Amenzile neplatite din anii anteriori nu ar trebui sa fie prescrise?
Intrebare
Buna ziua!
Ma numesc Mihai si am o rugaminte la dumneavoastra. Recent, am incercat sa imi platesc impozitul pentru apartament, dar nu am reusit din cauza unor amenzi neplatite din anii 2009, 2011 si 2012. Doua dintre aceste amenzi sunt legate de utilizarea mijloacelor de transport in comun, pe care nu le recunosc deoarece intotdeauna am folosit biletul. Cea de-a treia amenda este pentru traversarea ilegala a strazii si o accept.
Intrebarea mea este: aceste amenzi nu ar trebui sa fie prescrise? Ce pot face in aceasta situatie?
Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra. Va multumesc mult!
Raspuns
Salut, Mihai!
Iti multumim pentru intrebarea ta cu privire la prescriptia amenzilor si la situatia in care te afli. Este important sa intelegi pe deplin cadrul legal si optiunile pe care le ai pentru a rezolva aceasta problema. Mai jos vei gasi informatii detaliate care te vor ajuta sa iti clarifici situatia.
Prescriptia Amenzilor in Romania
In Romania, amenzile contraventionale, inclusiv cele pentru utilizarea mijloacelor de transport in comun si traversarea ilegala a strazii, sunt supuse unui termen de prescriptie. Conform legislatiei in vigoare, termenul general de prescriptie pentru amenzi contraventionale este de 5 ani de la data la care procesul verbal a devenit definitiv.
Calcularea Termenului de Prescriptie
In cazul amenzilor pe care le-ai primit in 2009, 2011 si 2012, trebuie sa verifici daca aceste amenzi au devenit definitive si executorii la scurt timp dupa ce au fost primite. De exemplu, daca o amenda primita in 2009 a devenit definitiva in acelasi an, termenul de prescriptie s-ar fi implinit in 2014. La fel, o amenda din 2011 s-ar fi prescris in 2016, iar una din 2012 in 2017.
Exceptiile si Interruperea Prescriptiei
Exista si situatii in care termenul de prescriptie poate fi intrerupt sau suspendat. Aceasta poate interveni, de exemplu, daca autoritatile au facut demersuri judiciare pentru recuperarea sumelor datorate sau au emis acte administrative care intrerup termenul de prescriptie. Aceste acte trebuie sa fie comunicate debitorului pentru a produce efecte.
Demersurile pe Care Le Poti Face
-
Verificarea Documentelor: In primul rand, trebuie sa obtii copii ale proceselor verbale si altor documente aferente amenzilor respective pentru a verifica exactitatea informatiilor si masurilor luate de autoritati.
-
Consultatia Juridica: Ar fi util sa consulti un avocat specializat in drept administrativ sau contraventional pentru a evalua corect cazul tau si a determina daca exista vreo forma de contestare sau remediu legal disponibil.
-
Contestarea Amenzilor: Pentru amenzile pe care nu le recunosti, exista posibilitatea de a le contesta in instanta. Termenul general de prescriptie de 5 ani poate fi invocat ca motiv de anulare a acestora.
-
Negocierea cu Autoritatile Locale: In unele cazuri, autoritatile locale pot fi dispuse sa negocieze sau sa reevalueze situatia, mai ales daca poti demonstra ca nu ai fost in culpa in ceea ce priveste amenzile legate de utilizarea mijloacelor de transport in comun.
-
Achitarea Amenzii Acceptate: In cazul in care admiti traversarea ilegala a strazii si doresti sa eviti complicatii suplimentare, ai putea lua in considerare achitarea acelei amende.
Concluzionand, daca ai constatat ca amenzile ar trebui sa fie prescrise, poti sa adresezi o cerere scrisa catre autoritatile competente, solicitand stergerea acestora din evidentele fiscale. In cazul in care nu primesti un raspuns favorabil sau situatia nu se rezolva, urmatorul pas ar fi sa te adresezi instantei de judecata.
Sper ca aceste informatii ti-au fost de folos si iti urez mult succes in rezolvarea problemei tale!
Numai bine,
Echipa Noastra