Ce pot face cand nu mai pot plati rata unui credit din cauza problemelor de sanatate si a venitului mic?
Intrebare
Buna seara, va rog sa ma ajutati! Am luat un credit de nevoi personale in iunie 2018, in valoare de 27.000 de lei. In martie 2020, am fost restructurat si concediat. Am beneficiat de somaj pana in februarie 2021. Am incercat sa ma angajez la trei firme diferite, dar toate m-au refuzat din cauza problemelor mele de sanatate (epilepsie si afectiuni pulmonare). Din acest motiv, nicio companie nu a dorit sa ma angajeze, avand teama ca starea mea de sanatate ar putea afecta activitatea.
Am depus dosarul pentru pensie, iar dupa 23 de ani de munca, Casa de Pensii mi-a acordat o pensie foarte mica, de doar 578 de lei, cu drept de munca de 4 ore pe zi. Nu mai pot plati rata creditului. Din februarie pana in mai, m-am imprumutat pentru a achita rata de 640 de lei pe luna, dar acum nu mai am de unde sa fac rost de bani. Sunt singur, nu am parinti si nu mai am pe cine sa ma bazez.
Rata de 640 de lei a rezultat dintr-o refinantare, iar acum include dobanda la dobanda. Din aceasta suma, 340 de lei reprezinta rata efectiva, iar 320 de lei dobanda. Am si asigurare la ei, dar mi s-a spus ca, avand pensia de gradul 3, nu ma incadrez pentru plata ratelor. Totusi, acest lucru nu este mentionat in contract.
Va implor, ajutati-ma macar cu un sfat! Nu mai stiu ce sa fac, si ma simt la capatul puterilor. Astept cu disperare un raspuns de la dumneavoastra.
Cu respect,
Dragan Marian.
Raspuns
Cum sa gestionati situatia unui credit personal atunci cand sunteti in imposibilitatea de a plati ratele
Situatia dumneavoastra este complexa si necesita o analiza detaliata si atentie pentru a gasi solutii viabile.
Intelegerea Contractului si Obligatiilor Financiare
Primul pas este sa intelegeti exact termenii si conditiile contractului de credit. Cititi atent contractul si identificati orice clauze relevante privind restructurarea creditului, perioadele de gratie sau alte masuri de suport financiar disponibile. Daca contractul nu este clar privind anumite aspecte, adresati o intrebare directa bancii sau institutiei financiare care v-a oferit creditul.
Comunicati cu Institutia Financiara
In cele mai multe cazuri, comunicarea cu banca poate deschide calea catre solutii viabile. Contactati urgent banca si explicati situatia dumneavoastra detaliat. Bancile au, de obicei, proceduri pentru situatii financiare dificile si pot oferi o serie de optiuni:
- Restructurarea creditului: Unele banci permit restructurarea creditului pentru a reduce temporar valoarea ratelor lunare sau pentru a extinde perioada de rambursare.
- Acordarea unei perioade de gratie: Anumite banci pot oferi o perioada de gratie in care nu sunteti obligat sa platiti ratele sau platiti doar dobanda.
- Consiliere financiara: Multe banci ofera servicii de consiliere financiara care va pot ajuta sa va reorganizati bugetul si sa gasiti solutii pentru a face fata obligatiilor financiare.
Verificarea Asigurarii de Credit
Daca aveti incheiata o asigurare de credit, revizuiti polita de asigurare. In multe cazuri, asigurarile de credit acopera diverse situatii care duc la incapacitatea de a plati ratele, inclusiv probleme de sanatate. Contactati asiguratorul si solicitati clarificari, insistand asupra faptului ca termenii contractului nu specifica excluderea pe motiv de pensie de gradul 3.
Solutii Alternative
Daca optiunile oferite de banca sau asigurator nu sunt suficiente, luati in considerare urmatoarele solutii alternative:
- Consultarea unui avocat specializat in drept bancar: Un avocat specializat poate analiza contractele si ofertele bancii pentru a identifica orice nereguli sau clauze abuzive si pentru a negocia in numele dumneavoastra.
- Solicitarea ajutorului de la asociatii pentru protectia consumatorilor: Acestea va pot oferi asistenta si consiliere gratuita.
- Refinantarea creditului la o alta institutie bancara: Daca aveti un istoric bun de credit, alte banci ar putea fi dispuse sa preia creditul initial in conditii mai avantajoase.
- Imprumuturi de la prieteni sau familie: Desi ati mentionat ca nu aveti parinti sau alte persoane pe care sa va bazati, este posibil ca cineva din cercul extins de cunostinte sa va poata oferi suport temporar.
Surse de Venit Alternative
Incercati sa gasiti surse de venit alternative care sa suplineasca pensia mica pe care o primiti:
- Munca part-time sau freelancing: In domenii care permit munca de acasa, respectand limita de 4 ore pe zi impusa de starea de sanatate.
- Solicitarea unor ajutoare sociale: In functie de situatia dumneavoastra, verificati daca indepliniti criteriile pentru a primi diverse forme de ajutor social.
Evaluarea Posibilitatilor Juridice
Daca toate optiunile sunt epuizate si sunteti in imposibilitatea de a plati, consultati un avocat pentru a evalua posibilitatea de a intra in insolventa personala sau alte proceduri legale care va pot proteja de actiuni agresive din partea creditorilor.
Prin urmare, este esential sa actionati prompt si sa explorati toate optiunile disponibile pentru a gasi cea mai buna solutie care sa corespunda situatiei dumneavoastra financiare si personale.