Ce raspuns pot oferi pentru a-mi pastra indemnizatia de somaj fara a fi nevoita sa accept intalnirea cu angajatorul?
Intrebare
Buna ziua,
In prezent, sunt somera din data de 04.06.2021 si am o intrebare legata de situatia mea. Desi am citit numeroase articole si raspunsuri despre drepturile mele, inca am nelamuriri.
Am fost contactata de AJOFM pentru a participa la o intalnire cu un angajator. Este o ocazie rara si ar putea fi o oportunitate valoroasa, dar nu sunt sigura ce sa fac in aceasta situatie.
Problema mea este urmatoarea: daca refuz sa particip la intalnirea cu angajatorul, voi fi sanctionata si imi va fi retrasa indemnizatia de somaj pentru care am cotizat o viata intreaga. Motivul refuzului meu este simplu: mai am doar cativa ani pana la pensionare, am vechimea necesara, dar nu vreau sa mai muncesc deoarece acum imi cresc nepotii si ma simt obosita.
Se pare ca toata lumea beneficiaza in acest proces, mai putin noi, somerii:
- Daca refuz participarea la intalnire, AJOFM imi va retrage indemnizatia de somaj, desi am contribuit ani la rand.
- Daca m-ar angaja, angajatorul ar avea doar avantaje, deoarece ar primi beneficii pentru angajarea unui somer.
Intrebarea mea este: ce raspuns pot oferi pentru a-mi pastra indemnizatia de somaj fara a fi nevoita sa accept intalnirea cu angajatorul?
Va multumesc anticipat pentru raspuns si sfaturi.
Cu respect.
Raspuns
Buna ziua,
In situatia dvs., in care sunteti somera din data de 04.06.2021 si ati fost contactata de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) pentru a participa la o intalnire cu un angajator, este important sa cunoasteti drepturile si obligatiile ce decurg din aceasta situatie pentru a evita eventualele sanctiuni si retragerea indemnizatiei de somaj.
Refuzul de a participa la intalnire si consecintele
Conform legislatiei in vigoare, beneficiarii indemnizatiei de somaj au anumite obligatii, printre care si aceea de a participa la interviurile de angajare sau la alte activitati organizate de AJOFM. Refuzul de a respecta aceste cerinte poate duce la sanctiuni, inclusiv suspendarea sau chiar incetarea dreptului la indemnizatia de somaj. AJOFM are dreptul sa impuna aceste masuri pentru a incuraja reintegrarea pe piata muncii.
Solicitarea de exceptie si justificarea refuzului
In cazul in care considerati ca aveti motive bine fundamentate pentru a refuza participarea la intalnirea cu angajatorul, puteti solicita o exceptie. Este esential sa comunicati clar si documentat motivele dvs. catre AJOFM. In acest sens, motivele dvs. pot include faptul ca sunteti la o varsta apropiata de pensionare si aveti responsabilitati familiale importante, cum ar fi ingrijirea nepotilor.
Vechimea in munca si aproape de pensionare
Daca mai aveti doar cativa ani pana la implinirea varstei de pensionare si ati acumulat vechimea necesara pentru a beneficia de toate drepturile aferente, puteti incerca sa discutati cu AJOFM despre posibilitatea unei exceptari de la participarea la intalnirile cu angajatorii. Prezentati actele doveditoare privind vechimea in munca si explicati situatia familiala si starea de oboseala.
Consultarea unui avocat sau al unui specialist in dreptul muncii
Pentru a avea o imagine clara si corecta a optiunilor si drepturilor dvs., este recomandat sa consultati un avocat specializat in dreptul muncii sau un consilier juridic. Acestia va pot ajuta sa intelegeti mai bine legislatia in vigoare si sa formulati un raspuns adecvat catr AJOFM, astfel incat sa va protejati drepturile fara a intampina riscul de a pierde indemnizatia de somaj.
Evitarea sanctiunilor si pastrarea indemnizatiei de somaj
Pentru a evita sanctiunile, este important sa urmati pasii legali si sa comunicati deschis si documentat cu AJOFM. Asigurati-va ca detaliati clar motivele refuzului dvs. si furnizati toate documentele necesare care pot sustine cazul dvs. In unele cazuri, ar putea fi posibil sa gasiti o solutie alternativa, cum ar fi participarea la programe de formare profesionala sau alte activitati similare care sa nu implice neaparat angajarea imediata.
Raspunsul pentru AJOFM
Un raspuns adecvat pentru AJOFM ar putea include urmatoarele puncte:
- Multumirea pentru oportunitate.
- O expunere clara a situatiei dvs. personale si familiale.
- Motivele exacte pentru care refuzati participarea la intalnire (apropierea de varsta de pensionare, responsabilitatile familiale, starea de sanatate).
- Documentele doveditoare de sustinere a cauzei.
- Propunerea de solutii alternative (de exemplu, participarea la cursuri de formare).
Va multumim pentru intrebarea dvs. si speram ca aceste informatii va vor fi de ajutor in clarificarea situatiei cu AJOFM si pastrarea indemnizatiei de somaj.