Ce putem face daca descendentii isi pierd dreptul la mostenire conform legii?
Intrebare
Buna ziua!
Dorim sa demaram procedurile juridice pentru succesiunea strabunicului meu, procese care nu au fost initiate de nicio generatie anterioara. Strabunicul meu a avut trei fii, insa la momentul decesului sau, doi dintre acestia erau deja decedati. Cel de-al treilea fiu, adica bunicul meu, a murit la randul lui, insa dupa decesul strabunicului. Bunica mea este in viata.
Am consultat un notar pentru a afla pasii necesari in vederea initierii actelor de succesiune. Acesta ne-a informat despre existenta unei legi care stipuleaza ca, in cazul in care unul sau mai multi dintre copiii defunctului sunt decedati la momentul decesului acestuia, descendentii lor isi pierd dreptul la mostenire.
Ce putem face in aceasta situatie?
Raspuns
Buna ziua!
Procedura de succesiune este un proces complex si, adesea, confuz, mai ales in cazul in care nu a fost initiata de nicio generatie anterioara. Cazul strabunicului dvs. prezinta cateva aspecte specifice care merita abordate cu atentie.
Conform legislatiei din Romania, descendentele pot mosteni direct bunurile defunctului, dar exista si exceptii care trebuie avute in vedere. Este esential sa intelegeti ce drepturi aveti si cum puteti actiona in consecinta.
Dreptul la Mostenire al Descendentilor
Legea stipuleaza ca mostenirea se transmite descendentilor pana la al patrulea grad de rudenie. Aceasta inseamna ca, in mod normal, copiii, nepotii si stranepotii pot mosteni direct de la strabunic. Totusi, legea poate avea particularitati de care trebuie sa tineti cont. In cazul dvs., strabunicul a avut trei fii, insa la momentul decesului sau, doar unul dintre acestia era in viata.
Transmiterea Mostenirii
In cazul in care unul dintre copiii defunctului moare inaintea acestuia, legea prevede ca locul sau poate fi ocupat de descendentii directi (nepoti si stranepoti). Cu toate acestea, trebuie analizata cu atentie situatia fiecarui descendent pentru a stabili clar cine are dreptul de mostenire.
Situatia Specifica a Familiei Dvs.
Strabunicul dvs. a murit, iar doi dintre fiii sai erau decedati la momentul mortii sale:
- Primul Fiu (decedat inainte de strabunic): Descendentii acestuia (adica copiii si nepotii sai) ar trebui, in mod normal, sa poata mosteni partea cuvenita acestuia.
- Al Doilea Fiu (decedat inainte de strabunic): Si in acest caz, descendentii ar trebui sa mosteneasca partea sa.
Cel de-al treilea fiu, respectiv bunicul dvs., a murit dupa strabunicul dvs. si, in mod normal, dreptul la mostenire se transmite catre copiii sai (adica parintii dvs. sau, eventual, dvs. insiva).
Rolul Notarului
Notarul joaca un rol crucial in procesul de succesiune, fiind autoritatea competenta sa stabileasca cine sunt mostenitorii si ce cota-parte are fiecare. In cazul in care notarul va spune ca descendentii nu au dreptul la mostenire, este esential sa solicitati explicatii detaliate si sa intrebati pe ce articole de lege se bazeaza aceasta interpretare.
Pasii pe care ii puteti urma
- Consultarea unui Avocat Specializat in Succesiuni: Primul pas ar trebui sa fie consultarea unui avocat care sa va ofere o evaluare juridica clara si detaliata a cazului dvs.
- Documentarea si Depunerea Actelor Necesare: Asigurati-va ca aveti toate documentele necesare, inclusiv certificatele de deces ale tuturor persoanelor implicate si acte de nastere care dovedesc legatura de rudenie.
- Evaluarea Mostenirii si al Compartimentului Legal: Un expert sau evaluator poate fi necesar pentru a determina valoarea bunurilor mostenite.
- Contestatie sau Actiune Judiciara: Daca notarul nu va recunoaste dreptul la mostenire, aveti posibilitatea sa contestati decizia pe cale judiciara. Un avocat va poate sfatui cum sa procedati in acest sens.
Alternativa: Medierea
In unele cazuri, medierea poate fi o solutie viabila pentru a ajunge la un acord amiabil intre toti potentialii mostenitori. Aceasta poate fi o cale mai rapida si mai putin costisitoare decat un proces judiciar.
Actionand conform pasilor mentionati si consultandu-va cu profesionistii din domeniul juridic, aveti sanse mari sa solutionati problema mostenirii strabunicului dvs. intr-un mod just si legal.