Au fratii care si-au primit deja partea de mostenire dreptul sa revendice gradina?

Intrebare

Buna ziua,

Suntem sapte frati, ambii parinti au decedat recent. Unul dintre frati nu poate participa la partaj, din aceasta cauza trebuie sa amanam procesul de impartire a bunurilor.

Doi dintre frati au primit teren de la bunici, iar alti doi si-au construit case pe terenul primit de la parinti si sunt stabiliti acolo de foarte mult timp. Unul dintre acestia are 19 ani, iar celalalt are 5 ani. Ceilalti cinci frati nu detin terenuri.

Pe cand traiau parintii, era clar ca gradina lor ne apartine doar noua, cei care nu avem teren pe numele nostru. Insa dupa decesul parintilor, ceilalti frati vor si ei o parte din gradina.

Ma intereseaza daca acesti frati care si-au primit deja partea de mostenire au dreptul sa mai revendice ceva. Gradina are 14 prajini; pe 7 prajini parintii aveau drept de proprietate, iar pe ceilalti 7 prajini nu, desi au platit taxele timp de 50 de ani. As dori sa stiu daca cineva poate obtine acesti 7 prajini fara acordul celorlalti frati.

Astept raspunsul dumneavoastra si va multumesc!

P.S. A.

Raspuns

Mostenirea si Partajul Bunurilor in Cazul Decesului Parintilor – Clarificari Legale si Solutii

Impartirea mostenirii dupa decesul ambilor parinti poate fi un proces complex si, adesea, emotionant, mai ales cand fratii au opinii diferite privind modul de partajare a bunurilor. In situatia prezentata, regulile legale privind mostenirea si drepturile de proprietate pot ajuta la solutionarea corecta si echitabila a problemei.

Dreptul la Mostenire al Fratilor care au Primit Terenuri

Conform legislatiei romane, mostenirea se imparte de regula in mod egal intre frati, cu conditiile stabilite prin Legea nr. 10/2001 privind mostenirea si Codul civil. Daca unii dintre frati au primit deja terenuri de la bunici sau parinti, acest lucru poate influenta modul in care se va face partajul. Fratii care si-au construit case pe terenurile primite si sunt stabiliti acolo de foarte mult timp pot avea drepturi consolidate.

Totusi, terenurile primite de la bunici nu influenteaza de obicei mostenirea de la parinti, deoarece ele provin din alta ramura a familiei. Pentru cei doi frati care si-au construit case pe terenurile primite de la parinti, este important de stabilit daca aceste terenuri au fost donate in mod oficial sau daca exista dovezi scrise (acte notariale) care sa ateste donatia. In absenta unor astfel de dovezi, terenurile respective ar putea fi considerate parte integranta din masa succesorala si ar trebui reimpartite conform drepturilor succesorale ale fiecarui frate.

Distribuirea Gradinii de 14 Prajini

In ceea ce priveste gradina de 14 prajini, este esential sa deosebim intre cele 7 prajini pentru care parintii aveau un drept de proprietate clar si celelalte 7 prajini pentru care, desi au platit taxele timp de 50 de ani, nu detineau acte de proprietate.

Primii 7 prajini vor fi inclusi in masa succesorala si distribuiti conform drepturilor legale ale fratilor. In cazul celor 7 prajini ramasi, situatia este mai complexa. Posibilitatea de a revendica aceste terenuri fara acordul celorlalti frati depinde de dovedirea posesiei conforme cu uzucapiunea, adica dobandirea dreptului de proprietate pe baza posesiei neintrerupte si pasnice pe perioada stabilita de lege (30 de ani in legislatia romana).

Procedura Legala de Partaj

Dat fiind ca unul dintre frati nu poate participa la partaj, procesul de impartire a bunurilor poate fi amanat pana cand toti fratii sunt disponibili. Este recomandabil sa se contacteze un avocat specializat in dreptul succesoral pentru a asigura respectarea tuturor aspectelor legale si pentru a evita posibilele conflicte. De asemenea, se poate apela la un mediator autorizat pentru a ajuta la negocierea unei solutii amiabile intre frati.

Aspecte Esentiale de Retinut:

  1. Fratii care au primit terenuri de la bunici nu ar trebui sa influenteze mostenirea de la parinti.
  2. Terenurile primite de la parinti si construirea de case pe aceste terenuri ar trebui dovedite prin acte notariale pentru a exclude aceste terenuri din masa succesorala.
  3. Gradina de 14 prajini se imparte astfel: 7 prajini cu drept de proprietate clar trebuie sa fie impartiti conform legii, iar pentru ceilalti 7 prajini poate fi necesara dovedirea uzucapiunii pentru a revendica terenul.
  4. Amanarea partajului poate fi necesara in lipsa prezentei tuturor fratilor, dar consultarea unui avocat sau mediator poate facilita procesul.

Acest raspuns reflecta cadrul legal curent si serveste drept ghid general. Este important sa obtineti asistenta juridica personalizata pentru a aborda specificitatile acestui caz.