Ce sanse am sa obtin, prin instanta, dreptul de a lua ambii copii sa locuiasca cu mine in Spania?
Intrebare
Buna ziua,
Intentionez sa divortez de actualul sot si suntem parintii a doi copii minori. Primul meu copil a fost conceput cu un alt barbat care nu a dorit sa il recunoasca si care, intre timp, a decedat. L-am cunoscut pe actualul meu sot cand copilul avea 10 luni, iar acum acesta are 6 ani. Ne-am casatorit si am decis sa il adoptam si sa ii dam numele sotului meu. Impreuna, avem si un copil de 3 ani si 5 luni.
Din pacate, relatia noastra s-a deteriorat deoarece sotul meu a devenit foarte agresiv verbal fata de mine, ignorand prezenta copiilor. Ne-a indepartat de familiile noastre si cred ca are probleme mai profunde, avand in vedere ca mama lui este pensionata pe caz de boala si a fost internata des in sectii de psihiatrie, iar tatal sau a avut probleme mintale.
In cei aproape 6 ani de casnicie, am construit o casa, in principal datorita faptului ca eu am muncit in strainatate. El a lucrat in constructii, dar nu reusea sa contribuie semnificativ si adesea erau certuri pe tema muncii sale, sustinand ca nu ar trebui sa munceasca si ca ar trebui sa fie sef. In toata aceasta perioada, copiii au stat fie la mama mea, fie la matusa mea, iar pentru o perioada scurta au stat si cu mama lui.
Trimiteam toti banii castigati pentru casa, dar mereu era nemultumit si ma acuza ca nu trimit destul sau ca nu sunt capabila sa terminam casa. Ma teroriza constant cu mesaje si amenintari, chiar si cand eram plecata pentru perioade de 2-3 luni, de doua ori pe an. Cand eram acasa, ma ocupam doar de copii, in timp ce el nu se implica deloc si imi reprosa ca i-am “inchis viata” cu noi si ca cheltuiam prea multi bani pe mancare si necesitatile copiilor.
Cu mult curaj, mi-am luat copiii si am plecat la mama mea. Ulterior, am reusit sa inchiriez un apartament si locuim acolo de 6 luni. In tot acest timp, sotul meu a venit sa-i vada doar de 4 ori, stand doar o ora sau doua, si nu a sunat niciodata sa intrebe de copii. Doar ma anunta cu 30 de minute inainte ca urmeaza sa ajunga.
Acum ma ameninta ca va lua baiatul nostru cel mic, ca ma va decadea din drepturile de mama si ca imi va lua casa si tot ce am. Planul meu este sa ma mut cu copiii in Spania.
Intrebarea mea este ce sanse am sa obtin, prin instanta, dreptul de a lua ambii copii sa locuiasca cu mine in Spania?
Va multumesc pentru eventualul raspuns.
Raspuns
Dreptul de a lua copiii in Spania dupa divort
Divortul poate fi un proces complex si incarcat emotional, mai ales atunci cand sunt implicati copii minori. In situatia in care planifici sa te muti cu copiii intr-o alta tara, in acest caz Spania, este crucial sa intelegi aspectele legale si sa pregatesti cazul cat mai bine posibil pentru a asigura bunastarea copiilor tai.
Custodia si mutarea intr-o alta tara
In legea romana, atunci cand un parinte doreste sa se mute cu copiii in strainatate, este necesara obtinerea acordului celuilalt parinte sau a unei hotarari judecatoresti care sa permita aceasta relocare. Tribunalul va trebui sa analizeze in detaliu daca aceasta mutare este in interesul superior al copiilor.
Factorii pe care instanta ii va lua in considerare
-
Bunastarea copiilor: Instanta va evalua conditiile in care copiii vor trai in noua locatie: locuinta, mediul educational, accesul la ingrijire medicala si suportul social. Este important sa demonstrezi ca mutarea in Spania va oferi un mediu stabil si favorabil dezvoltarii copiilor.
-
Legaturile familiale: Mentinerea relatiilor apropiate cu ambii parinti este un aspect esential. In raspunsul tau catre instanta, subliniaza modalitatile prin care tatal copiilor isi poate mentine legatura cu acestia, cum ar fi vizite regulate, apeluri video si alte forme de comunicare.
-
Comportamentul parintelui: Din descrierea ta, reiese ca sotul tau a avut un comportament agresiv verbal fata de tine si s-a implicat putin in cresterea copiilor. Documenteaza si prezinta aceste aspecte in instanta cu probe adecvate (mesaje, marturii, rapoarte etc.). Instanta va lua in considerare comportamentul parintelui atunci cand decide asupra custodiei.
-
Relatiile actuale: Relatarea ta arata ca, de cand te-ai separat de sotul tau, acesta a facut putine eforturi pentru a ramane in legatura cu copiii. De asemenea, ai fost principalul parinte implicat in viata si ingrijirea lor. Aceste aspecte vor fi relevante in decizia instantei.
Planificarea mutarii in Spania
Pentru a-ti intari cazul, prezinta un plan detaliat despre cum vei asigura bunastarea copiilor in Spania:
- Locuinta: Demonstreaza ca ai gasit o locuinta adecvata si sigura pentru copii.
- Educatia: Fa cercetari si pregateste informatii despre scolile la care vor fi inscrisi copiii.
- Serviciile medicale: Asigura-te ca ai acces la ingrijire medicala de calitate.
- Reteaua de suport: Mentioneaza orice retea de suport pe care o ai in Spania, fie ca este vorba de familie, prieteni sau comunitati de suport.
Consulta un avocat specializat
Pentru a naviga cu succes acest proces complex, este recomandabil sa consulti un avocat specializat in dreptul familiei. Acesta te poate ajuta sa intelegi in detaliu toate aspectele legale implicate si sa iti pregatesti dosarul cat mai bine.
In concluzie, sansele tale de a obtine custodia copiilor si dreptul de a te muta cu acestia in Spania vor depinde de modul in care poti demonstra instantei ca aceasta mutare este in interesul superior al copiilor tai. Documenteaza-ti cazul cu atentie si asigura-te ca toate argumentele tale sunt bine articulate si sprijinite de dovezi concrete.