Ce pot face pentru a obtine certificatul de nastere romanesc al fetitei mele nascute in Germania daca fostul partener refuza sa-mi trimita documentele necesare?
Intrebare
Buna ziua! M-ati putea ajuta, va rog, cu un raspuns?
Am o fetita de 7 luni, care s-a nascut in Germania. M-am despartit de tatal ei si m-am intors in Romania impreuna cu fetita. Ea are un certificat de nastere emis in Germania, care include numele tatalui.
Acum trebuie sa ii fac si un certificat de nastere in Romania, dar fostul meu partener refuza sa imi trimita o copie dupa buletinul si certificatul sau de nastere, documente necesare pentru inregistrarea fetitei la primarie.
Ce pot face in aceasta situatie pentru a-i obtine certificatul de nastere in Romania? Multumesc anticipat pentru raspuns! O zi buna!
Raspuns
Inregistrarea unui certificat de nastere in Romania pentru un copil nascut in strainatate poate fi uneori complicata, mai ales in situatii de separare sau divergente intre parinti. Cazul dumneavoastra, unde tatal copilului refuza sa furnizeze documentele necesare, poate sa para unul din aceste momente dificile. Cu toate acestea, exista solutii si proceduri legale pe care le puteti urma pentru a reusi sa obtineti certificatul de nastere romanesc al fetitei dumneavoastra.
Primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa contactati Starea Civila din Romania de la locul de rezidenta. In general, pentru inregistrarea unui copil nascut in strainatate, aveti nevoie de urmatoarele documente:
- Certificatul de nastere emis in Germania (original si copie);
- Traducerea legalizata a certificatului de nastere german;
- Pasaportul dumneavoastra si copia acestuia;
- Certificatul dumneavoastra de nastere (original si copie);
- Certificatul de casatorie, daca sunteti casatorita (original si copie);
- Documentele de identitate ale parintilor (original si copie).
In situatia specifica in care tatal copilului refuza sa furnizeze copia documentelor sale de identitate, acest lucru poate complica procedura, dar nu o face imposibila. Iata cateva sugestii:
-
Declaratie pe proprie raspundere: Unele oficii ale Starii Civile permit ca, in lipsa documentului de identitate al tatalui, mama sa faca o declaratie pe proprie raspundere, sub sanctiunea legislatiei in vigoare. In aceasta declaratie, trebuie specificat numele tatalui si motivul pentru care nu se poate furniza copia documentului de identitate.
-
Angajarea unui avocat: Consultarea cu un avocat specializat in dreptul familiei poate fi extrem de utila. Un avocat va poate indruma in procesul legal si, in unele cazuri, poate solicita un ordin judecatoresc care sa oblige tatal sa furnizeze documentele necesare sau sa permita procesul fara acestea.
-
Contactarea autoritatilor germane: In cazul in care tatal copilului refuza sa coopereze, ati putea lua legatura cu autoritatile germane pentru a explica situatia. Autoritatile ar putea sa va asiste in obtinerea documentelor necesare sau sa ofere o solutie legala intermediara.
-
Ambasada Romaniei in Germania: Ambasada sau Consulatul Romaniei in Germania pot fi implicate pentru a clarifica situatia si pentru a furniza indrumari suplimentare. Ei ar putea sa ofere si suport in obtinerea documentelor necesare sau sa faciliteze comunicarea intre parti.
Daca urmati acesti pasi si colaborati cu autoritatile competente, ar trebui sa reusiti sa inregistrati certificatul de nastere al fetitei dumneavoastra in Romania, chiar si in absenta documentelor tatalui. Este important sa ramaneti calma si sa abordati situatia cu rabdare si perseverenta.
Mult succes si sper sa rezolvati problema cat mai curand posibil!