Care este cea mai buna modalitate de a structura o firma SRL pentru a avea drepturi egale intre parteneri?
Intrebare
Buna ziua,
Am o intrebare legata de infiintarea unei firme. Planuiesc, impreuna cu un prieten, sa deschidem initial trei magazine online. El va infiinta firma, care va fi de tip SRL (microintreprindere). As dori sa stiu ce tip de contract ar trebui sa incheiem pentru a ne asigura ca avem drepturi egale in firma. Care ar fi cea mai buna modalitate de a structura firma astfel incat ambele parti sa fie majoritare?
Va multumesc anticipat pentru indrumare si, daca este posibil, as aprecia si un model de contract.
Cu respect,
[Utilizator]
Raspuns
Pentru a infiinta o firma de tip SRL (microintreprindere) si pentru a va asigura ca aveti ambele parti drepturi egale, este crucial sa va reflectati intentiile in actele constitutive ale firmei si sa incheiati un contract care sa stabilimenteze clar drepturile si obligatiile fiecarei parti.
Cea mai buna modalitate de a structura firma pentru ca ambele parti sa fie majoritare este sa detineti procente egale din capitalul social al companiei. In practica, aceasta se poate realiza prin detinerea fiecarui partener a 50% din actiuni. Iata cum puteti proceda pentru a realiza acest lucru:
1. Actul Constitutiv al Firmei:
Actul constitutiv va detalia structura actionariatului si drepturile asociate fiecarei parti. In acest document, trebuie specificat clar ca ambii parteneri detin 50% din firma.
2. Contract de Asociere:
Un contract de asociere (sau parteneriat) poate ajuta la clarificarea drepturilor si obligatiilor fiecarui partener in cadrul firmei. Acest document ar trebui sa includa detalii despre:
- Capitalul Contribuit: Sumele sau activele pe care fiecare partener le aduce in firma.
- Distributia Profiturilor: Modalitatea de impartire a profiturilor rezultate.
- Rolurile si Responsabilitatile: Definirea clara a rolurilor si responsabilitatilor fiecarui partener in conducerea firmi.
- Decizii Majore: Proceduri pentru luarea deciziilor majore (vot de 50%-50% sau alte metode de rezolvare a impasurilor).
- Retragerea sau Excluderea Partenerilor: Proceduri pentru retragerea unui partener sau excluderea in anumite conditii.
3. Model de Contract de Asociere
Contract de Asociere
Incheiat astazi, [data], intre:
1. [Nume Partener 1], cu domiciliul in [Adresa Partener 1], posesor al CI seria [seria], nr. [numar], denumit in continuare "Partener 1",
si
2. [Nume Partener 2], cu domiciliul in [Adresa Partener 2], posesor al CI seria [seria], nr. [numar], denumit in continuare "Partener 2",
Avand in vedere dorinta comuna de a infiinta o societate cu raspundere limitata (SRL) cu scopul de a opera magazine online, ambele parti convin urmatoarele:
Art. 1 Constituirea Societatii
Societatea va fi constituita sub denumirea de [Nume Firma] SRL, avand sediul social in [Adresa Sediului Social].
Art. 2 Capitalul Social si Cotele
Capitalul social al societatii este de [suma] RON, impartit in [numar] parti sociale, fiecare cu valoarea nominala de [valoare nominala]. Partener 1 si Partener 2 vor detine cote egale de 50% din capitalul social.
Art. 3 Aporturi
Partener 1 contribuie cu [suma/descrierea aportului] iar Partener 2 contribuie cu [suma/descrierea aportului].
Art. 4 Drepturi si Obligatii
Ambele parti vor avea drepturi si responsabilitati egale in ceea ce priveste administrarea si deciziile strategice ale companiei. Deciziile majore vor necesita acordul ambilor parteneri.
Art. 5 Distribuirea Profiturilor
Profiturile societatii vor fi distribuite in mod egal intre cele doua parti, respectiv 50%-50%.
Art. 6 Retragerea sau Excluderea Partenerilor
In cazul in care un partener doreste sa se retraga sau sa fie exclus din societate, acesta va informa partenerul ramas cu [numar zile] zile inainte. Partenerul ramas va avea dreptul de preemptiune la achizitionarea partilor sociale ale partenerului care se retrage.
Art. 7 Dispozitii Finale
Orice modificare a prezentului contract va fi facuta prin act aditional semnat de ambele parti.
Semnat astazi, [data],
[Semnatura Partener 1] [Semnatura Partener 2]
[Nume Partener 1] [Nume Partener 2]
Acest model de contract de asociere ofera o structura clara si echitabila pentru ambele parti in firma. Asigurati-va ca acest contract este insotit de actul constitutiv al firmei si ca ambele documente sunt depuse la Registrul Comertului pentru validare. Totodata, este recomandat sa consultati un avocat specializat in drept comercial pentru a va asigura ca toate documentele sunt conforme cu legislatia in vigoare.