Am sanse sa initiez un demers juridic pentru despagubirea mea dupa 15 ani?

Intrebare

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati sa inteleg daca am posibilitatea de a initia un demers juridic in situatia mea, avand in vedere ca nu am primit niciun raspuns sau rezolvare de peste 15 ani.

In urma cu multi ani, am achizitionat un apartament impreuna cu sora si cumnatul meu, eu detinand o cota de 30%. Am parasit apartamentul acum 15 ani si ma asteptam ca sora si cumnatul meu sa ma despagubeasca cu o suma corespunzatoare cotei mele din contractul de vanzare-cumparare, dar acest lucru nu s-a intamplat. As dori sa stiu daca am vreo sansa sa rezolv aceasta situatie pe cale legala.

Va multumesc!

Raspuns

Buna ziua!

Sunt sigur ca situatia dumneavoastra este frustranta si inteleg importanta de a gasi o solutie legala corecta si echitabila. In cele ce urmeaza, va voi detalia aspectele juridice relevante pentru cazul dumneavoastra, bazandu-ma pe legislatia in vigoare si pe cele mai bune practici din domeniul juridic.

Drepturile dumneavoastra asupra cotei din apartament

In prima instanta, trebuie confirmat faptul ca, in calitate de coproprietar al apartamentului cu o cota de 30%, aveti drepturi legale asupra acelei cote, indiferent de faptul ca ati parasit locuinta acum 15 ani. Drepturile de coproprietate sunt de natura patrimoniala si pot fi protejate prin mijloace legale.

Termenul de prescriptie

Un aspect esential in demersul dumneavoastra legal este termenul de prescriptie. Conform legislatiei din Romania, termenul general de prescriptie este de 3 ani. Totusi, in cazul actiunilor privind proprietatea, inclusiv cereri de partaj, termenul de prescriptie poate diferi. Faptul ca ati parasit apartamentul acum 15 ani ar trebui evaluat cu atentie de un avocat, care sa va confirme daca termenul de prescriptie s-a implinit si in ce masura situatia dumneavoastra poate fi atacata din perspectiva prescriptiei.

Procedura de partaj

Daca nu ati primit nicio despagubire corespunzatoare cotei de 30%, aveti posibilitatea de a solicita un partaj voluntar sau, daca acest lucru nu este posibil, un partaj judiciar. In mod voluntar, puteti incerca sa negociati cu sora si cumnatul dumneavoastra pentru a ajunge la un acord amiabil de despagubire.

In cazul in care negocierile nu dau rezultate, partajul judiciar implica initierea unei actiuni in justitie. Instanta va evalua valoarea apartamentului si va stabili suma ce vi se cuvine, raportat la cota de 30%.

Medierea

O alternativa eficienta si adesea mai rapida decat judecata este medierea. Medierea, ca metoda alternativa de solutionare a conflictelor, poate facilita o intelegere intre parti intr-un mod mai putin formal si cu costuri mai reduse decat un proces judiciar.

Riscuri si costuri

Initierea unei actiuni legale implica anumite riscuri si costuri, inclusiv taxe de timbru judiciar, onorariile avocatului si, eventual, taxele pentru expertize imobiliare care pot fi necesare pentru evaluarea corecta a apartamentului. Este foarte important sa luati in calcul aceste aspecte inainte de a porni la drum, pentru a fi pregatit pentru eventualele cheltuieli.

Consultanta juridica specializata

Avand in vedere complexitatea cazului si trecerea timpului, este imperativ sa consultati un avocat specializat in drept imobiliar, proprietate si succesiuni. Acesta va putea analiza in detaliu toate documentele si va putea oferi o solutie juridica personalizata, in conformitate cu legislatia in vigoare si specificul cazului dumneavoastra.

In concluzie, aveti posibilitatea de a initia un demers juridic pentru recuperarea valorii corespunzatoare cotei de 30% din apartament, insa trebuie sa consultati un specialist pentru a evalua sansele de succes si pentru a urma calea cea mai eficienta si adecvata.

Va multumesc!