Are dreptul mama sa interzica tatalui si familiei acestuia sa se intalneasca cu copilul daca parintii sunt separati fara documente legale?
Intrebare
Buna ziua! Daca parintii copilului sunt separati fara documente legale care sa confirme divortul, are dreptul mama sa interzica tatalui si familiei acestuia sa se intalneasca cu copilul?
Raspuns
In situatiile in care parintii unui copil sunt separati fara a avea documente legale care sa confirme divortul, drepturile si obligatiile parintilor in ceea ce priveste ingrijirea copilului raman neschimbate. Deoarece nu exista un document legal care sa specifice diferite aranjamente de custodie, ambii parinti continua sa aiba drepturi egale asupra copilului.
Unul dintre drepturile fundamentale ale copilului este de a mentine o relatie cu ambii parinti. In legislatia romaneasca, acest lucru este protejat si atat mama, cat si tatal au obligatia de a respecta acest drept, indiferent de situatia lor conjugala.
Conform Codului Civil roman, autoritatea parinteasca se exercita in comun de ambii parinti. Acest lucru inseamna ca deciziile importante in ceea ce priveste cresterea si educatia copilului trebuie luate de ambii parinti. Printre aceste decizii se numara si dreptul copilului de a avea relatii personale cu ambii parinti, inclusiv timpul petrecut cu acestia.
Daca mama copilului incearca sa interzica tatalui si familiei acestuia sa se intalneasca cu copilul, actiunea sa poate fi considerata o incalcare a drepturilor parintesti ale tatalui si, implicit, a drepturilor copilului de a mentine legaturi personale si directe cu ambii parinti.
In vederea rezolvarii conflictelor de acest tip, este recomandata medierea. Medierea poate ajuta parintii sa ajunga la un acord amiabil in ceea ce priveste modalitatile de vizitare si programul de petrecere a timpului cu copilul. In cazul in care medierea nu duce la un acord si unul dintre parinti simte ca drepturile sale sunt incalcate, acesta se poate adresa instantei de judecata.
Instanta de judecata are competenta de a stabili un program de vizita si de a reglementa modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti. Instanta va lua in considerare interesul superior al copilului si va stabili conditiile in care relatiile personale intre copil si parinti trebuie sa se desfasoare.
Pe de alta parte, daca exista motive intemeiate de a proteja copilul de un comportament negativ ori periculos al unuia dintre parinti, instanta poate limita sau supraveghea intalnirile pentru a asigura siguranta si bunastarea copilului. In asemenea cazuri, este esential ca aceste motive sa fie aduse la cunostinta instantei cu dovezi concrete.
Asadar, mama unui copil nu are dreptul sa interzica tatalui si familiei acestuia sa se intalneasca cu copilul in absenta unui acord legal sau determinarii judiciare contrare. Orice probleme legate de programul de vizita si intalnirea copilului cu parintele nerezident trebuie solutionate pe cale amiabila sau, in caz de nepotrivire, prin intermediul instantei de judecata, tinand intotdeauna cont de interesul superior al copilului.