Ce solutii legale exista pentru rezolvarea problemelor de succesiune intr-o situatie de dezacord intre mostenitori?
Intrebare
Buna ziua,
In urma decesului bunicii mele in 2005, s-a realizat succesiunea pentru casa ei, care era proprietate personala.
Exista trei mostenitori:
- Mostenitorul 1 â in viata.
- Mostenitorul 2 â decedat in 2018, cu doi copii care au facut deja succesiunea dupa el.
- Mostenitorul 3 â decedat in 2006, avand trei copii care nu au facut succesiunea pana in prezent.
Anul acesta, unul dintre copiii lui Mostenitorul 2 si-a vandut partea de mostenire unuia dintre copiii lui Mostenitorul 3. Aici apare problema: eu (Mostenitorul 1) si celalalt copil al lui Mostenitorul 2 am gasit un cumparator pentru casa, dar persoana care a achizitionat recent partea de mostenire nu este de acord. El vrea sa ne convinga sa-i vindem lui partea noastra pentru o suma derizorie si tergiverseaza procesul de succesiune.
Dintre cei trei copii ai lui Mostenitorul 3, acesta este singurul care ia decizii, ceilalti facand ceea ce spune el. Casa se afla intr-o alta localitate fata de domiciliile noastre, iar din 2018 nu mai locuieste nimeni acolo, ceea ce duce la degradarea ei si la acumularea diferitelor cheltuieli la care el nu contribuie. De asemenea, el este cetatean austriac si a renuntat la cetatenia romana.
Va rog sa-mi spuneti ce solutii legale avem pentru a rezolva aceasta problema si cat ar dura aproximativ procesul.
Va multumesc anticipat.
Raspuns
Buna ziua,
In cazul in care va confruntati cu o astfel de dilema privind mostenirea si gestionarea unei proprietati intr-o situatie de succesiune complicata, exista mai multe solutii juridice pe care le puteti explora pentru a rezolva problema. Voi detalia in continuare posibilele cai legale si procedurale, precum si durata aproximativa a procesului.
Solutii Legale pentru Rezolvarea Situatiei Mostenirii
1. Partajul Judiciar
Atunci cand mostenitorii nu se inteleg asupra impartirii proprietatii mostenite, una dintre cele mai frecvente solutii este sa se apeleze la partajul judiciar. Aceasta implica deschiderea unui proces in instanta prin care sa se solicite impartirea proprietatii in mod echitabil intre toti mostenitorii.
Durata Procesului: In general, un astfel de proces poate dura intre 6 si 18 luni, in functie de complexitatea cazului si de incarcatura de lucru a instantelor.
2. Succesiunea Notariala
O alta abordare este sa finalizati succesiunea pentru Mostenitorul 3. Este important ca toti copiii lui Mostenitorul 3 sa-si ia in mod oficial drepturile mostenite. Acest lucru poate fi realizat la un notar public. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca cetatenia nu influenteaza dreptul la mostenire.
Durata Procesului: Procedura notariala poate dura intre 1 si 3 luni, in functie de cat de rapid se pot aduna toti documentele necesare si se stabileste o intalnire cu notarul.
3. Procedura de Vanzare Fortata
Daca doriti sa vindeti casa si nu exista consens, puteti cere instantei sa dispuna vanzarea fortata a imobilului. In urma vanzarii, suma obtinuta va fi impartita conform cotelor-parti ale fiecarui mostenitor.
Durata Procesului: Procesul poate dura intre 6 si 12 luni, in functie de rapiditatea cu care instanta judecatoreasca poate programa si desfasura licitatia.
Probleme Aferente si Consideratii
-
Degradarea Proprietatii â Puteti argumenta in fata instantei ca degradarea imobilului si acumularea unor cheltuieli afecteaza valoarea proprietatii, ceea ce poate urgenta solutionarea cazului.
-
Contributia la Cheltuieli â Daca unul dintre mostenitori nu contribuie la intretinerea proprietatii dar refuza sa o vanda, acest lucru poate constitui un motiv suplimentar pentru justitia solicitata in procesul de partaj.
-
Renuntarea la Cetatenia Romana â Acesta nu este un impediment major, deoarece drepturile de mostenire nu sunt afectate de nationalitate. Insa, poate complica comunicatiile si obtinerea unor documente necesare.
Pasi Recomandati
- Consultarea cu un Avocat â Este esential sa consultati un avocat specializat in drept civil si succesiuni care poate evalua cazul in detaliu si oferi sfaturi personalizate.
- Pregatirea Documentelor â Asigurati-va ca aveti toate documentele necesare cum ar fi certificatul de mostenitor, acte de proprietate si alte documente relevante in vederea unui eventual proces.
- Initierea Procedurilor â Depuneti cererea de partaj judiciar sau solicitati deschiderea succesiunii notariale.
Considerand complexitatea si caracterul personal al fiecarei situatii juridice, recomandam sa se actioneze cat mai curand posibil pentru a proteja valoarea proprietatii si interesele tuturor mostenitorilor implicati.