Cum ar trebui sa procedez pentru a-mi pastra numele de casatorie dupa un divort de comun acord?
Intrebare
Buna ziua! Am divortat de comun acord, dar as dori sa imi pastrez numele de casatorie. Cum ar trebui sa procedez?
Raspuns
Buna ziua! Am divortat de comun acord, dar as dori sa imi pastrez numele de casatorie. Cum ar trebui sa procedez?
Pastrarea numelui de casatorie dupa divort este o decizie personala cu implicatii atat legale, cat si sociale. Iata pasii pe care ar trebui sa ii urmezi pentru a-ti pastra numele de familie dobandit prin casatorie.
Conform legislatiei romanesti, numele de familie al sotilor dupa divort poate fi stabilit either prin acord mutual intre parti sau prin hotararea instantei de judecata.
Pasi de urmat pentru pastrarea numelui de casatorie:
-
Discutia cu Partenerul: E foarte important ca aceasta decizie sa fie discutata deschis cu fostul partener. Daca amandoi sunteti de acord, procedura va fi mult mai simpla si mai rapida.
-
Mentionarea in Cererea de Divort: In cererea de divort, ar trebui sa specificati ca doresti sa-ti pastrezi numele de casatorie. Aceasta se poate face la introducerea cererii de divort in instanta.
-
Acordul mutual: In situatia in care ai divortat de comun acord, este de preferat sa conveniti asupra acestui aspect (pastrarea numelui de casatorie) chiar in cuprinsul acordului respectiv. Astfel, veti include o clauza speciala care sa stipuleze acest lucru.
-
Decizia Instantei: Daca nu exista un acord mutual specificat in cererea de divort sau acordul de divort, instanta de judecata va decide acest aspect. In general, instantele sunt favorabile pastrarii numelui de casatorie daca exista motive intemeiate cum ar fi:
- Interesul copiilor minori al caror nume coincide cu cel al mamei.
- Considerente profesionale, mai ales daca esti cunoscut(a) sub numele dobandit prin casatorie.
-
Documentele necesare:
Pentru a initia procesul de pastrare a numelui de familie, vei avea nevoie de urmatoarele documente:- Cerere scrisa in care soliciti pastrarea numelui de familie dupa divort.
- Certificatul de casatorie.
- Copii de pe actele de identitate ale sotilor.
- Certificatul de nastere al eventualilor copii.
-
Depunerea Hotararii Judecatoresti: Odata ce ai obtinut hotararea judecatoreasca in care se specifica faptul ca poti pastra numele de familie, aceasta trebuie depusa la Directia de Evidenta a Persoanelor pentru a fi operata in registrul de stare civila. Tot aici vei solicita eliberarea unui nou act de identitate daca e cazul.
Beneficiile pastrarii numelui de casatorie dupa divort:
- Coerenta pentru copii: Pastrarea aceluiasi nume ca si copiii tai poate facilita multe aspecte administrative si emotionale.
- Stabilitate profesionala: Daca ai construit o cariera sub numele de casatorie, schimbarea numelui poate conduce la confuzii sau dificultati.
- Perceptia sociala: In unele cazuri, indivizii pot experimenta o serie de dificultati sociale si personale atunci cand isi schimba numele dupa divort.
In concluzie, decizia de a pastra numele de familie dupa divort este una personala si importanta. Urmand pasii necesari, poti asigura o tranzitie usoara si legala in ceea ce priveste numele tau de familie.