in vigoare Legea nr. 204/2020, care completeaza si/sau modifica responsabilitatile Consultantului in raport cu partile implicate in Contractul de Consultanta, atat pentru contractele existente, cat si pentru cele noi. Conform acestei legi, Institutia Publica, in calitate de Investitor, trebuie sa incheie acte aditionale cu Consultantul in vederea implementarii acestor modificari.
Inteleg ca, din cauza acestor modificari legislative, este necesar sa existe un act aditional la Contractul de servicii, semnat si de Consultant. De asemenea, avand in vedere modificarea responsabilitatilor privind intregul contract de servicii, activitatea trebuie sa fie desfasurata in conformitate cu noile dispozitii. Aceste modificari influenteaza modul de aplicare a penalitatilor si de efectuare a platilor â rapoartele trebuie intocmite zilnic de Consultant, nu lunar, ca pana acum, luand in considerare responsabilitatile fiecarei parti.
Contractul de servicii, conform legislatiei romane, prevede ca desfasurarea activitatii trebuie sa se faca respectand legislatia in vigoare, inclusiv Legea nr. 10/1995, republicata cu modificari si completari, si Legea nr. 204/2020. Desi i-am prezentat Consultantului prevederile Legii nr. 204/2020 in cadrul unei sedinte din septembrie anul trecut si l-am informat despre necesitatea semnarii actului aditional, acesta refuza invocand conflicte de interese interne.
Departamentul juridic al Beneficiarului a specificat ca rapoartele de progres, pe care Consultantul continua sa le intocmeasca lunar, pot fi platite doar daca Consultantul asigura ca va semna actul aditional cat mai curand. Pana in prezent, acest lucru nu s-a intamplat, desi Consultantul a fost notificat de doua ori cu privire la necesitatea semnarii actului aditional si desfasurarii activitatii in conformitate cu Legea nr. 10/1995 republicata, inclusiv cu modificarile aduse de Legea nr. 204/2020.
Conducerea departamentului meu este la curent cu situatia. Am primit recent explicatii de la legiuitor care arata ca nu exista un conflict de interese asa cum a specificat Consultantul, si le-am transmis conducerii impreuna cu un ordin administrativ care urmeaza sa fie semnat si trimis Consultantului. Intre timp, am primit o Nota de serviciu in care mi se cere sa aprob rapoartele lunare de progres si platile, fara ca Supervizorul (Consultantul) sa fi semnat actul aditional si fara ca emiterea unei notificari sa fi fost aprobata.
Imi solicit sprijinul pentru clarificarea urmatoarelor aspecte:
-
Daca nu este legal sa platesc Consultantului pentru aceste rapoarte, as dori sa stiu care ar fi consecintele legale (inclusiv articole de lege) pentru Beneficiar (semnatarii aprobarilor). In opinia mea, este clar ca nu se pot face plati fara contract/act aditional, aceasta obligatie fiind stipulata expres in lege. As vrea sa stiu ce sanctiuni risc in cazul in care aprob plata fara indeplinirea conditiilor legale.
-
Daca este legal sa platesc rapoartele mentionate fara semnarea actului aditional de catre Consultant, va rog sa specificati cadrul legal care permite acest lucru si sa mentionati eventualele precizari necesare pentru a aproba aceste rapoarte, avand in vedere ca nu au fost intocmite zilnic conform Legii nr. 204/2020.
-
Cum pot raspunde la Nota de serviciu care contine citate incomplete din raspunsul Departamentului Juridic si impune un termen aproape imposibil de respectat? Personal, consider ca aceasta ar putea fi interpretata ca un abuz in serviciu din partea conducerii directiei in care activez.
Va multumesc anticipat pentru eforturile depuse.
Cu stima,
[Semnatura]
Raspuns
Legea nr. 204/2020 si Impactul Asupra Contractelor de Consultanta
Adoptarea Legii nr. 204/2020 pe 18 septembrie 2020 a adus modificari semnificative in ceea ce priveste responsabilitatile Consultantului in relatia cu toate partile implicate in Contractul de Consultanta. Ca urmare a acestor modificari legislative, Institutia Publica, in calitate de Investitor, trebuie sa incheie acte aditionale cu Consultantul pentru a implementa noile dispozitii. Modificarile aduse de aceasta lege afecteaza nu doar contractele noi, ci si pe cele existente.
Principalele Modificari Legislative si Efectele Lor
Conform modificarilor aduse de Legea nr. 204/2020, exista cateva aspecte esentiale care trebuie respectate pentru ca desfasurarea activitatii sa fie in conformitate cu legislatia actuala. Unul dintre acesti factori este modificarea frecventei cu care Consultantul trebuie sa intocmeasca rapoarte. Daca anterior aceasta activitate era efectuata lunar, acum rapoartele trebuie sa fie intocmite zilnic, reflectand mai fidel responsabilitatile fiecarei parti implicate.
Obligatia Institutiei Publice de a obtine acte aditionale de la Consultant este stipulata clar in lege. La fel, activitatea trebuie sa respecte Legea nr. 10/1995 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv Legea nr. 204/2020. In cazul in care Consultantul nu este de acord sa semneze actele aditionale, iar partile nu ajung la un consens, aplicarea penalitatilor si efectuarea platilor conform noilor prevederi devin probleme stringente.
Imposibilitatea Platii Fara Act Aditional
Conform legislatiei romane in vigoare, platile pentru rapoartele Consultantului nu pot fi efectuate fara existenta unui act aditional semnat care sa reflecte noile responsabilitati. Art. 16 din Legea nr. 10/1995 si modificarile aduse de Legea nr. 204/2020 subliniaza obligatia partilor de a desfasura activitatile contractuale conform noilor dispozitii. In lipsa unui astfel de act aditional, orice plata efectuata ar putea fi considerata ilegala.
Consecintele legale pentru Beneficiar in cazul efectuarii de plati fara respectarea conditiilor legale pot include sanctiuni administrative, penale sau chiar anularea contractului. Beneficiarii risca sa fie acuzati de abuz in serviciu, iar semnatarii aprobarilor pot fi trasi la raspundere pentru neglijenta sau incalcarea normelor legale, conform art. 297 din Codul Penal.
Conditii pentru Plati Legale si Conformitatea Cu Legea
Pentru a efectua plati in mod legal in absenta unui act aditional semnat, trebuie sa existe un cadru legal care sa permita aceasta derogare, lucru care nu este stipulat in mod explicit in Legea nr. 204/2020. Consultantul trebuie sa se conformeze noilor cerinte legislative privind intocmirea zilnica a rapoartelor pentru a asigura transparenta si acuratetea activitatilor desfasurate. In caz contrar, platile realizate pe baza rapoartelor lunare ar putea fi considerate neconforme.
Reactia La Nota de Serviciu
In ceea ce priveste raspunsul la Nota de serviciu care contine citate incomplete si impune un termen aproape imposibil de respectat, este important sa solicitati clarificari si sa explicati in mod argumentat efectele legale si tehnice asupra desfasurarii activitatii si a platilor. Puteti face referire la cadrul legal prezentat de Departamentul Juridic si la interpretarile oferite de legiuitor, subliniind ca orice actiune fara aprobarea actului aditional poate fi considerata abuz in serviciu, conform art. 297 din Codul Penal.
Aprobati rapoartele doar in conditiile in care respecta rigorile impuse de noile prevederi legislative, iar orice presiune contrara trebuie comunicata in scris, mentionand posibilele riscuri legale si administrative. Este esential sa actionati cu transparenta si precizie, protejand astfel interesele Institutiei Publice si asigurand conformitatea cu legislatia in vigoare.