Care sunt pasii necesari pentru a include intreaga suprafata de teren in actele de intabulare in cazul unui deces?
Intrebare
Buna seara,
Tatal meu a decedat si, conform registrelor de la primarie, figureaza ca proprietar al unei suprafete de 1000 de metri patrati. Totusi, el detinea un act de vanzare-cumparare doar pentru 500 de metri patrati, teren achizitionat de la fostul C.A.P. Ceilalti 500 de metri patrati nu au fost inregistrati oficial. Ma intreb care ar fi pasii necesari pentru a include intreaga suprafata in actele de intabulare. Este acest demers legal?
Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Raspuns
Buna seara,
In situatia in care va aflati, este necesar sa urmati cativa pasi esentiali pentru a clarifica situatia terenului detinut de tatal dumneavoastra si pentru a putea include intreaga suprafata in actele de intabulare. Iata care ar fi pasii necesari pentru a regulariza aceasta situatie.
1. Verificarea documentelor existente
Pentru inceput, este important sa verificati toate documentele pe care tatal dumneavoastra le avea cu privire la teren. Examinati actul de vanzare-cumparare pentru cei 500 de metri patrati achizitionati de la fostul C.A.P. si identificati daca exista alte documente sau acte aditionale care sa ateste utilizarea sau posesia celorlalti 500 de metri patrati.
2. Efectuarea masuratorilor cadastrale
Pentru a clarifica situatia terenului, va trebui sa apelati la un specialist cadastrist care sa efectueze masuratori precise ale intregii suprafete de 1000 de metri patrati. Aceste masuratori oficiale sunt esentiale pentru a determina clar dimensiunile si limitele terenului.
3. Contactarea primariei si verificarea registrelor
Directionati solicitarea dumneavoastra catre primarie pentru a verifica registrele si documentele disponibile care fac referire la acest teren. Daca figurati in documentele primariei ca fiind proprietari ai unei suprafete de 1000 de metri patrati, aceasta informatie va poate fi de ajutor in procesul de intabulare a intregii suprafete.
4. Inregistrarea posesiei la notar
In cazul in care ceilalti 500 de metri patrati nu sunt inregistrati oficial, o solutie ar putea fi inscrierea posesiei in cartea funciara. Pentru aceasta, aveti nevoie de documentele de masuratori cadastrale si de prezenta unui notar public. Acesta poate intocmi un act notarial prin care sa ateste ca ati posedat terenul respectiv pentru o anumita perioada de timp.
5. Procesul de uzucapiune
Daca nu aveti documente care sa ateste clar proprietatea pentru cei 500 de metri patrati aditionali, este posibil sa recurgeti la uzucapiune, care este modalitatea legala de a dobandi proprietatea asupra unui teren prin posesie neintrerupta pentru o perioada de timp specificata de lege. Uzucapiunea poate fi recunoscuta juridic prin intermediul unei hotarari judecatoresti. Veti avea nevoie de marturii si documente care sa demonstreze posesia neintrerupta si pasnica a terenului.
6. Intabularea intregii suprafete
Dupa ce ati obtinut toate documentele necesare si, eventual, o hotarare judecatoreasca favorabila in cazul uzucapiunii, puteti trece la urmatorul pas, respectiv intabularea intregii suprafete de 1000 de metri patrati. Depuneti cererea de intabulare la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), impreuna cu toate documentele justificative.
7. Consultarea unui avocat
Pentru a va asigura ca urmati toti pasii in mod corect si legal, este recomandat sa consultati un avocat specializat in drept imobiliar. Acesta va poate oferi consultanta juridica specifica si va poate ghida prin intregul proces, asigurandu-va ca toate actiunile intreprinse sunt conforme cu legislatia in vigoare.
In concluzie, demersul de includere a intregii suprafete de teren in actele de intabulare este posibil si legal, dar necesita parcurgerea unor etape formale, verificarea documentelor si, posibil, actiuni juridice suplimentare pentru a regulariza situatia terenului. Va recomandam sa urmati acesti pasi si sa cautati sprijinul unui profesionist pentru a facilita procesul.