Ce pot face in situatia in care asiguratorul Groupama refuza acoperirea costurilor medicale pentru o polita de asigurare de calatorie?

Intrebare

Fiul meu, in varsta de 32 de ani, a incheiat, la sfarsitul lunii iulie si inceputul lunii august 2021, o polita de asigurare extinsa de calatorie pentru un concediu in Bulgaria, cu asiguratorul Groupama.

Pe parcursul acestei calatorii, in prima zi de concediu, i s-a defectat masina, fiind necesara transportarea acesteia la un service. In urma numeroaselor insistente, asiguratorul i-a asigurat, cu intarziere, o platforma pentru transportul masinii la service, unde fiul meu a fost nevoit sa suporte costurile reparatiei din bugetul propriu. In aceasta excursie, fiul meu era insotit de sotie si de doi copii minori, de 8 si respectiv 4 ani, toti fiind inclusi in polita de asigurare extinsa.

Din cauza caldurii, stresului si circumstantelor neplacute, starea de sanatate a fiului meu s-a deteriorat, cu o crestere a pulsului la 200 si a tensiunii arteriale la 180/100, pe fond nervos, necesitand asistenta medicala urgenta. Initial, a primit ingrijire la cabinetul medical al hotelului unde era cazata familia, timp de 2-3 zile, ulterior fiind transferat la un spital din Burgas pentru investigatii si tratament de urgenta. Dupa o zi (24 de ore) de analize si tratament, a fost externat.

Costurile acestei asistente medicale au fost considerabile: 4.000 de lei pentru serviciile medicale de la hotel si o factura de 1.990 de euro din partea spitalului din Burgas. Desi asiguratorul Groupama a fost notificat cu privire la necesitatea acoperirii acestor costuri, acesta a refuzat sa plateasca, invocand o presupusa „cauza preexistenta” medicala – prolaps de valva mitrala – pe care fiul meu o avea in fisa medicala, dar care nu necesitase tratament permanent.

Fiind intr-o stare ce nu ii permitea sa conduca, a trebuit ca eu, tatal lui, impreuna cu fratele sau, sa mergem cu o masina la granita cu Bulgaria pentru a-l aduce in siguranta acasa, desi polita de asigurare prevedea inclusiv repatrierea bolnavului si a familiei in caz de boala.

Am notificat repetat asiguratorul Groupama, dar acesta a continuat sa refuze acoperirea costurilor, fara a explica legatura de cauzalitate intre evenimentul medical si presupusa afectiune preexistenta. La intoarcerea in tara, fiul meu a consultat un specialist cardiolog si un medic de medicina muncii, dar niciunul nu a confirmat legatura intre prolapsul de valva mitrala si episodul acut petrecut.

In concluzie, consider ca asiguratorul a inselat deliberat, incasand sumele pentru o polita pe care a refuzat sa o onoreze. Astept un sfat competent si o indrumare calificata asupra pasilor de urmat pentru a ne castiga drepturile conferite de asigurare si a obtine, eventual, daune morale pentru disconfortul si atitudinea necorespunzatoare a asiguratorului.

Multumesc pentru atentie. Cu deosebit respect,
Nicoda Tiberiu Vasile.

Raspuns

Asigurarea de Calatorie si Drepturile Dumneavoastra in Caz de Neplata: Sfat Competent si Indrumare

Multi oameni investesc in polite de asigurare de calatorie pentru a se proteja impotriva neprevazutelor pe durata vacantelor. Cu toate acestea, in unele cazuri, asiguratorul poate sa refuze acoperirea unor costuri semnificative, lasandu-va intr-o situatie financiara dificila. O astfel de experienta a avut fiul meu, care, in ciuda unei polite de asigurare extinsa achizitionata de la Groupama, a intampinat refuzuri repetate in acoperirea costurilor medicale si de repatriere.

Principalele Aspecte si Contraargumente ale Asiguratorului

Cazul descrie o situatie des intalnita in care asiguratorul refuza sa acopere costurile medicale invocand o afectiune preexistenta. In acest caz, prolapsul de valva mitrala, o afectiune care nu necesita tratament permanent, a fost folosita drept argument pentru refuzul de plata. De asemenea, asiguratorul a intarziat in a asigura o platforma pentru transportul masinii la service, ceea ce a agravat situatia.

Procedurile pentru Solutionarea Conflictului cu Asiguratorul

  1. Revizuirea Contractului si a Politei de Asigurare: Inainte de a lua orice masura legala, faceti o analiza atenta a contractului si a documentelor aferente politei de asigurare. Fiti atent la clauzele referitoare la acoperirea costurilor medicale si la eventualele excluderi legate de afectiuni preexistente.

  2. Documentarea Situatiei: Adunati toate documentele medicale relevante, inclusiv rapoartele de la spitalul din Burgas si certificatul de la specialistul cardiolog consultat ulterior. Aceste documente pot servi drept contraproba intr-un potential litigiu.

  3. Comunicarea Oficiala cu Asiguratorul: Continuati sa trimiteti notificari scrise, detaliate si documentate catre asigurator. Mentionati toate aspectele politei de asigurare care sustin cererea dumneavoastra de acoperire a costurilor.

  4. Consultarea unui Avocat Specializat: Contactati un avocat specializat in dreptul asigurarilor. Un avocat poate oferi o evaluare profesionista a cazului si poate asista in redactarea si trimiterea notificarilor oficiale catre Groupama. In plus, avocatul poate reprezenta interesele dumneavoastra in cazul in care se ajunge la un proces.

  5. Reclamarea la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF): Depuneti o plangere oficiala la Autoritatea de Supraveghere Financiara. ASF este organismul responsabil de reglementarea si supravegherea pietei asigurarilor si poate interveni in cazul in care drepturile dumneavoastra sunt incalcate.

  6. Actiune in Instanta: Daca toate demersurile anterioare esueaza, puteti initia o actiune in instanta pentru recuperarea costurilor si, eventual, a daunelor morale. Este important de mentionat ca o actiune in instanta poate fi costisitoare si de durata, dar in cazurile de refuz nejustificat, poate fi singura solutie viabila pentru a obtine dreptate.

Beneficiile unei Actiuni Legal Justificate

Solutionarea pe cale legala a unui astfel de conflict nu doar ca va poate aduce acoperirea cheltuielilor, dar poate contribui si la imbunatatirea practicilor in domeniul asigurarilor. Demersurile legale intreprinse impotriva unui asigurator care nu isi respecta obligatiile ii pot forta pe acestia sa isi reevalueze politicile si sa devina mai responsabili in relatia cu clientii.

Concluzie

In situatii precum cea a fiului dumneavoastra, este esential sa cunoasteti si sa va exercitati drepturile. Asigurarea de calatorie este un instrument valoros, dar trebuie sa fie utilizat corect si onorat de catre asigurator. Prin urmare, documentati-va riguros, consultati experti si folositi toate parghiile legale disponibile pentru a obtine drepturile conferite de polita de asigurare.